NOLE, 2020. JE GODINA ZA ISTORIJU: Ako Đoković uradi sve sa ovog spiska, postaće najbolji teniser koga je svet imao
Novak Đoković, Foto: AP

PAR KORAKA DO TRONA

NOLE, 2020. JE GODINA ZA ISTORIJU: Ako Đoković uradi sve sa ovog spiska, postaće najbolji teniser koga je svet imao

"Ciljna ravnina" je na vidiku, ali ako mislite da će biti lako - grdno se varate

Objavljeno:

Kada bilo gde u svetu kažete Srbija - prva asocijacija je Novak Đoković. Ovaj čovek uradio je toliko za naš sport, ali i promociju zemlje uopšte, pošto je već sada jedan od najboljih tenisera u istoriji.

U nekim kategorijama već je jedinstven, ali postoje i one u kojima Nole mora da prestigne Federera, Nadala ili još nekolicinu starih legendi "belog sporta" kako bismo sa sigurnošću i bez blama mogli da tvrdimo ono što svaki srpski novinar sanja da napiše - NOVAK JE NAJBOLJI TENISER U ISTORIJI!!!

Novak i Rodžer
Novak i Rodžer foto: EPA/Laurence Griffiths

Đoković je jedan od trojice koji su odigrali 50 Masters finala, a ostvario je više od 350 trijumfa tokom turnira serije 1000! Osvojio je 34 takve titule i ispred njega je samo u tom segmentu je samo Rafa sa 35. Kada su Grend slemovi u pitanju, Nole je Vimbldonom ove godine dospeo do 16. trofeja, ispred su Španac sa 19 i Švajcarac sa 20 najvećih trofeja u svetu tenisa!

Nole i Rafa
Nole i Rafa foto: Profimedia

Da je po šesti put u karijeri završio godinu na prvom mestu, izjednačio bi se sa Pitom Samprasom kojem je šest godina zaredom to polazilo za rukom. Trenutno je izjednačen sa Nadalom i Federerom sa po pet prvih mesta na kraju godine, a interesantno, Rodžeru to nije pošlo za rukom nijednom u ovoj deceniji. Svaki put su prvi bili Nole (5) ili Rafa (4).

E, sada, pored svega već navedenog, potrebno je da Đoković uradi još nekoliko stvari.

Prva i možda najvažnija je broj nedelja na prvom mestu ATP liste. Federer je rekorder sa 310, a slede Sampras sa 288 i Nole sa 275. Dakle, ako bi, uslovno rečeno, brzo "preoteo" Rafi tron, trebalo bi mu 36 nedelja da pretekne prvoplasiranog Švajcarca, što bi moglo da se desi negde u oktobru ili novembru.

Naravno, to je lako reći, a mnogo teže uraditi, no, verujemo da bi Srbin mogao da postigne tako nešto.

Drugo, ukoliko Rafael Nadal ove godine ne osvoji Australijan open, a Nole uspe da se okiti najsjajnijim odličjem na Rolan Garosu, postao bi prvi teniser u "open eri" koji je više puta osvojio svaki od četiri Grend slema.

Kao treće, ove godine je Novak Đoković ispao u polufinalu Mastersa u Sinsinatiju od Danila Medvedeva, i tako propustio priliku da bude prvi čovek u istoriji koji je svaki turnir iz serije 1000 osvajao više puta. Sve ostale je osvajao bar po dva, neke i po četiri ili pet, ali Sinsinati za sada samo jednom.

Dalje, u tenisu postoji nešto što se zove "klub 900". To je praktično društvo u koje uđe svaki igrač koji ostvari preko 900 trijumfa u karijeri. Nole se nalazi na 893 pobede uz 187 poraza, tako da bi već u Australiji mogao da uđe u odabranu ekipicu sa Džimijem Konorsom (1274), Rodžerom Federerom (1237), Ivanom Lendlom (1068), Rafom Nadalom (977) i Giljermom Vilašom (949).

Valjalo bi pomenuti i Olimpijske igre! Nole se nikada nije okitio zlatom sa najvećeg svetskog sportskog takmičenja. 2008. u Pekingu je uzeo bronzu, jedino tenisko odličje u istoriji Srbije (Jugoslavije), 2012. je poražen od Endija Marija i Huana Martina del Potra u polufinalu, odnosno u borbi za bronzu, dok je 2016. godine opet ispao od Argentinca, inače svog dobrog prijatelja, već u ranoj fazi takmičenja, zbog čega je briznuo u suze. Federer (dubl) i Nadal (singl) imaju zlata sa Olimpijskih igara, tako da bi se osvajanjem svog premijernog prvog mesta Nole i po ovom parametru izjednačio sa njima.

Tako da, Nole, Srbija će ove sezone jače nego ikada navijati za tebe, pošto je jasno da bi objedinjenjem svih ovih stavki sa našeg malog spiska definitivno postao najveći teniser ikada!

Kao što smo već na početku teksta nagovestili, to bi moglo da bude od kolosalne važnosti i za tebe i za našu zemlju, pa je zato bitno da mu cela nacija pruži podrušku kao nikad pre...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.