AMERIKANCI PRIZNALI - ĐOKOVIĆ JE NAJBOLJI SVIH VREMENA! Suočimo se s tim! On uništava Federera i Nadala!
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: AP/EPA/Andy Rain/EPA/Valerie Blum

Nema dileme

AMERIKANCI PRIZNALI - ĐOKOVIĆ JE NAJBOLJI SVIH VREMENA! Suočimo se s tim! On uništava Federera i Nadala!

Naša koleginica iz "USA Today-a" je iznela svoj stav u raspravi koja traje već jako dugo

Objavljeno:

Dok rasprava ko je najbolji teniser svih vremena i dalje traje, ugledni američki medij "USA Today" nema dilemu da je to Novak Đoković.

Tako navodi u svom tekstu njihova novinarka Danijela Šnajder, koja piše o srpskom teniseru kao "G.O.A.T." (najboljem svih vremena) ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

U tom tekstu ona navodi nekoliko razloga zašto je jednostavno Srbin taj koji je ispred Švajcarca i Španca, te da je jedina stvar koja mu nedostaje da bi zvanično bio najbolji - što od te trojice ima najmanje fanova.

Tekst vam preveden prenosimo u celosti. - Živimo u najboljoj teniskoj eri. Svih vremena.

Velika trojka tenisa i tri najbolja tenisera u istoriji belog sporta - Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković - osvojili su 50 od poslednjih 58 Gren slem titula. Oni su se plasirali u polufinale Vimbldona prošlog meseca, kao i u polufinale Rolan Garosa nekoliko nedelja ranije.

Nema sumnje da su ova trojica najbolji igrači koje je tenis ikada imao
Nema sumnje da su ova trojica najbolji igrači koje je tenis ikada imaofoto: EPA/Will Oliver

Možete reći da ostali igrači nisu dovoljno "čvrsti" da se takmiče, ali to "ne pije vodu". Bilo je mnogo talentovanih tenisera kroz godine, kao što je Endi Mari ili Huan Martin Del Potro. U ovoj eri ne nedostaju. Prosto dominiraju ova tri specijalna igrača.

Svaki čovek je definicija veličanstvenosti po sopstvenom načinu igre i ličnosti koja je van terena. I iskreno, najlakši način da ih opišem je kroz analogiju koja se zasniva na njihovim modnim izborima.

Ostanite sa mnom ovde.

Federer, sa savršeno vezenim džemperom, možda predstavlja jednog od najelegantinijih sportista ikada. Lepo izvezen džemper pokazuje zrelost i eleganciju. To je simbol držanja koji švajcarska zvezda redovno "donosi" na teren, delujući da pluta iz jednog udarca u sledeći i gotovo uvek držeći emocije pod kontrolom. Federer drži rekord sa najvećim brojem Gren slem turnira (20). Napunio je 38. godina prošle nedelje, što ga je učinilo jednim od najstarijih igrača na Turu i idalje je rangiran kao treći.

Rodžera Federera je uporedila sa džemperom
Rodžera Federera je uporedila sa džemperomfoto: AP

Nadal i njegove majice bez rukava predstavljaju jedno od najprepoznatljivijih veza u teniskoj istoriji. Suprotnost vezenom džemperu, njegova majica je hrapava, gotovo životinjska. Ona predstavlja njegovu nenadmašivu svirepost i energiju. Ništa ne može da pokrene publiku kao prvi udarac i to "Vamos"! Osvojio je 12 titula na Rolan Garosu, praktično je prisvojio taj turnir. Samo nekoliko igrača ima 12 titula ukupno, a kamoli na jednom Gren slem turniru.

Rafael Nadal sa svojim čuvenim majicama bez rukava
Rafael Nadal sa svojim čuvenim majicama bez rukavafoto: AP/Mark J Terrill

Ali Đoković prosto cepa majicu sa sebe! On uništava tkaninu koja opisuje njih dvojicu. On je onaj ko ometa grupu, onaj koji potrese čitav teniski svet njegovom neslomivom fleksibilnošću i ne tako tihim ponašanjem na terenu. I gotovo svaka statistika mu ide u korist u dokazu da je najbolji teniser svih vremena. Ima sve osim navijača!

Đoković se skoro ponovo zadojio idejom da je najbolji svih vremena kada je u pet setova savladao Federera u finalu Vimbldona. To je bilo najduže muško finale u istoriji turnira. Ne da je odbranio nekoliko meč lopti "kralju trave", nego je imao i navijanje publike protiv sebe. Njegova psihička snaga je neverovatna.

Novak Đoković se borio i protiv Federera i protiv publike u Londonu
Novak Đoković se borio i protiv Federera i protiv publike u Londonufoto: EPA/Will Oliver

Gubio je sa 8:7 u poslednjem setu, kada je Federer imao meč lopte na sopstveni servis i završio tako što je "brejkovan", kada je postalo jasno koga ja smatram najboljim svih vremena.

Navijači vole Federera i Nadala i njihovo rivalstvo. Oni su bili manje potcenjeni nego Novak - što znači da se samo o njima trojici može govoriti kao najboljima ikada.

Da, Federer i Nadal su ispisali istoriju maratonskim finalom Vimbldona 2008. godine i od tada je njihovo rivalstvo glorifikovano kao da je to jedina stvar koja se dešava.

I Iskreno zaslužilo je toliki "hajp" sada više nego ikada jer je jedan od njih do sada trebalo da se penzioniše, a i pored toga smo ih videli u dva polufinala Gren slemova u poslednjih pet nedelja.

Rodžer Federer i Rafael Nadal
Rodžer Federer i Rafael Nadalfoto: EPA/Mast Irham

Ali gotovo svi zaboravljaju činjenicu da je Đoković često izdominirao nad obojicom i skoro smo propustili da vidimo da je finale Vimbldona 2019. godine novo finale iz 2008.

Đoković vodi u duelima sa Federerom i Nadalom, 26:22 i 28:26. Dobio je Federera u sva tri finala Vimbldona i izgubio od njega na Vimbldonu samo jednom, u polufinalu 2012. godine. Đoković je takođe jedan od dvojice igrača koji su savladali Rafu na Rolan Garosu. Đoković je sposoban da ih pobeđuje na svakoj podlozi, uključujući i one na kojima su dominantni.

Vreme Federera i Nadala je začudo trajalo toliko dugo, ali budućnost je neizvesna. Federer, najstariji od njih, najbliži je kraju karijere. Možda se i ne penzioniše uskoro, ali verovatno neće igrati ovoliko dobro još dugo. Nadal je u 33. godini samo jednu stariji od Novaka, ali je sklon povredama.

Novinarka USA Today-a navodi da se Novak i dalje penje
Novinarka USA Today-a navodi da se Novak i dalje penjefoto: AP/Ben Curtis

Realnost je da Federer i Nadal idu nizbrdo. Đoković se i dalje penje ka vrhu. Đoković je prvi na svetu i razlika u poenima između njega i Nadala je veća nego razlika između Španca i Keija Nišikorija koji je šesti na planeti.

Đoković kasni dva Gren slema za Nadalom i četiri za Federerom. U 32. godini on je najmlađi od sve trojice i on je u najboljoj formi u životu. Osvojio je dva od tri Gren slema ove godine i četiri od pet u poslednjih godinu dana.

Suočimo se sa tim: Federerov prozor da osvoji još neki grend slem se smanjuje, a Nadal ne dominira na ostalim površinama kao na šljaci.

Jedna titula godišnje i Đoković će imati 22 dok dođe od 38. godine.

Ali sa ovakvim uspesima, i sa ovom nestabilnom sledećom generacijom, verovatno će osvojiti pre toga - piše u tekstu novinarke "USA Today-a".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.