SRAMNE REČI AMERA O NOVAKU ĐOKOVIĆU: Nikad neće biti kao Federer i Nadal! Što više pobeđuje, to ga manje vole!
Novak Đoković i Rodžer Federer, Foto: AP/Tim Ireland

Sramotno

SRAMNE REČI AMERA O NOVAKU ĐOKOVIĆU: Nikad neće biti kao Federer i Nadal! Što više pobeđuje, to ga manje vole!

Bio je slavni švajcarski teniser bolji po svim parametrima

Objavljeno:

Nikome nije bilo jasno kako je Rodžer Federer u finalu Vimbldona izgubio od Novaka Đokovića.

Bio je slavni švajcarski teniser bolji po svim parametrima. Imao je više asova, manje duplih grešaka, više osvojenih poena na prvi i drugi servis, bio je efikasniji na mreži, više realizovanih brejk lopti i vinera, imao dve meč lopte, ali je ipak izgubio. Pobeda Novaka Đokovića protiv Federera je bila već viđena ranije, napisao je za portal slate.com novinar Džoš Levin.

Slično je bilo u polufinalu US opena 2010. godine kada su se sastali Srbin i Švajcarac. Tada je u petom setu Federer bio na poen od finala i duela sa Rafaelom Nadalom koji je publika željno iščekivala. Međutim, Đoković je sa dva forhend vinera spasio dve meč lopte, oduzeo servis Federeru i dobio peti set sa 7:5.

Deža vi je viđen i 2011. godine. Opet je Švajcarac imao dve meč lopte, ovog puta na svoj servis. Pre toga su navijači bili blizu histerije, a Srbin je delovao kao kapetan podmornice koji se uopšte ne brine što mu je u kabinu ušla voda. Dočekao je Federerov prvi servis i ispalio jedan od najvećih udaraca u teniskoj istoriji. Jedva vidljiva je bila ta Đokovićeva forhend dijagonala. Srbin je zatim uzdignutih prošetao na levu stranu terena sa zlim osmehom na licu. Zatim je srpski teniser uzeo gem i set sa 7:5.

Kada je Federer 2009. godine ranije na istom turniru izveo udarac kroz noge čija je žrtva bio Đoković, to je publika na stadionu "Artur Eš" dočekala kao dar teniskog boga dok je Đokovićev poen iz 2011. godine bio poklon koji nije želeo.

Publika na US openu je uvek bila protiv srpskog tenisera, posebno kada igra protiv Federera, a 2011. godine je Đoković podignutim rukama tražio da bude voljen i poštovan. Međutim, srpski teniser nikada neće biti poštovan kao Federer i Nadal, naročito kao Švajcarac. On je neko ko se usudio da se ugura u rivalstvo dvojice tenisera zbog čega je izvan Srbije uvek bio neprijatelj, a ne heroj bez obzira na dostignuća koja pravi. Čak iako Đoković nije trenutno najveći teniser svih vremena svakako je najveći u nameri da to postane.

Savršeno je odigrao u finalu Vimbldona, naterao Federera na greške i osvojio 16. Gren slem titulu. Kada je spasio dve meč lopte nije se šepurio niti držao ruku na uvetu. Njegova najbolja igra bila je više nego dovoljna za titulu bez obzira da li ga navijači cene ili ne.

Još je 2013. godine novinar "Njujorkera" Loren Kolins je opisao Đokovićevu karijeru.

- Paradoks Đokovićeve karijere je u tome da ga što je bolji, ljudi sve manje vole, brame oni koji se drže binarnog modela ovekovečenog u Federeru i Nadalu. Zbog tajminga, on će zauvek biti smetnja i nepotreban treći čovek - napisao je novinar "Njujorkera".

Tako će biti dokle god velika trojka bude igrala tenis. Srpski teniser nikada neće biti favorit publike, ali će uvek biti neko koga treba favorizovati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.