DUŠA PEČE, A SRCE BOLI: Đokovićevi najbolniji porazi u karijeri! Da nije bilo njih davno bi prestigao Federera!
Novak Đoković, Foto: AP/Michel Euler

TEŠKO

DUŠA PEČE, A SRCE BOLI: Đokovićevi najbolniji porazi u karijeri! Da nije bilo njih davno bi prestigao Federera!

Na putu do nova četiri Gren slema u nizu sprečio ga je Dominik Tim

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Rolan Garosa i tako pokuša da osvoji drugi "Nole slem" u karijeri.

Na putu do nova četiri Gren slema u nizu isprečio se Dominik Tim koji je u polufinalu slavio posle pet setova, 2 dana igre i nekoliko prekida meča zbog kiše.

To je jedan od najtežih i najbolnijih Đokovićevih poraza u karijeri imajući u vidu da je Srbin prvi na ATP listi, da je do tog meča igrao fantastično i da je bio u punoj formi i naletu, te je delovalo da ništa ne može da se ispreči na njegovom putu ka drugom trofeju u Parizu, pa čak ni kasniji šampion Rafael Nadal.

Ipak, takve situacije su se nekoliko puta u karijeri dešavale srpskom teniseru, kada je takoreći neočekivano gubio s obzirom na formu u kojoj je igrao neke mečeve, kada je takođe delovalo da ništa ne može da ga spreči da osvoji neke Gren slem turnire.

Nije samo Austrijanac taj koji je spečio Đokovića da nastavi pohod ka najboljem svih vremena. Tokom Srbinove karijere bilo je nekoliko teških poraza na Gren slemovima i Olimpijskim igrama koje bi navijači, ali i sam Đoković hteli da izbrišu iz pamćenja.

Australijan open

Na prvi Gren slem u sezoni 2014. Novak Đoković je došao kao branilac titule i do četvrtfinala bez većih problema je grabio ka novom peharu u Melburnu. Međutim, u četvrtfinalnom meču sačekao ga je Sten Vavrinka koji je slavio posle pet setova pri čemu je u odlučujućem bilo 9:7 za Švajcarca. Švajcarski teniser je kasnije osvojio titulu na Australijan openu.

Rolan Garos

Sezona 2011. je bila u znaku Novaka Đokovića pa se očekivalo da i takva bude i olimpijska 2012. godina. Krenula je ta godina odlično po srpskog tenisera pošto je osvojio Australijan open. Uspeo je čak i da stigne do finala Rolan Garosa, ali ga je u borbi za titulu savladao Kralj šljake Rafael Nadal. Španac je pobedio sa 3:1, ali je meč kao i polufinale sa Timom 2019. godine prekidala kiša.

Srpski i španski teniser sastali su se u finalu Pariza i 2014. godine. Tada je ponovo slavio Nadal sa 3:1 i posle preokreta pošto je Đoković osvoji prvi set sa 6:3.

Kao i 2011. godina i 2015. godina je bila godina iz snova za Novaka Đokovića. Tada je osvojio sve što se moglo osvojiti. Sezonu je završio na prvom mestu ATP liste, više od 16.000 bodova sakupljenih tokom godine i sa tri Gren slema. Mogao je te godine da bude kalendarski slem u Đokovićevim rukama, pao je već u četvrtfinalu "kralj šljake" Nadal i izgledalo je da niko ne može da zaustavi Srbina, ali avaj... U finalu Rolan Garosa ga je savladao Sten Vavrinka posle preokreta i pošto je Srbin osvojio prvi set na opšte zaprepašćenje svetske javnosti.

Vimbldon

Neki od najbolnijih Đokovićevih poraza bili su na Vimbldonu. Prvi od njih desio se 2010. godine u polufinalu Vimbldona kada je Tomaš Berdih sa 3:0 doslovno počistio srpskog tenisera sa terena.

Naredni je bio 2013. godine kada je srpski teniser izgubio u finalu od Endija Marija iako do tada nije većih problema ni sa jednim igračem.

Najteži poraz Novak Đoković na vimbldonskoj travi doživeo je 2016. godine. Ta sezona je počela sjajno po Srbina pošto je već osvojio Autralijan open i Rolan Garos, bio je viđen na tronu i u Londonu i kao osvajač zlatnog slema (sva četiri Gren slema i zlato na Olimpijskim igrama).

Međutim, tada je došlo do zasićenja kod Đokovića pa su posledice bile vidljive. Povreda lakta i nedostatak motiva doveli su do potpunog raspada u Đokovićevoj igri pa je kao posledica toga došao i poraz od Sema Kverija u trećem kolu Vimbldona na kome je Đoković branio pehar osvojen 2015. godine.

Bolan poraz bio je i onaj od Tomaša Berdiha u četvrtfinalu 2017. godine kada je Srbin pri rezultatu 7:6 i 2:0 bio prinuđen da preda meč zbog povrede desnog lakta.

US open

Možda bi Đoković odavno prestigao i Nadala i Federera da nije bilo bolnih poraza na US openu.

Jedan od njih je onaj od Švajcarca iz 2007. godine. Tada je Đoković imao 20 godina, igrao je prvo Gren slem finale u karijeri i pošteno namučio Federera iako je izgubio u tri seta od čega su dva rešena posle taj-brejka.

Velika borba bila je i 2010. godine kada je Đoković izgubio od Nadala posle četiri seta.

Teški su porazi kada branite titulu. Tako je bilo i 2012. godine. U finalu US opena, Đoković se sastao sa Endijem Marijem. Vodila se velika borba, poveo je Škot sa 2:0, Đoković izjednačio na 2:2, ali je Mari slavio.

Naredne 2013. godine, Đoković je uspeo da se domogne finala poslednjeg Gren slema u sezoni, ali je izgubio od Rafaela Nadala.

Nije uspeo Đoković da se domogne i trećeg uzastopnog finala na Flešing Medouzu. U polufinalu, 2014. godine, izgubio je od Keija Nišikorija sa 3:1 što niko nije očekivao, s obzirom na fenomenalnu seriju rezultata koju je imao na američkoj turneji te godine.

Već smo pominjali da je Đoković imao krizu 2016. godine. Međutim, nagoveštaj da se srpski teniser vraća na veliku scenu bilo je finale US opena 2017. godine. Tada se srpski teniser sastao sa Stenom Vavrinkom koji je pobedio, kao i tri godine ranije u Parizu, posle preokreta.

Olimpijske igre

Kada je najveći sportski događaj u pitanju, za Đokovića postoji penicilin. Posle obe sezone iz snova (2011. i 2015.), naredne olimpijske godine bile su malo slabije.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Đoković je igrao za bronzu koju je branio iz Pekinga. U borbi za treće mesto, suočio se sa Huanom Martinom del Potrom od koga je izgubio.

Od istog igrača, Đoković je izgubio i 2016. godine u Riju i to u prvom kolu. Tada je srpski teniser bio viđen kao prvi favorit za zlatnu medalju koja bi veoma podigla njegovo tada već krhko samopouzdanje. Međutim, Argentinac mu to nije dozvolio.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.