NOLE PROGOVORIO O NAJTEŽIM TRENUCIMA: Pio sam lekove svaki dan! Od jedne čaše alkohola nisam znao gde sam!
Novak Đoković je bio potpuno iskren o najtežem periodu u karijeri, Foto: EPA/David Crosling

Iskreno o svemu

NOLE PROGOVORIO O NAJTEŽIM TRENUCIMA: Pio sam lekove svaki dan! Od jedne čaše alkohola nisam znao gde sam!

Srpski teniser se dotakao brojnih tema iz svog života i karijere

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, odlučio je da progovori na brojne teme koje zanimaju celokupnu svetsku javnost, a odnose se na njega, njegov život i karijeru.

Prvi reket planete je dao potpuno iskren intervju za "Vajs" čiji ste jedan deo mogli da čitate u ponedeljak, gde je govorio o odnosima Srba i Hrvata i navijanju za hrvatske fudbalere na Svetskom prvenstvu.

Međutim, on se u tom intervjuu i prisetio jednog od najtežih perioda u životu, a svakako mu je to bio najteži period u karijeri, kada je imao ogromnih problema sa povredom lakta zbog koje je najpre rezultatski pao, potom pauzirao jako dugo, vratio se na teren i na kraju sve morao da reši operacijom.

Novak Đoković se setio trenutaka kada se borio sa povredom lakta
Novak Đoković se setio trenutaka kada se borio sa povredom laktafoto: EPA/Larry W Smith

- Povreda je bila velika prekretnica u mom životu, ne samo u teniskom smislu, već i u ljudskom karakternom pogledu. Bio sam primoran da u tim trenucima uđem duboko u sebe - počeo je Novak svoju priču o povredi koja mu je toliko problema zadala.

- Šest meseci sam odsustvovao bez igranja zvaničnog meča, ali je povreda krenula mnogo ranije. Vukao sam povredu dve i po godine. Nisam joj se posvetio na pravi način u pravo vreme. Onda sam se opustio, gledajući i vrebajući za nekim kratkoročnim rešenjima, poput antiinflamatornih pilula, koje inače ne volim, ali sam morao da ih uzimam kako bih igrao. To je trajalo neko vreme, ali ti lekovi, svaki sportista koji ih uzima, ne poboljšavaju stanje, iako uklanjaju bol. Zapravo ti samo pogoršava jer ti ne osećaš bol, a bol je signal tvog tela da se nešto ne događa.

Ipak, u jednom trenutku je shvatio da je dosta i da ne može stalno biti na lekovima.

- Taj metod sam koristio godinu i po dana. To se sve pogoršavalo, da sam na kraju, u poslednjih nekoliko meseci, morao svaki dan da uzimam lekove. Na Vimbldonu 2017. godine više nisam mogao, stisnem reket i do te mere bol je išao da nisam mogao više ruku da podignem. Onda sam došao do trenutka gde sam morao da predam meč, tada sam osećao ogromno olakšanje. Uzeo sam veću pauzu nego što su mi doktori prepisivali, jer sam želeo i mentalnu pauzu. Da se emotivno napunim - rekao je Novak.

Poznato je da je Novak posle te pauze opet imao problema sa laktom i onda je prelomio i rešio da ode na operaciju posle koje je ponovo zaigrao kao nekada.

U intervjuu je srpski teniser pričao i o tome kako je u potpunosti prestao da pije alkohol.

- Godinama već ne pijem alkohol. Ranije jesam povremeno i onda kao sportista koji retko pije alkohol, a to je opšte poznato, da prosto te jedna čaša bilo čega odmah ubaci u mašinu i onda ne znaš gde si...

On je često bio i na udaru navijača zbog joge i meditiranja. Međutim, on to ne shvata na taj način, već više kroz hrišćansku veru i učenje o "tihovanju".

- Ne meditiram nego tihujem, kako se već kaže. Ista stvar. U pravoslavlju postoji taj termin, trpljenje i tihovanje. Da, praktikujem meditaciju već unazad skoro deset godina. Meditacija je i pranje sudova. Meditacija je i gledanje u zvezde. Meditacija je i kupanje, tuširanje. Meditacija je sve ono što čoveka dovede u to stanje uma da je potpuno prisutan. To je ono što se naziva ritualnim. Dobro, mi smo malo, ono, što se kaže, tradicionalisti, konzervativniji smo u tom pogledu i sve što dolazi, da tako kažem, znanje spolja što nije naše se malo rezervisano prihvata i imaju možda pogrešno tumačenje toga - rekao je Novak.

Opšte je poznato da je jedan od njegovih najvećih sportskih idola Majkl Džordan koga još nije upoznao, a imao je jednom priliku u Monte Karlu, ali je zakasnio.

Majkl Džordan je jedan od idola i uzora Novaka Đokovića
Majkl Džordan je jedan od idola i uzora Novaka Đokovićafoto: Profimedia

- Džordan je bio u Monte Karlu gde živim već deset godina. Sećam se, imao sam pauzu između dva treninga. Žena mi je otišla da se šeta gradom sa svojom sestrom. Meni je zvonio telefon i to je bilo pre nego što smo bili roditelji kada smo još imali malo vremena da se odmorimo, između treninga. Utišao sam telefon, da mi ne zvoni, kako bih se malo odmorio. Međutim vidim nešto svetli i vibrira. Reko šta je, ko me zove, ona me zove. Pet propuštenih poziva. Ja se javljam, sećam se tog trenutka kao da je juče bilo.

- Ona kaže: 'Džordan je ispred mene na pet metara'. Ja kažem: 'Molim?'. Ona kaže: 'Majkl Džordan, tvoj idol, kojeg hoćeš tako žarko i jarko da upoznaš je ispred mene. Dolazi ovde!'. Ja ne znam šta mi je bilo, al’ sam joj rekao: 'Ja ne mogu zato što imam trening popodne i moram da se odmorim…'. Majke mi sam to rekao. Spustio sam slušalicu i onda sam razmišljao i naravno posle deset minuta preznojavanja, kao šta sam to uradio, pokupio sam se i otišao do nje. Ali, Džordan je već bio otišao. I to je taj trenutak, ali nema veze. U svakom slučaju, ovaj, imaćemo priliku negde da se upoznamo - prisetio se Novak.

Kompletan njegov intervju možete pročitati na "Vajsu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Vice.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.