BILI SRBIN, ŠPANAC I ŠVAJCARAC: Ne, nije početak vica, već večita misterija - ko je najveći teniser ikada?
Federer, Đoković i Nadal, Foto: EPA, AP

VEČITO PITANJE

BILI SRBIN, ŠPANAC I ŠVAJCARAC: Ne, nije početak vica, već večita misterija - ko je najveći teniser ikada?

Na to pitanje odgovor zavisi od toga koga pitate

Objavljeno: 20:13h
Sofija Vrebac

Srpski teniser Novak Đoković u Melburnu je osvojio sedmi pehar na Australijan openu i time oborio Emersonov i Federerov rekord na tom turniru.

Trofej u Australiji je ukupno 15. Gren slem titula u Đokovićevoj karijeri čime je pretekao Pita Samprasa i približio se Rafaelu Nadalu koji ima 17 pehara i Rodžeru Federeru koji je rekorder sa 20. Odmah su krenule priče može li Đoković da obori Federerov rekord.

Takođe se još više produbila polemika ko je najbolji teniser svih vremena, a odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Ukoliko pitanje "Ko je najbolji teniser svih vremena?" postavite navijačima u Srbiji, oni će vam reći "Novak Đoković" dok sa druge strane, mediji i teniski stručnjaci, ali i samozvani eksperti za sve i svašta, analiziraju učinak Srbina, Španca i Švajcarca i međusobno ih porede.

Vreme će pokazati ko će poneti titulu najboljeg svih vremena, a mi ćemo se pozabaviti različitim segmentima kako bi pokazali ko je najbolji u kom.

Kada se uzme u obzir samo broj osvojenih Gren slem titula, onda je Rodžer Federer apsolutni lider. Osvojio je 20 pehara, od toga samo na Vimbldonu osam. Sledi ga Nadal sa 17, od kojih čak 11 na Rolan Garosu čime je opravdao ulogu kralja šljake. Srpski teniser je treći sa 15 titula od čega sedam na Australijan openu. Od velike trojke samo Đoković ima karijerni Gren slem, četiri uzastopno osvojena pehara sa Gren slema, ali nijedan nema kalendarski (osvojena četiri turnira u istoj godini) ni zlatni slem (četiri Gren slema i zlato na Olimpijskim igrama u istoj godini).

Ako se pogledaju Mastersi, onda je Nadal u vođstvu na preostale rivale sa 33 pehara, sledi ga Đoković sa 32, dok je Švajcarac treći sa 27 titula. Kako je sledeći turnir na kome igra Đoković Masters u Indijan Velsu u martu, postoji velika mogućnost da se izjednači sa Špancem. Kada bi se gledale uzastopne pobede u finalima prednjači Srbin sa 12, a prate ga Španac sa devet i Federer sa sedam. Podatak koji ide u prilog Đokoviću je i da je on prvi teniser u istoriji koji je bar jednom osvajao titulu na svih devet Masters turnira.

Kada je u pitanju Završni masters, najuspešniji je Rodžer Federer sa šest titula, od kojih je četiri osvojio uzastopno. Švajcarca prati Đoković sa pet trofeja i izjednačenim rekordom u uzastopnim pobedama. Španac nikada nije trijumfovao na Završnom mastersu.

Što se tiče nastupa na Olimpijskim igrama najuspešniji je Rafael Nadal sa dva zlata, iz Pekinga u singlu i Rija u dublu. Na drugom mestu liste je Federer sa zlatom u dublu iz Pekinga i srebrom u singlu iz Londona, dok srpski teniser ima samo bronzu u singlu iz Pekinga.

Španski teniser je najuspešniji i kada su u pitanju nastupi u Dejvis kupu pošto je sa Španijom četiri puta bio šampion tog takmičenja dok su Federer i Đoković po jednom bili šampioni sa reprezentacijama.

Kada bi se određivalo ko je najbolji svih vremena po međusobnom skoru sa preostalom dvojicom tenisera, onda je tu bez dileme Đoković broj jedan. On vodi sa 28:25 u pobedama protiv Nadala i sa 25:22 protiv Federera.

Po broju sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste najbolji svih vremena je Federer koji ukupno bio prvi 310 nedelja. Slede ga Sampras sa 286, Lendl sa 270 i Konors sa 268. Na petom mestu nalazi se Đoković sa 237 dok je na šestom mestu Nadal sa 196.

Svaki teniser iz velike trojke je u nečemu najbolji svih vremena, ali kako smo već napomenuli pustićemo da vreme da sud o tome. Možda se pojavi i neki mladi teniser koji će pomrsiti konce velikoj trojci.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.