ĐOKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Stanje u srpskom tenisu je katastrofalno - osećam veliku odgovornost!
Novak Đoković oseća odgovornost za lošu situaciju u srpskom tenisu, Foto: Reuter

iskren

ĐOKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Stanje u srpskom tenisu je katastrofalno - osećam veliku odgovornost!

Đoković je priznao da oseća odgovornost za pomoć srpskom tenisu, ali je tako pozvao i ostale naše tenisere da zajedno ojačaju jedan od najvećih sportova u našoj zemlji

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković istakao je da je stanje u srpskom tenisu veoma loše, što ga zabrinjava, preneo je danas ,,Sport klub”.

Uprkos uspesima koje je Srbija ostvarivala u ovom sportu u poslednjoj deceniji, tenis u našoj zemlji nije onakav kakav bi trebalo da bude, smatra Đoković.

– Tenis u Srbiji u gorem je klupskom stanju danas nego pre deset godina – podaci TSS to pokazuju, ima sve manje polaznika po klubovima i teniskim školama, npr. TK Partizan u kojem sam ja ponikao i odrastao ne učestvuje u nacionalnoj ligi već dugi niz godina. Ne krivim nikoga konkretno, ali takvo je stanje, što je paradoksalno – uzevši u obzir rezultate koje smo beležili u prethodnih deset i više godina, trebalo bi da bude potpuno suprotno – kazao je za Novak Đoković za ,,Sport klub”.

Novak Đoković igra četvrtfinale u Melburnu
Novak Đoković igra četvrtfinale u Melburnu foto: EPA/Lukas Coch

Svetski broj jedan želi da pomogne, ali potrebno je poboljšati finansijsku situaciju, jer bez toga nije moguće ispuniti ciljeve koji su zacrtani.

– Osećam odgovornost – interesa u Savezu nemam nikakvog, samo želim da pomognem, razgovaram sa ljudima u TSS kako možemo to stanje da promenimo. Sada tražimo sponzorske ugovore koji bi ojačali budžet i smanjili dugove – bez budžeta nije moguće ni implementirati željene programe, a sve potiče od klupskog nivoa. Stvari moraju da krenu od klubova i teniskih škola, to je osnovni nivo bavljenja tenisom na kojem počiva sve drugo.

Đoković je priznao da oseća odgovornost za pomoć srpskom tenisu, ali je tako pozvao i ostale naše tenisere da zajedno ojačaju jedan od najvećih sportova u našoj zemlji.

– Moja uloga je već aktivna samim time što igram, ali tu ulogu želim da proširim na različite načine – putem teniske akademije npr. Karijera mi daje mnogo, ali sa druge strane i oduzima dosta vremena, kasnije ću moći još više da pomognem i da se posvetim trenerskom aspektu. Sigurno ću ostati u tenisu posle igračke karijere. Osećam i odgovornost kao jedan od predvodnika srpske generacije koja je pravila velike uspehe. Ana i Jelena, Viktor, Janko, Ziki, mi treba da stvorimo platformu kako bismo doprli do što većeg broja mladih sportista, na njih treba da prenesemo znanje i iskustvo kako bismo im barem malo olakšali put razvoja ka profesionalnom tenisu.

Đoković je govorio o stanju u srpskom tenisu
Đoković je govorio o stanju u srpskom tenisu foto: AP, EPA

Uprkos manjku vremena, Novak se trudi da poseti terene Teniskog saveza Srbije i podeli svoja iskustva sa mladim igračima, trenierima…

– Teniski savez Srbije koristi terene na ‘25. maju’ i, kad god sam u Beogradu, igram sa polaznicima TSS iz juniorskih kategorija, razgovaram sa trenerima… Pokušavam da podelim svoja iskustva, da dam savete o tome kako pristupiti mladom teniseru. Kada sretnem mlade igrače poput Kecmanovića, Đerea, pa i Krajinovića koji doduše više nije toliko mlad, nastojim da sa njima razgovaram, da kažem reč-dve-tri koje će im možda značiti, interesujem se i postavljam im pitanja, treniram sa njima… Ne samo ja, već i Ziki i Viktor, kao i Janko koja ima uspešnu tenisku akademiju koja se širi, sve to nam je potrebno kako bismo utemeljili sistem – rekao je Novak Đoković.

Srbija je osvojila Dejvis kup 2010. godine pobedivši Francusku u finalu, a u timu je bio i Novak Đoković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.