GORAN IVANIŠEVIĆ POTPUNO VAN SEBE: "Lupao je reketom gde je stigao, slomio je i stolicu"
Đoković i Ivanišević, Foto: EPA/Andrej Cukić

šok

GORAN IVANIŠEVIĆ POTPUNO VAN SEBE: "Lupao je reketom gde je stigao, slomio je i stolicu"

O ovome se malo zna

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je raskinuo saradnju sa Goranom Ivaniševićem, a danima se već spekuliše o razlogu rastanka.

Mnogi potenciraju priču da je Hrvatu "prekipelo" zbog čestih "ispada" srpskog asa, ali bliže istini je da je upravo balkanski mentalitet učinio njihovu saradnju tako uspešnom.

I sam Goran je bio izuzetno temparamentan teniser na terenu.

- Prvi put sam ga video na jednom juniorskom turniru u Hajdelbergu. Igrao je loše, a bes je iskaljivao na reketima. Njegova majka je morala da uđe na teren da pokuša da ga smiri. Međutim, njemu je pao mrak na oči pa umalo i nju da udari. Sličan je Mekinrou. Previše energije troši na incidente, a to mu remeti koncentraciju na igru - obrazložio je pre nekoliko decenija Radmilo Armenulić, selektor reprezentacije u to vreme.

Goran Ivanišević
Goran Ivaniševićfoto: EPA JAMES ROSS

Prvi put ga je stavio u tim za polufinale Dejvis kupa protiv Zapadne Nemačke u Dortmundu 1988. Igrao je s nepunih 17 godina u paru sa Slobodanom Živojinovićem.

Domaćin, predvođen Borisom Bekerom, bio je nemilosrdan, 5:0 ukupno u pobedama.

Samo nekoliko dana ranije Ivanišević je na Vimbldonu zaigrao prvi put na tuniru za grend slem. Probio se preko kvalifikacija.

Imao je Armenulić iz tog doba još jedan primer iz reprezentacije za pretvaranje Ivaniševićevih bubica u razorni vetar. Slučaj je iz četvrtfinalnog duela sa Čehoslovačkom u Pragu 1991.

- U izuzetno dramatičnom okršaju s Karelom Novačekom, koji je igrao meč života, lupao je reketom gde god je stigao, čak je i stolicu slomio - rekao je Armenulić, a prenosi "Danas".

Ivanišević je pobedio s 3:2 i uveo je Jugoslaviju u polufinale. Nije, srećom, diskvalifikovan, ali je zaradio dve opomene, jednu zbog psovanja linijskog sudije.

Radmilo Armenulić
Radmilo Armenulićfoto: Dado Đilas

- Rekao sam mu da je ćoravi konj. Pogrešno me je razumeo, jer na češkom slična reč označava deo muške anatomije. Na turniru u Mančesteru opsovao sam sudiju na engleskom. Kažnjen sam. Od sada psujem samo na maternjem - izjavio je tada Ivanišević.

Devet meseci posle pobede u Pragu Jugoslavija je 1991. igrala u polufinalu s Francuskom u Pou. Izgubila je s maksimalnih 5:0. Ivaniševića nije bilo u timu uz Živojinovića, jer je zbog rata u Hrvatskoj napustio reprezentaciju.

Bonus video:

00:23

NOVAK ĐOKOVIĆ NA PREMIJERI FILMA O NIKOLI PILIĆU

(Espreso sport/Danas/G.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.