ATP LISTA ZA ISTORIJU: Novak i dalje na čelu tabele, ali sada je nešto DOSTA DRUGAČIJE!
Novak Đoković, Foto: Ciro De Luca / Zuma Press / Profimedia

dOMINIRA U SVAKOM POGLEDU

ATP LISTA ZA ISTORIJU: Novak i dalje na čelu tabele, ali sada je nešto DOSTA DRUGAČIJE!

Ovo je neverovatno

Objavljeno:

Kao i svakog ponedeljka, i ovog je osvanula nova ATP lista najboljih tenisera na planeti, ali je ova današnja ipak istorijska. Zbog čega je istorijska? Pa zbog toga što prvi put od kada se računaju bodovi od turnira, na ovaj način među prvih deset igrača nema tenisera koji igra jednoručni bekhend.

Da dobro ste čuli, svih deset najbollje rangiranih tenisera igra ovaj udarac sa dve ruke. Za ovu jedinstvenu pojavu svet se može zahvaliti Aleksu De Minoru, koji je sa 2:0 u setovima savladao Grigora Dimitrova u polufinalu Roterdama i na taj način istisnuo jedinog preostalog tenisera iz Top 10, koji igra ovaj udarac jednom rukom poput Stefanosa Cicipasa.

Godinama su igrači sa jednoručnim bekhendom dominirali svetskim tenisom, dok su oni sa dvoručnim bili kao endemske biljke, međutim situacija se sada promenila. Bjorn Borg i Džimi Konors su bili rodonačelnici dvoručnog bekhenda, dok je Novak Đoković ovaj udarac proslavio i podigao za nekoliko nivoa više.

Gledajući Srbina, i njegov način udaranja loptice, stasavala je plejada mladih tenisera, inspirisana godinama Novakove dominacije i njegovim potezima na terenu. To je dovelo do toga, da sada među deset najboljih nema igrača koji igra jednoručni bekhend. U poslednjih nekoliko godina, trendovi su se evidentno promenili, a ovo je samo rezultat nekih novih momenata u belom sportu.

Na najnovijoj ATP listi Novak Đoković je još uvek prvi i započeo je 413. nedelju na vrhu sa 9.855 bodova, drugi je Karlos Alkaraz sa 9.105, slede Janik Siner (8.270), Danil Medvedev (8,265), Andrej Rubljov (5.105), Aleksandar Zverev (5.030), a tu su i Holger Rune (3.700), Hubert Hurkač (3.600), pomenuti De Minor (3.210) i Tejlor Fric (3.065).

Bonus video:

00:29

TENIS KAKO BIVA NAJLEPŠI: Retko gde se teniseri obožavaju kao u Monte Karlu

(Espreso/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.