BOLNA PRIČA ĐOKOVIĆEVOG SLEDEĆEG RIVALA: Pritvoren pa DEPORTOVAN kao Novak, a onda mu je sestra (32) preminula...
Tomas Martin Ečeveri, Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

prevazišao sve

BOLNA PRIČA ĐOKOVIĆEVOG SLEDEĆEG RIVALA: Pritvoren pa DEPORTOVAN kao Novak, a onda mu je sestra (32) preminula...

Nole je oduvek bio moj idol - rekao je Ečeveri posle prvog susreta sa Đokovićem

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Novak Đoković se namučio u prva dva kola, naročito u drugom protiv Alekseja Popirina, ali je stigao do treće runde Australijan opena.

Tamo će mu rival biti Tomas Martin Ečeveri (24) koji nije izgubio ni set protiv još dvojice veterana i jakih imena - Endija Marija i Gaela Monfisa.

Ečeveri je odličnim rezultatima prošle sezone napravio proboj u top 50 ATP liste, trenutno je 32. a krajem juna je bio 30. na ATP listi.

Naročito je oduševio na Rolan Garosu gde je stigao do četvrtfinala pa se našao u centru pažnje, kao i njegova zanimljiva životna priča.

Ečeveri je sve velike pobede od ulaska u profesionalce obeležavao ispisivanjem bodova prvog na listi (što je tada bio, a i sada je, upravo Novak Đoković) i svojih, pa svodeći račun na to koliko mu bodova nedostaje da preuzme teniski presto.

- Nole je oduvek bio moj idol. Kada sam ga video, samo sam otrčao do njega i zamolio ga da napravimo selfi. Naravno da nije bilo nikakvih problema. Zatim smo malo razgovarali i poželeli sreću jedan drugom - rekao je Argentinac posle susreta sa Đokovićem na mastersu u Rimu.

Novak je tad pobedio 2:0 u setovima, kao i pola godine kasnije na mastersu u Parizu.

Tomas Ečeveri, Novak Đoković
foto: Printscreen/Instagram/@tomasetcheverry123

Sada ćemo se podsetiti životne priče Tomasa Ečeverija o kojoj smo posali i tad, a koja zaista donekle podseća na ono kroz šta je Đoković prošao.

TRETIRAN KAO TERORISTA

Tomas je rodom iz La Plate, visok je 1,96 metara i ima snažan servis, a svoje mesto u profi tenisu izborio krajem 2016, kada je osvojio svoj prvi ATP bod.

Međutim, kada je sredinom 2018. uspeo da probije prvih 200 na rang listi i predstavi se kao jedan od argentinskih tenisera sa najboljom perspektivom, odjednom se sve srušilo. Tomas Ečeveri je proživeo pravu noćnu moru, prvo u Nemačkoj gde je deportovan, a zatim u Argentini kada je bio zaražen COVID-19.

- Nakon igranja u Banjaluci morao sam da idem u Poljsku i morao sam da pređem kroz Nemačku. Sve je bilo normalno dok me na aerodromu, kada su mi tražili pasoš, nisu izdvojili iz kolone putnika i ostao sam sâm. Nisam razumeo šta se dešava. Imigracioni službenici su bili tamo, ali sam u jednom trenutku video da mi prilazi vojna policija. Ništa nisam razumeo zbog jezika i zbog svega što se dešavalo. Bio sam veoma uplašen. Prošlo je neko vreme i, malo engleskim, malo nemačkim, objasnili su mi da sam prekoračio granicu boravka, koja je bila 90 dana u zemljama koje pripadaju Evropskoj uniji. Rekli su mi da moraju da me deportuju i uspaničio sam se - rekao je Tomas za novine 'El Dia de La Plata'.

1 / 8 Foto: EPA/Mast Irham

Teror je preuzeo njegov život. Ečeveri nije samo vezan lisicama, već je i prebačen u policijsku stanicu u Kelnu gde je proveo više od 24 sata u ćeliji.

- Slučajno sam pogrešio: prekoračio sam za 23 dana neprekidni rok koji može da ostane u Evropskoj uniji, a koji je zbog pandemije smanjen na samo tri meseca. Moja greška je bila što sam mislio da će odlazak na Ju-Es open prekinuti brojanje, ali nije. Dani su tekli - jadao se pa dodao:

- Dobro su se ophodili prema meni, ali sam se osećao kao kriminalac. Čim su me pustili, uzeo sam prvi avion i došao u Argentinu. Zbog pandemije nije bilo lako, ali našao sam jedan let iz Istanbula sa presedanjem u Riju. U Turskoj sam čekao let jedanaest sati. Vreme više nije prolazilo: spavao sam na podu i još me bio strah. Nisam video svoju porodicu sedam meseci.

NOVA NOĆNA MORA

Njegovi najbolji nastupi postali su deo prošlosti usred pandemije koja je sve zaustavila. I kao da to nije bilo mnogo za sportistu koji je bio na uzletu karijere, ponovo je zadobio još jedan udarac. Na samom aerodromu gradića Eseisa u domovini, test na COVID-19 dao je pozitivan rezultat.

- Bio sam iznenađen kada je bio pozitivan. U Evropi i Sjedinjenim Državama davao sam beskonačne briseve na COVID-19 i svi su bili negativni. Bio sam asimptomatičan, ali su me, kako protokol nalaže, posebnim taksijem odvezli u hotel u Buenos Ajresu - ispričao je Ečeveri za list La Plata.

Tomas Ečeveri, Tomas Martin Ečeveri
foto: EPA/Yoan Valat

POMOĆ SA NEBA

Sad je sve to iza njega, ali jednim gestom posle pobeda na Rolan Garosu 2023, Tomas je podsećao na ono što mu je zapravo nanelo najviše bola.

Naime, svaki trijumf proslavlja gledajući u nebo i posvećujući ga pokojnoj starijoj sestri. Magi je imala 32 godine i dvoje dece (Galo i Huana) kada je umrla u septembru 2022. godine nakon duge borbe sa rakom dojke, koji je dijagnostifikovan u junu 2020.

- Uvek tražim snagu od sestre. Znam da mi je uvek daje. Danas, u važnom trenutku na servisu, rekao sam 'Molim te, Magi, pomozi mi' i ona mi je pomogla, odservirao sam as - ispričao je Tomas Ečeveri posle pobede nad Jošihitom Nišiokom u osmini finala Frenč opena.

Bonus video:

00:18

Bobi se pohvalio Novaku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.