"ŽELEO SAM DA BUDEM VOLJEN, ALI SAM POSTAO AUTENTIČAN!" Novak iskren o odnosu sa publikom
Novak Đoković na Australijan openu, Foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

BEZ DLAKE NA JEZIKU

"ŽELEO SAM DA BUDEM VOLJEN, ALI SAM POSTAO AUTENTIČAN!" Novak iskren o odnosu sa publikom

Uvek sam želeo da budem fer, čak i ako sam mnogo puta mogao nešto da kažem, rekao je Đoković između ostalog

Objavljeno:

Novak Đoković saznao je ime narednog protivnika na Australijan openu, a u intervjuu za Tajms pričao je iskreno o odnosu sa publikom.

- U pregršt mečeva sam imao publiku protiv sebe i morao sam da pronađem način da to prevaziđem. Uspevao sam u tome, ne uvek, ali osećam da sam naučio kako da se nosim sa tim i da ostvarim rezultat. Nisam uvek mogao da ostanem miran, lomio sam rekete, radio stvari na koje nisam ponosan... Nemam problema da kažem da sam grešio. Istovremeno sam se trudio da ne budem previše oštar prema sebi, jer sam ranije u karijeri bio svoj najveći kritičar - rekao je Novak.

Novak Đoković na Australijan openu
Novak Đoković na Australijan openufoto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Nastavio je u istom tonu.

- Sada pokazujem više saosećanja prema sebi i tražim načine da napredujem, ne samo što se igre tiče, već i kada su mentalitet i emocije u pitanju. Tražim formulu koja bi mi stanje uma održala u optimalnom stanju, ali mislim da ne postoji. Igrate na 40 stepeni Celzijusa, protiv nekoga koga biste inače pobedili , publika je protiv vas, a možda ste se tog jutra i posvađali sa supružnikom što utiče na vas na terenu kada ste najosetljiviji. Uprkos svemu, svakako morate da pronađete način da pobedite - istakao je Novak.

Novak Đoković na Australijan openu
Novak Đoković na Australijan openufoto: Jason Heidrich/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Dok deo javnosti ističe Đokovićevu harizmu, svestranost i vaspitanje, sa druge strane, deo publike je po pravilu protiv osvajača 24 Grend slema.

- Da li želim da budem voljen? Na početku karijere sam zaista pokušavao da budem takoreći više povezan sa publikom, posebno na mestima gde su više voleli Federera i Nadala, ili Endija Marija. Shvatio sam da postoje različiti faktori zbog kojih neću imati veću podršku od njih. Zato sam se zapitao da li i dalje pokušavam da pridobijem gomilu ili prihvatam situaciju kakva je i idem dalje. Postao sam autentični ja, bez obzira da li se publici sviđa ili ne. Kad si mlad, dvadesetogodišnjak, nemaš nikakvog životnog iskustva. Rano sam doživeo uspeh... Bilo je lepo, ali morao sam da igram, rastem i učim u isto vreme. Bio sam okružen ljudima koji su mi pružali veliku podršku i koji su pokušavali da mi pomognu, ali na kraju dana morao sam da prođem kroz sopstvenu evoluciju i shvatim ko sam, čak i ako je cena toga da se ljudima ne svidim. To je u redu. Sada sam dobro, u drugom delu karijere. Prihvatam da postoje ljudi koji me jednostavno ne vole, ili me možda ne smatraju privlačnim u smislu ličnosti ili karaktera. Na kraju, postoje neke univerzalne vrednosti koje su za mene izuzetno važne i koje ne želim da prekršim. Poštovanje mojih protivnika je jedno od tih, nikada nisam javno rekao nijednu lošu reč o svojim protivnicima. Uvek sam želeo da budem fer, čak i ako sam mnogo puta mogao nešto da kažem - zaključio je Novak.

Bonus video:

02:00

NOVAK SE BORI ZA PRAVA IGRAČA, IMA STAV U MONOTONIJI JEDNOUMLJA Opovrgnute žestoke izjave Rene Stabs prema svetskom broju jedan!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.