BRITANAC SE NADA ČUDU: Voleo bih da Nadal osvoji Rolan Garos i/ili Olimpijske igre, bilo bi sjajno!
Rafael Nadal, Foto: EPA/Mohammed Badra

nepoznanica

BRITANAC SE NADA ČUDU: Voleo bih da Nadal osvoji Rolan Garos i/ili Olimpijske igre, bilo bi sjajno!

Bilo bi neverovatno da osvoji bilo koji turnir na Turu jer to nije lako uraditi - kaže Tim Henman za Rafu Nadala

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Novak Đoković je 2023. završio kao ubedljivo prvi na ATP listi, u januaru ga čeka Australijan open na kom dominira više nego na bilo kom turniru i već ima deset titula, ali će ga neki mlađi teniseri sigurno još jače napasti, sa više samopouzdanja.

To pre svega važi za Karlosa Alkarasa koji mu je "oteo" titulu na Vimbldonu, ali i Janika Sinera koji je u finišu sezone probio blokade koje je imao protiv najjačih rivala, mada to tek treba da pokaže i na grend slemovima.

Tu je i Danil Medvedev koji može da dobije svakog na tvrdoj podlozi, pa Holger Rune, Aleksander Zverev...

Ali ono što još više privlači pažnju je povratak Rafaela Nadala posle skoro godinu dana pauze zbog povrede i operacije. Niko još ne zna u kakvom je stanju sada iskusni Španac, koliko mu se telo oporavilo i za kakve napore je još spremno, a Rafa mora da se suoči i sa svima gorepomenutim koji su još jači nego pre, ali i sa lošim renkingom jer je pao čak na 672. mesto na ATP listi.

Rafael Nadal
foto: EPA/Yoan Valat

Međutim, ono u šta niko ne sumnja je Nadalova mentalna snaga i motivacija, kao i igra na šljaci. A sem grend slema, u 2024. će se na terenima Rolan Garosa igrati i teniski turnir Olimpijskih igara u Parizu.

Nekadašnji četvrti teniser sveta a danas komentator "Jurosport"-a, Tim Henman, veruje da će "Kralj šljake" imati uspešan povratak na terene, i ne isključuje da osvoji grend slem kao Rodžer Federer 2017.

Tim Henman
foto: Profimedia

- Pošto su neverovatni šampioni, mislim da je to moguće, ali je malo verovatno. Rafa je odličan na tvrdim podlogama. Samo je na nenormalno drugačijem nivou na šljaci. Zato mislim da će tvrdi tereni (u prvom delu sezone, prim.aut) biti kao mala odskočna daska za njega. Mora da oseti okruženje, da se takmiči u dužim mečevima, da se nosi sa nedaćama i svime što nije radio dugo, dugo vremena. A to nije lako, vratiti se na Tur i igrati tako - rekao je Henman za "Jurosport".

Ipak, napoemnuo je da će Nadal napasti najveće titule u kakvom god stanju bude bio.

- Međutim, ako izbegne povrede i igra početkom godine, osećam da će njegov povratak zapravo početi na šljaci, kada ćemo videti gde je, kakva mu je kondicija, kako se kreće, kakvo mu je telo, kako se oporavlja posle mečeva. Kad budemo videli sve to, onda možemo da kažemo ima li šanse da osvoji još neki grend slem. Bilo bi neverovatno da osvoji bilo koji turnir na Turu jer to nije lako uraditi. Ali opet, Rafa nije tu da bi se vratio i stigao do četvrtfinala i polufinala na nekoliko turnira. Želi da osvaja najveće titule. Početak godine će nam reći da li je Rafa kandidat za to.

Rafael Nadal
foto: Printscreen/Movistar+

A kada su u pitanju Frenč open i Olimpijske igre?

- Kada stavite Rafu Nadala i Rolan Garos u istu rečenicu, Rafa je prosto favorit. Da igra padel i da pitate gde se igra, ako se igra na Rolan Garosu, rekli biste da je Rafa favorit. Sigurno ima smisla (da nije favorit, prim.aut) na grend slemovima gde se igra na tri dobijena seta. Prvo i osnovno, jako teško ga je pobediti na šljaci. Ali kad morate da dobijete tri, a ne dva seta, baš malo ljudi je to bilo u stanju (u takvoj fazi karijere, prim.aut).

- Pitate se da li će na Olimpijskim igrama gde se igra na dva dobijena seta pa će se manje trošiti, da li će se zato lakše oporavljati. Ali vidite, sa njegovim rezultatima i samopouzdanjem koje dobije kad prođe kroz kapije Rolan Garosa, želeće da bude na grend slemu i na Igrama. I voleo bih da osvoji jedno od ta dva ili oba. Bila bi to neverovatna priča - zaključio je Tim Henman.

Bonus video:

00:40

Novak Đoković i navijači - Dejvis kup

(Espreso/Jurosport/Preneo: N.Đ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.