"VOLEO BIH POSLEDNJI PLES SA NADALOM" Intervju Đokovića, jasno poručio Špancima šta napada sledeće: "ZNAM KO SAM!"
Novak Đoković/Rafael Nadal, Foto: Epa/ Yoan Valat, Epa/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

o rafi, rodžeru, ciljevima

"VOLEO BIH POSLEDNJI PLES SA NADALOM" Intervju Đokovića, jasno poručio Špancima šta napada sledeće: "ZNAM KO SAM!"

Kada bih sada otišao u penziju, mogao bih samo da budem srećan i ponosan na ono što sam uradio - kaže Novak Đoković

Objavljeno: 13:09h

Poslednji veliki teniski turnir u sezoni je Završni turnir Dejvis kupa u Malagi gde je favorit teniska reprezentacija Srbije.

Razlog je, naravno, činjenica da ima najjačeg mogućeg aduta u vidu Novaka Đokovića, a domaći list "Marka" je iskoristio priliku da odradi intervju sa najboljim teniserom sveta, nedugo nakon njegovog rekordnog trijumfa na ATP Finalu u Torinu.

Novaka je novinar "Marke" prvo pitao koji je sledeći rekord koji namerava da obori?

- To je dobro pitanje. Verovatno rekord po broju titula. Želim da osvojim što više turnira i prestignem Konorsa. Uvek su na vidiku rekordi koji se mogu oboriti. Isto tako, želim da imam sopstvene rekorde i svoju istoriju, to je najvažnije. Da bih osvojio velike titule, moram da zadržim nivo intenziteta, posvećenosti i motivacije - odgovorio je Đoković.

Huan Karlos Ferero, trener Karlosa Alkarasa, komentariše da njegov učenik mora da uči od vas u smislu profesionalizma, i u životu za i za tenis.

- Drago mi je što ste to rekli o meni. Veoma poštujem Ferera, na osnovu činjenice da je bio broj jedan. Uvek sam bio impresioniran koliko je bio profesionalan i ozbiljno se bavio tenisom. Očigledno je da je mnogo pomogao Alkarasu ne samo da postigne uspeh, već i da održi poniznost i šampionski mentalitet. Zahvaljujući Huanu Karlosu i obrazovanju njegove porodice, on je zreliji nego što njegove godine sugerišu. Ima samo 20 godina, ali se na terenu ponaša kao neko ko ima mnogo iskustva i zrelosti.

Alkaras je jedini koji vas je pobedio ove godine na velikoj sceni. Mislite li da vaši podvizi čini sjajnijim njegov trijumf u finalu Vimbldona?

- To bi bilo pitanje za Karlosa, ali ja nemam grižu savesti. Trudim se da gledam napred i u svim velikim finalima koje sam izgubio uvek postoji razlog. Pokušavam da učim iz toga i iskustvo gubitka u finalu grend slema me još više motiviše. Izgubio sam na Vimbldonu i od tada sam dobio sve osim meča sa Sinerom u grupnoj fazi u Torinu. Ako analiziram godinu, mogao bih da kažem da je bilo dobro za mene što sam izgubio od Karlosa jer me je to motivisalo za ostatak sezone.

Karlos Alkaras, Novak Đoković
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Nekoliko puta ste komentarisali da ne možete da budete prijatelji sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom iz prostog razloga što su oni vaša dva velika rivala. Mislite li da su srećni što rušite sve njihove rekorde?

- Tačno je da ne možemo da budemo prijatelji, jer sa prijateljima pričate o svemu, dobrom, lošem, svojim tajnama... Sa rivalima mislim da vam nije baš prijatno da sve to otkrivate. U poslednjih 15 godina video sam više Nadala i Federera nego svoje roditelje. To znači da su oni bili veoma važan deo mog života i karijere. Neverovatno poštujem njih i rivalstvo koje smo održavali tako dugo. Bio je to veoma dug zajednički put i kada okačimo reket videćemo to na opušteniji način - objasnio je Nole.

Nadal je potvrdio da se vraća sledeće godine. Prokomentarisali ste da bi voleli još jedan poslednji meč sa njim. Da li postoji neko određeno mesto na kome biste voleli da igrate?

- Mislim da bi mnogi voleli da to bude na Rolan Garosu. Što da ne? Mada ako mi date izbor, rekao bih bilo gde drugde. Rolan Garos ne bi bio loš, ali Nadal je igrač koji je tu pobedio najviše puta u istoriji turnira. Mislim da će svako mesto biti neverovatno i za nas i za svet tenisa. To bi bilo kao neka vrsta poslednjeg plesa. Ne znam koliko ćemo još puta imati priliku da se suočimo i da li ćemo to učiniti. Nadam se jer je to ono što svi žele, pa tako i ja - iskren je Novak.

Novak Đoković, Rafael Nadal
foto: EPA/Yoan Valat

Dobio je Novak i jedno hipotetičko pitanje. Ako vam neko priđe sa komadom papira i kaže: ako igrate do 50. godine, izjednačićete ili nadmašiti Nadalov broj titula na Frenč openu. Da li ga potpisujete?

- Ne znam, siguran sam da mojoj ženi to ne bi bilo baš smešno. Veoma sam zadovoljan svime što sam postigao. Ne moram da gledam Rafin rekord u Parizu. Imam mnoge na koje sam ponosan i koji su deo istorije. Kada bih sada otišao u penziju, mogao bih samo da budem srećan i ponosan na ono što sam uradio.

Pre neki dan ste ostavili otvorena vrata za osvajanje sva četiri mejdžora i Olimpijskih igara 2024. Da li je realno razmišljati o 'Zlatnom slemu' sa 37 godina?

- Da li je bilo realno misliti da ću ove godine osvojiti tri od četiri grend slema? Pre pet godina ili čak pre godinu ili dve, mislim da ljudi nisu mislili da je to moguće. Poznajem sebe i znam da ako se osećam dobro fizički i psihički, sposoban sam za to. Ne želim da zvuči kao nepoštovanje prema mojim rivalima. Znam da se hiljade igrača bore za isti cilj, ali znam ko sam i verujem u sebe - samouveren je Đoković.

Novak Đoković
foto: EPA/Alessandro Di Marco

Nedostaje vam olimpijsko zlato da biste popunili svoju kolekciju. Da li je najveći izazov sledeće sezone doći do vrha podijuma na šljaci Rolan Garosa (OI se igraju u Parizu, prim.aut)?

- Biće mi čudan osećaj da igram Igre na Rolan Garosu. Biće sličan osećaju koji sam imao 2012. godine, kada je to rađeno na Vimbldonu. Mislim da je to bilo prvi i poslednji put da su tamo igrali sa dresovima u boji, a ne belim. Igre su posebno takmičenje. Volim olimpijsko selo, volim ceremoniju otvaranja, osećaj predstavljanja svoje zemlje na najvažnijem događaju u svetu sporta. Nije lak turnir za tenisere jer imamo veoma gust raspored. Sa Rolan Garosa ćemo preći na travu i ponovo na šljaku. Zatim dolazi tvrda podloga za kratko vreme, ali ja sam spreman za izazov. Nadam se da ću biti zdrav da se takmičim u Parizu na svom najvišem nivou i pokušam da osvojim olimpijsko zlato.

Novak Đoković
foto: Printscreen/Marca.com

Kako biste želeli da vas pamte na dan kada se zvanično oprostite od tenisa?

- Osim očiglednog, želim da ostavim nešto u amanet onima koji dolaze. Voleo bih da ostanem upamćen kao neko ko je koristio platformu koju mi tenis daje i svoj status da pomognem drugim igračima i da ima više onih koji mogu da žive od reketa - jakom porukom je zaključio intervju Novak Đoković.

Bonus video:

00:03

Novak, navijači, Srbija, zastava

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.