DUŽE ĐOKOVIĆ VLADA MELBURNOM NEGO ON: Australijanac koji je vodio HAJKU protiv Novaka iznenada podneo OSTAVKU!
Novak Đoković/Denijel Endrjuz, Foto: Profimedia

'tiranin' se povukao

DUŽE ĐOKOVIĆ VLADA MELBURNOM NEGO ON: Australijanac koji je vodio HAJKU protiv Novaka iznenada podneo OSTAVKU!

Prethodno se dobro obezbedio...

Objavljeno:

Denijel Endrjuz, australijski političar koji je od 2014. bio premijer države Viktorije, podneo je neopozivu ostavku na ovu poziciju.

Njegovu vladavinu su obeležile (i okončale) najstrože mere protiv koronavirusa koje su potrajale izuzetno dugo i bile izuzetno nepopularne među stanovništvom, naročito kakao je vreme promicalo.

- Kad je vreme, vreme je. Nije lak posao biti premijer naše države. To zahteva 100 odsto od vas i vaše porodice. To je, naravno, vremenski ograničeno i sada je vreme da se odmaknemo. Jedini način na koji znam kako da radim ovaj posao je da me on "proždre". Svaki budni trenutak se odnosi na posao i to uzima danak - rekao je Den Endrjuz i dodao da je doneo odluku u poslednjih nekoliko dana i da je odlučio da "ode kada budu tražili da ostane".

Premijer Australije, Entoni Albaneze, za koga se kaže da je bio "malo šokiran" odlukom, rekao je da je Endrjuzovo vođstvo bilo "testirano u nekim od najtežih vremena" tokom pandemije, ali mu je pripisao zasluge što "nikada nije izbegavao teške odluke" i što je činio sve što je u njegovoj moći da zaštiti Viktoriju.

Nemačka, Omikron, Korona, Kovid
foto: Profimedia

Endrjuzovu vladavinu obeležila je izuzetna brutalnost koju je policija isticala prema običnim radnicima i građanima koji su protestovali zbog ekstremnih uslova izolacije koje je nametnuo državi mesecima.

U novembru 2021, on je uveo obavezni zakon o vakcinaciji koji utiče na milion Australijanaca, zahtevajući da oni koji rade na poslovima na državnoj listi ovlašćenih radnika, kao što su profesionalni sportisti, rudarski radnici i novinari, budu dvostruko vakcinisani ili da odustanu od svojih poslova.

Strogi režim vakcinacije u Viktoriji dospeo je na svetske naslove januara 2022. godine kada je doveo do toga da je Novak Đoković deportovan iz Australije zbog greške u jednom dokumetnu o preležanosti KOVID-a protiv kog nije vakcinisan, a cela saga je trajala dugo - Đoković je praktično bio u pritvoru i na kraju je izbačen iz zemlje dan pre početka Australijan opena.

Endrjuz je u to vreme bio beskompromisan, rekavši da se medijski cirkus mogao izbeći da se Đoković upravo vakcinisao protiv kovida.

- Vrlo je jednostavno, samo se vakcinišite. I ne gubite svačije vreme na ovo - rekao je on.

Danijel Endrjuz, Novak Đoković
foto: Profimedia

Međutim, uprkos veoma polarizirajućem efektu koje su ove mere imale na njegovu državu, Endrjuz je pobedio na državnim izborima 2022. u onome što je kasnije postalo poznato kao "Danslide".

Predloženo je da Endrjus da otkaz kada je stekao pravo na statuu u njegovu čast. Viktorijanski premijeri imaju pravo da budu obeleženi u bronzi u blizini zgrade parlamenta u Melburnu kada prođu 3.000 dana na funkciji - što je Endrjuz postigao 20. februara.

Uoči izbora 2022. godine, komentator "Sky News" Peta Kredlin je ovo i predvidela.

- Negde početkom sledeće godine on će završiti posao osvajanjem svoje male statue ispred premijerove kancelarije, a onda će se povući i prepustiti je ženi, Džasinti Alan, što će im omogućiti da se efikasno rebrendiraju.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Endrjus je bogato nagrađen za svoju vladavinu terora, navodi portal. Poslednjih meseci obezbedio je povećanje plate za 3,5 odsto, podigavši je na 481.190 dolara – više od 16.000 dolara u odnosu na 2022. Poređenja radi, britanski premijer prima oko 160.000 funti.

Endrjuz će takođe imati koristi od istorijske penzijske šeme za poslanike izglasane pre 2004. godine, po kojoj bi mogao da dobije milione po odlasku u penziju.

"Tiranin je konačno otišao. Ali uvek je razočaravajuće kada izađu uzvišeni, a ne u sramotu zbog teškog kršenja prava svojih građana. To je, nažalost, dodatna potvrda da je borba da se autoritarni političari spreče da nameću brutalna ograničenja slobodnim društvima – i da se izvuku iz toga, čak i da budu slavljeni – teška i daleko od kraja", zaključuje "Daily Sceptic".

Bonus video:

06:25

ĐOKOVIĆ UNIŠTIO FRICA I PUBLIKU: Novak uz skandalozno ponašanje publike nije dao ni gram šanse Amerikancu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.