ŠIRI SE CARSTVO, RASTE BOGATSTVO: Evo kolika je neto vrednost Novaka Đokovića posle Ju-Es opena!
Novak Đoković, Foto: EPA CHRISTOPHE PETIT TESSON

lova do krova

ŠIRI SE CARSTVO, RASTE BOGATSTVO: Evo kolika je neto vrednost Novaka Đokovića posle Ju-Es opena!

Đoković (36) je dobio ček na 3.000.000 dolara čime je ukupnu zaradu od tenisa podigao na rekordnih 175,28 miliona dolara, a porasla mu je i neto vrednost

Objavljeno:

Novak Đoković je trijumfom na Ju-Es openu osvojio ukupno 24. grend slem i dodatno utvrdio titulu najboljeg tenisera svih vremena.

Istovremeno, srpski as se vratio na prvo mesto ATP liste i to sa ogromnom prednošću u odnosu na najbliže pratioce, Karlosa Alkarasa i Danila Medvedeva.

Pisali smo i o svim rekordima koje je Nole oborio, stigao ili im se približio, a sad ćemo se osrvnuti na njegovu neto vrednost i zaradu koje su se takođe promenile u odnosu na situaciju posle Rolan Garosa.

Kao šampion Ju-Es opena, Đoković (36) je dobio ček na 3.000.000 dolara čime je ukupnu zaradu od tenisa podigao na rekordnih 175,28 miliona dolara, pre obračunavanja poreza.

Statistic: Male tennis players with the highest career earnings as of September 2023 (in million U.S. dollars) | Statista Find more statistics at Statista

U prethodnih godinu dana "Džoker" je zaradio oko 13,4 miliona od nagrada na turnirima i još 25 miliona od sponzorskih ugovora - 38,4 miliona ukupno.

I dalje je Novak 41. najplaćeniji sportista svih vremena sa zarađenih 581 milion "zelembaća", tik iza svog nekadašnjeg trenera Andrea Agasija koji ima 590 miliona dolara.

Ova lista obuhvata plate, bonuse, premije turnira/takmičenja, rojaltije i procente od prodaje memorabilija sa njihovim likom i/ili imenom, autorskih prava...

Rafael Nadal je ovde poprilično ispred, na 28. mestu sa zarađenih 660 miliona, a Rodžer Federer je u top 15 - rezervisanih za milijardere. Švajcarac je deveti na listi sa 1.38 milijardi dolara.

Apsolutno prvi je Majkl Džordan sa 3.300.000.000 dolara, od čega lavovski deo od saradnje sa "Najkijem" i čuvenih patika "džordanki".

Statistic: Highest paid athletes of all time worldwide as of 2022 (in billion U.S. dollars) | Statista Find more statistics at Statista

Novak Đoković je dodatno podigao svoju neto vrednost koju sad procenjuju na 260.000.000 dolara.

Nadal "vredi" 220 miliona, Serena Vilijams 300 miliona, a Federer je zbog razvijenih biznisa i marketinške atraktivnosti koju je uvek posedovao, daleko ispred sa 550 miliona evra.

Švajcarac je ipak tek treći na ovoj listi. Ispred njega je Jon Cirjak, bivši rumunski teniser, trener i menadžer i vlasnik Madrid opena, koji je pak glavno bogatstvo zgrnuo osnivanjem banke posle pada komunizma u Rumuniji. Ovaj milijarder vredi 1.200.000.000 dolara.

Međutim, ni to nije blizu tronu na kom je američka teniserka Džesika Pegula koja je naslednica carstva svog oca Terija i ima neto vrednost 6,7 milijardi dolara. 'Pegula Sports' kompanija je, između ostalog, vlasnik NFL i NHL franšiza Bafalo Bils i Bafalo Sejbrs.

Džesika Pegula
Džesika Pegulafoto: EPA/Lukas Coch

Bonus video:

00:15

Gde je otišao Novak Đoković nakon izlaska na balkom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.