ZAŠTO JE US OPEN NAJMALEROZNIJI GREND SLEM ZA ĐOKOVIĆA? 4 godine pakla, vreme je za novu MAGIČNU BROJKU
Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, EPA/ANDREW GOMBERT

pohod na novi rekord

ZAŠTO JE US OPEN NAJMALEROZNIJI GREND SLEM ZA ĐOKOVIĆA? 4 godine pakla, vreme je za novu MAGIČNU BROJKU

Srpski as je poražen u šest finala, a tri puta je podigao pehar

Objavljeno:

Najbolji srpski teniser Novak Đoković će krenuti po novu, istorijsku Grend slem titulu na US Openu i pokušati da dostigne magičnu brojku 24.

Među dosadašnje 23 velike titule se nalaze - 10 Australijan Opena, 7 Vimbldona, 3 Rolan Garosa i 3 US Opena.

Ako uzmemo u obzir dominaciju Rafaela Nadala na šljaci, brojka od tri osvojene titule u Parizu je prihvatljiva, ali se postavlja pitanje zašto Novak nikada nije stigao do većih dometa u Njujorku, kada je nebrojeno puta dokazao da je “kralj” tvrde podloge.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/Sarah Yenesel

ZAŠTO JE US OPEN ĐOKOVIĆEV NAJSLABIJI GREND SLEM?

Postoji više razloga za to... Pehovi, nepravde, loša sreća, a vrlo moguće i to što je ovo poslednji Grend slem u sezoni kada su igrači već fizički i psihički istrošeni.

Tome u prilog govori to što su se najčešće na US Openu rađali novi Grend slem šampioni mimo "velike trojke", kao Marin Čilić, Sten Vavrinka, Dominik Tim, Huan Martin Del Potro i Danil Medvedev.

Oba Đokovićeva najveća rivala Rafael Nadal i Rodžer Federer imaju više titula u Njujorku, Španac 4, a Švajcarac 5.

Đoković na US Openu
Đoković na US Openufoto: EPA

Novak je devet puta igrao u finalu US Opena dok je podigao trofej 2011, 2015. i 2018. godine.

Ako se uporedi sa uspešnosti u ostalim Grend slem finalima - Vimbldon devet finala uz dva poraza, Rolan Garos tri pobede i četiri poraza, Australija 10 pobeda bez poraza, šta to fali Novaku na US Openu?

OSVOJENI TROFEJI

2011 - U finalu je pobedio Rafaela Nadala 6:2, 6:4, 6:7 (3-7), 6:1, što je bila njegova treća velika titula te sezone.

2015 - Bila je njegova jubilarna 10. Grend slem titula, Novak je savladao Rodžera Federera sa 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 u epskom finalu.

2018 - Poslednji trofej je osvojio pobedom nad Huanom Martinom del Potrom 6:3, 7:6 (7-4), 6:3.

IZGUBLJENA FINALA

2007 - Prvo Novakovo Grend slem finale, a Rodžer Federer je slavio posle sjajnog meča sa 7:6 (7-4), 7:6 (7-2), 6:4.

2010 - Istorijska pobeda Nadala sa 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 kada je prvi posle Lejvera uspeo da osvoji Vimbldon, Rolan Garos i US Open u istoj godini.

2012 - Bilo je to jedno od najdužih finala u istoriji tenisa, a Đoković je poražen od Endija Marija sa 7:6(12-10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

2013 - Ponovo je Nadal bio koban za Đokovića sa 6:2, 3:6, 6:4, 6:1

2016 - Nije uspeo Đoković da odbrani titulu osvojenu 2015, ovog puta mu je poraz naneo Sten Vavrinka sa 6:7(1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

2021 - Poslednji poraz je najboniji, pošto je ostao bez Kalendarskog slema, a neuspeh je usledio nakon neuspeha na Olimpijskim igrama koje su očigledno uticale na njegov fokus. Đoković je završio u suzama nakon pobede Medvedeva od 6:4, 6:4, 6:4.

LOŠA SREĆA I NAJVEĆA RAZOČARENJA

Poslednje četiri godine su bile baš malerične za Đokovića.

Gorko sećanje ima Novak na 2019. godinu kada je morao da preda meč Stenu Vavrinki već u osmini finala.

Nažalost, prva pomisao ljubitelja tenisa na Đokovića i US Open je 2020. godina kada je srpski as diskvalifikovan jer je slučajno pogodio linijskog sudiju. Novaka su tada ponizili kao nikoga u svetu sporta, a da to nije slučajno videli smo kada su mu zabranili ulazak u zemlju jer nije imunizovan.

Znao je vrlo dobro Đoković da se izbori sa ovakvim situacijama i vrati kao pobednik, a na naplatu bi sve moglo da dođe ovog septembra.

Potom je 2021. imao čak i njujoršku publiku na svojoj strani kada je stajao na pragu istorijskog podviga, ali je podlegao pritisku i ubedljivo poražen od Danila Medvedeva.

To je verovatno bio jedan od najemotivnijih momenata u njegovoj karijeri...

Onda je usledila mučna situacija uslovljena Novakovom odlukom da se ne vakciniše, a znamo da je sve počelo u Australiji kada su ga zatočili kao poslednjeg kriminalca.

Sada je sve ovo iza Đokovića, a srpski as je ponovo među glavnim favoritima za osvajanje poslednjeg Grend slema u sezoni.

Nadamo se da će imati više sreće nego u dosadašnjoj karijeri, ili makar manje loših i nesrećnih momenata.

Podsetimo, Novak svoj pohod na četvrtu titulu na US Openu počinje u noći između ponedeljka i utorka, a prvi rival mu je Francuz Aleksandar Miler.

Bonus video:

02:53

NOVAK JE PRIVILEGOVAN SJAJNIM ŽREBOM, ALKARAZU JE TEŽE Brajović otkrio: Đoković dobio ŠOKANTNO PITANJE na konferenciji za medije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.