PRE 18 GODINA GA JE ĐOKOVIĆ SPAZIO NA TRIBINAMA: Srpski Amerikanac igra protiv svog idola i ovo mu poručuje
Aleksandar Kovačević, Foto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

neverovatna priča

PRE 18 GODINA GA JE ĐOKOVIĆ SPAZIO NA TRIBINAMA: Srpski Amerikanac igra protiv svog idola i ovo mu poručuje

Kovačević je imao samo sedam godina kada je gledao osamnaestogodišnjeg Novaka na US Openu

Objavljeno: 08:23h

Amerikanac srpskog porekla Aleksandar Kovačević je prvi rival Novaka Đokovića na Rolan Garosu, a biće mu utoliko teže jer igra protiv svog idola.

Aleksandar je imao sedam godina kada je otišao na US Open i gledao triler u pet setova u prvom kolu između 18-godišnjaka Novaka Đokovića i Gaela Monfisa.

Skoro dve decenije kasnije, 114. teniser sveta Kovačević će debitovati u glavnom žrebu na Grend slemu i suočiti se sa pobednikom tog meča, 22-strukim glavnim šampionom Đokovićem.

- Gledati ga kako raste bilo je neverovatno. On je najbolji igrač koji je ikada igrao - rekao je Kovačević

- Igrati sa bilo kim od "velike trojke" u bilo kom meču, bez obzira na gren slem, šanse za to su sve manje i manje kako godine prolaze. Iako se osećam kao da sam tek započeo svoju tenisku karijeru, mislim da je to nešto što svi teniseri koji sada igraju u nekom trenutku žele da urade jeste da igraju sa nekim od njih. Osećam se srećnim što mogu da igram Novaka na ovakvoj sceni. Čast da igram, biće super kul.

Aleksandar Kovačević
Aleksandar Kovačevićfoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Kovačević je sedeo na tribinama na terenu 10 na Flešing Medouzu 2005. godine, kada je Đoković, tada 18-godišnjak koji se nalazio u Top 100 na ATP rang listi, preživeo vlažno popodne u Njujorku i Monfisa u prvom kolu.

Uz Kovačevića je bila njegova mlađa sestra Lena, otac Milan, koji je poreklom iz Srbije, i majka Milanka, koja je iz Bosne i Hercegovine.

Posle meča, Đoković se slikao sa Aleksom.

- Đoković je tek izlazio iz juniora kao jedan od najboljih igrača - priseća se Milanka. Otišli ​​smo tamo da ga posmatramo i nikoga nije bilo. Pola sata kasnije taj teren je bio prepun i mi smo bili samo nekoliko ljudi koji su navijali za Đokovića i mislim da nas je zato i primetio. Posle spektakularne utakmice čekali smo da mu čestitamo i on se setio da nas je video i zato se slikao sa Aleksom.

Kovačević je prvi put uzeo reket samo dve godine ranije, sa pet godina.

Odrastao je u Njujorku, na pet minuta hoda od kultnog Central parka, gde je Kovačević prvi put počeo da igra tenis. Kao dete je trenirao u Nacionalnom teniskom centru "Bili Džin King".

Aleksandar Kovačević
Aleksandar Kovačevićfoto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sa 11 godina jse priključio Teniskoj akademiji Džona Mekinroa i Mekinro ga je izabrao među 200 studenata da dobiju punu stipendiju.

Kao tinejdžer se preselio na južnu Floridu kako bi nastavio školovanje i izabrao da pohađa koledž gde je diplomirao finansije.

- Na koledžu sam dosta sazreo, početak na profesionalnoj turneji može biti pomalo ružan, za to morate biti zreli.

Njegov naporan rad se posebno isplatio ove godine, kada je u januaru 24-godišnjak osvojio svoj prvi trofej čelendžera u Klivlendu, pobedivši Vu Jibinga u finalu.

Kovačević je takođe trijumfovao na čelendžeru u Vaku i dostigao 101. mesto u karijeri u aprilu.

- Osvojiti svoj prvi čelendžer je bilo posebno, osećao sam se sjajno. To je nešto što sam želeo da uradim pre nego što pređem u ATP. Nije nešto što sam morao da uradim ili što je bilo neophodno da uđem u Top 100 ili 50, ali definitivno plus. To je nešto što rado ostavljam iza sebe.

Amerikanac je debitovao na Turu na prošlogodišnjem ATP 250 turniru u Seulu, gde je kao srećni gubitnik pobedio tadašnjeg 32. svetskog broja Miomira Kecmanovića, ali je završio seriju u polufinalu gde je poražen od Jošihita Nišioke.

Aleksandar se nada da će jednog dana ući među Top 10 najboljih, ali to za sada izgleda jako daleko.

Možda mu okršaj sa jednim od najboljih ikada pokaže put kojim treba da krene:

- Igrati sa najboljim od najboljih u prvom kolu nije najidealniji žreb, Ali nikad se ne zna, rezultat će biti 0-0 u ponedeljak za početak - rekao je Kovačević.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.