TENISKA 2022. GODINA: Skandal oko Đokovića, penzionisanje velikih šampiona i krunisanje mladog španskog tenisera!
Novak Đoković, Rafael Nadal, Danil Medvedev i Karlos Alkaras, ilustracija, Foto: EPA NEIL HALL, EPA Alessandro Di Marco EPA, ap hamish blair, EPA Biel Alino

SVEGA JE BILO

TENISKA 2022. GODINA: Skandal oko Đokovića, penzionisanje velikih šampiona i krunisanje mladog španskog tenisera!

Uzbudljivo je bilo i u konkurenciji teniserki

Objavljeno: 22:17h

Teniska 2022. godina obilovala je neizvesnim mečevima i preokretima. Pojedinci su iskoristili čudne okolnosti koje su vladale tokom godine i tako dospeli na naslovne strane medija.

Svet je dobio novu zvezdu, ali je zato u penziju ispratio jednog od najevećih svih vremena, ali krenimo redom.

JANUAR:

Godina je počela neočekivano velikim skandalom kada Novaku Đokoviću nije dozvoljen ulazak u Australiju.

Tada prvi teniser sveta dobio je medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza. Od tog trenutka nastala je prava muka za Novaka.

Nakon što mu je odbijena smešten je u ozloglašeni hotel u Melburnu ispred kojeg su se okupili danima okupljali srpski navijači koji su mu pružali podršku tokom teškog perioda kroz koji je prolazio.

Na kraju je ceo slučaj završio na sudu. Tročlano sudsko veće Federalnog suda u Australiji jednoglasno je potvrdilo odluku imigracionog ministra da se Novaku Đokoviću ukine viza za boravak u toj zemlji što je značilo da će najbolji teniser sveta morati da napusti Australiju u najkraćem mogućem roku.

Novak Đoković
foto: EPA/James Ross

Tužilac je tvrdio da je srpski teniser opasan po opšte dobro jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa. Novak se zatim ukrcao u avion i vratio se u Srbiju.

Odsustvo Novaka Đokovića u Australiji uspeo je da iskoristi Rafael Nadal koji je na kraju osvojio trofej u Melburnu. Španski teniser je u fantastičnom finalu koje je trajalo pet sati i 28 minuta minuta pobedio Danila Medvedeva sa 3:2 (2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5). Ovo je bio prvi put od 2007. godine da se sjajni Španac vratio i pobedio kada je gubio 0:2 u setovima.

FEBRUAR:

Danil Medvedev je takođe iskoristio odsustvo Novaka Đokovića i u februaru postao najbolji teniser sveta.

Medvedev je tako postao 27. teniser na prvom mestu otkad je 1973. uvedena ATP lista. Pre njega to su uspela samo dva Rusa - Jevgenij Kafeljnikov (šest nedelja tokom 1999) i Marat Safin (devet nedelja od 2000. do 2001).

Rus je ujedno postao prvi igrač van "Velike četvorke" koji se našao na prvom mestu još od maja 2004. Sa visinom od 198 centimetara, Danil je najviši teniser u istoriji na prvom mestu ATP liste.

Danil Medvedev
foto: EPA/Christian Bruna

Medvedevu je inače trebalo nešto više od pet godina da se probije sa 100. na prvo mesto. U novembru 2016. godine upao je u Top 100, u julu sledeće godine u top 50, 2018, u Top 20, a 2019. u prvih deset igrača sveta.

MART:

Da će ova godina biti zanimljiva kada je reč o ženskom tenisu moglo se naslutiti u martu. Nažalost više će se pamtiti po povlačenju velikih teniserki, a prva koja se odlučila na ovaj potez bila je Ešli Barti.

Iako je u januaru osvojila Australija open, sa samo 25 godina odlučila je da se povuče iz profesionalnog tenisa izjavivši tada da želi "da sledi druge snove".

Ešli Barti
foto: Profimedia

Barti je karijeru završila sa 15 titula, 305 pobeda i 102 poraza, uz 4.420.000 dolara zarade od nagrada. Osvojila je takođe i US Open u dubl konkurenciji 2018. sa Koko Vandevege, dok je na Olimpijskim igrama u Tokiju uzela bronzano odličje u miks dublu sa Džonom Pirsom.

APRIL:

Karlos Alkaras kome se predviđa velika karijera i koga mnogi u svetu tenisa vide kao naslednika Rafaela Nadala dokazao je svoju moć u aprilu.

Alkaras je kao 18-godišnjak postao najmlađi šampion u istoriji Mastersa u Majamiju, oborivši tako rekord koji je do tada držao Novak Đovković.

Španski teniser je u finalu takmičenja na Floridi bio bolji od Norvežanina Kaspera Ruda (7:5, 6:4). Na putu do finala mladi Španac je prikazao odličnu igru i redom je izbacivao Martona Fučoviča, Marina Čilića, Stefanosa Cicipasa, Miomira Kecmanovića i Huberta Hurkača.

Alkaras je uejdno ovom pobedom postao treći najmlađi pobednik nekog Masters turnira, posle Majkla Čenga i Rafaela Nadala.

MAJ:

Neočekivani odlazak u penziju Ešli Barti otvorio je vrata nekim drugim teniserkama, a svoju šansu iskoristila je Ons Žaber. Ona je u Madridu postala prva teniserka iz Afrike koja je osvojila WTA turnir iz serije 1000.

Tunižanka je u finalu savladala Amerikanku Džesiku Pagulu sa 2:1, a za taj trijumf postala je bogatija za 1.041.570 eura i 1.000 bodova na WTA listi.

JUN:

Tradicionalno sezona turnira na šljaci završava se u Parizu kada se igra Rolan Garos.

Rafael Nadal još jednom je pokazao zašto je najbolji na šljaci pošto je 14. put u karijeri podigao čuveni „Kup musketara“. Španac je u velikom finalu u Parizu savladao Norvežanina Kaspera Ruda izuzetno ubedljivo sa 3:0 (6:3, 6:3, 6:0).

Na putu do titule španski teniser uspeo je da pobedi i Novaka Đokovića u četvtrtfinalu.

Nadal je u Parizu osvojio 22. grend slem titulu u karijeri, tako da je u tom trenutku imao dva više od Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Španac je, ujedno, postao najstariji šampion Rolan Garosa u istoriji turnira.

JUL:

Nakon sezone na šljaci, teniska sezona preselila se na travnate terene. Vimbldon je ove godine bio specifičan jer nije dozvolio učešće ruskih i beloruskih tenisera i teniserki.

Takođe ATP je rešio da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova u muškoj konkurenciji.

Sve ovo nije uticalo na motiv Novaka Đokovića koji je obeležio turnir u Londonu. Srpski teniser je u finalu pobedio Nika Kirjosa posle preokreta sa 3:1 u setovima (4:6, 6:3, 6:4, 7:6) i tako sedmi put osvojio najprestižniji turnir na svetu, izjednačivši se sa sopstvenim idolom, Pitom Samprasom, ali i Vilijemom Renšouom.

Đoković je do trofeja u Hramu tenisa stigao redom pobeđujući Sunvu Kvona, Tanasija Kokinakisa, Miomira Kecmanovića, Tima van Rajthovena, Janika Sinera, Kamerona Norija i na kraju Nika Kirjosa.

AVGUST:

Avgust je ostao upamćen kao mesec koji je obeležila najava povlačenja Serene Vilijams iz profesionalnog tenisa.

Bogatu i legendarnu tenisku karijeru završila je na mestu gde je osvojila svoj prvi grend slem turnir US Open, 1999. godine.

Serena Vilijams
foto: EPA/Jason Szenes

Tokom uspešne teniske karijere, Serena je osvojila ukupno 73 trofeja u pojedinačnoj konkurenciji za žene, od toga dvadeset tri na grend slem turnirima i jedna je od retkih teniserki koja je podizala više puta trofeje na sva četiri grend slem turnira u singlu.

SEPTEMBAR:

Rodžer Federer oprostio od tenisa. Švajcarac se oglasio da će Lejver kup biti poslednji turnir na kojem će igrati profesionalno i da nakon toga neće igrati tenis na najvišem nivou, na Grend slemovima i ATP turnirima.

Federer je obeležio jednu eru tenisa. Profesionalac je postao 1998. godine. U karijeri je osvojio 103 titule. Prvi put na vrhu liste je bio 2. februara 2004. godine, a titulu najboljeg igrača sveta nosio je ukupno 310 sedmica. Od nagrada sa turnira zaradio je 130.594.339 dolara.

U zaista izuzetnoj karijeri, Federer je osvojio šest titula na Australijan openu, osam na Vimbldonu, pet na US Openu i jednu na Rolan Garosu.

U svom poslednjem meču u karijeri Rodžer Federer je u paru sa Rafaelom Nadalom izgubio, od Amerikanaca Džeka Soka i Fransisa Tijafoa 2:1 (4:6, 7:6 (2), 11:9) nakon dva sata i 15 minuta igre i tako stavio tačku na jednu neverovatnu karijeru.

Oproštajni meč Federera u Londonu uveličali su mnogi veliki igrači. Federer je nastupao za „Tim Evrope“ zajedno sa Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom, Endijem Marejem, Stefanosom Cicipasem i Kasperom Rudom.

U „Timu sveta“ nastupali su: Feliks Ože-Alijasim, Tejlor Fric, Dijego Švarcman, Aleks de Minor, Fransis Tiafo i Džek Sok.

OKTOBAR:

Kao što se Ons Žaber proslavila titulom u Madridu u maju mesecu, tako je i Džesika Pegula uspela da svoje ime upiše u listu osvajača velikih turnira zbog titule u Gvadalahari.

Pegula je igrala konstantno tokom cele godine, ali stalno joj je izmicala velika titula, do koje je konačno došla i to pobedama nad četiri grend slem šampionke Ribakinom, Andresku, Stivens i Azarenkom.

Američka teniserka je u finalu pobedila Mariju Sakari i tako stigla do svoje druge titule u karijeri.

NOVEMBAR:

Sezona je završena turnirom u Torinu na kome je svoje mesto među osam najboljih i pored turbulentne sezone pronašao Novak Đoković.

Šansu za koju se izborio zahvaljujući osvajanju Vimbldona, Đoković je iskoristio je najbolji način pošto je osvojio turnir. Srpski as je u finalu pobedio Kaspera Ruda rezultatom 2:0 (7:5, 6:3).

Srpski teniser je tako stigao do ukupno šeste titule na Završnom Mastersu i izjednačio se sa dosadašnjim rekorderom, Rodžerom Federerom.

Fantastičnu 2022. godinu imao je Karlos Alkaras koji se predstavio svetu kao nova teniska sila, osvojio je grend slem, postao broj jedan na ATP listi. Španski teniser krunisan je u Torinu kao najbolji igrač sveta na kraju godine.

Alkaras je postao najmlađi broj jedan na kraju sezone još otkako postoji ATP lista od 1973. godine, a pre njega rekorder je bio Lejton Hjuit.

DECEMBAR:

Decembar predstavlja mesec odmora za tenisere pred start nove sezone. Neki uživaju u tome, ali pojedinci nisu odmarali.

To se pre svega odnosi na Rafaela Nadala i Kaspera Ruda koji su odigrali seriju egzibicija po Južnoj Americi i u Meksiku.

SLEDE NOVA UZBUĐENJA...

Uzbudljiva je bila 2022. godina u svetu tenisa, a sada je red da sve krene ponovo. Nadal će u Australiji u januaru pokušati da obrani trofej osvojen ove godine.

Ipak, imaće težak zadatak s obzirom da će za razliku od prošlog puta igrati između ostalih i devetostruki šampion, Novak Đoković.

(Espreso/M. Dr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.