STVORIO JE BEZBROJ ŠAMPIONA, ALI NIJE VIDEO BOLJEG OD ĐOKOVIĆA: Novakov tenis je kao Mikelanđelovo slikanje!
Foto: Profimedia

nije imao dilemu

STVORIO JE BEZBROJ ŠAMPIONA, ALI NIJE VIDEO BOLJEG OD ĐOKOVIĆA: Novakov tenis je kao Mikelanđelovo slikanje!

Imaš sve što treba! Bio si najbolji i dalje to jesi. Ne menjaj ništa. Ti si pobednik, idi i pokaži im to. Uvek sam govorio da je najbolji igrač u istoriji našeg sporta, on nema nikakvih slabosti - govorio je Nik Boltijeri Novaku Đokoviću

Objavljeno:

Teniski svet tuguje za jednim od najpoznatijih trenera koje je ova igra videla.

Nik Bolitjeri je preminuo u 92. godini života, posle problema sa infekcijom bubrega.

Nikolas Džejms Boletjeri, kako mu je glasilo puno ime, imao je italijansko poreklo, a rođen je u Njujorku.

Nik Bolitijeri
foto: AP

Poznat je kao trener koji je stvorio najviše šampiona, a među imenima koje je trenirao ili sa kojima je sarađivao je i mnogo nekadašnjih brojeva jedan i osvajača grend slemova: Andre Agasi, Džim Kurijer, Monika Seleš, Meri Pirs, sestre Venusi Serena Vilijams, Tomi Has, Marselo Rios, Kei Nišikori, Martina Hingis, Marija Šarapova, Jelena Janković, Danijela Hantuhova, Niko Vaidišova, Sabine Lisicki, Sara Erani, Maks Mirnji, Ksavijer Malis, Ana Kurnjikova, Filip Krajinović...

Bolitjerijevo mišljenje se zato veoma cenilo i svi iz teniskog sveta su pažljivo slušali kada bi imao neku sugestiju ili savet. Za Novaka Đokovića je uvek imao samo reči divljenja. Kada su ga 2019. pitali ko je najbolji teniser svih vremena na šta je on odgovorio kao iz topa.

Novak Đoković
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

- Novak Đoković. Odlično se kreće, oporavlja brzo, igra skraćene lopte, servira, veoma je inteligentan na terenu. On je najbolji i sjajno je videti ga opet na vrhuncu igre. Ono što čoveka čini šampionom je kada vam u životu ne ide da uspete da se vratite na vrh - rekao je Nik Bolitijeri.

Verujemo da će Novak to uraditi i u 2023. Baš kao što je Nik verovao u njega 2017. godine i znao u čemu je bio problem:

- Njegov pad u proteklih 13 meseci je neverovatan. Kada sam ga pre nekoliko meseci video u Rimu rekao sam mu: Imaš sve što treba! Bio si najbolji i dalje to jesi. Ne menjaj ništa. Ti si pobednik, idi i pokaži im to. Uvek sam govorio da je najbolji igrač u istoriji našeg sporta, on nema nikakvih slabosti. Da li se ti dani vraćaju? To ćemo uskoro saznati kada se suoči sa jačim protivnicima, ali u ovom trenutku su znaci dobri. Opet mu se vratio osmeh na lice i vidi se da opet uživa. Jednostavno je, činjenica je da ukoliko psihički niste kako treba, ne možete da date svoj maksimum na terenu - rekao je Amerikanac tad, a Nole se vratio, kao i obično, na Vimbldonu.

Novak Đoković
foto: Profimedia

- Uvek sam tvrdio da Novakov problem nema veze sa udarcima i sa njegovom besprekornom tehnikom, već sa njegovom glavom. Posmatrajući način na koji je Đoković pobedio Adama Pavlaseka, to je samo potvrdilo moju teoriju. Njegov tenis ličio je na Mikelanđelovo slikanje. Sve je bilo savršeno - servis, vraćanje, volej, kretanje - zaključio je Bolitjeri.

Emotivno pražnjenje Đokovića usledilo je nakon što je po prvi put osvojio Rolan Garos 2016. što je oduševilo Nika.

- On je najsavršeniji teniser koga sam video u poslednjih 60 godina. On nema slabosti, ni mentalne, ni fizičke, čak je bolji i od Federera koji je "Božji dar". Federer da bi ponovo osvoji Gren slem moraće da istrčava na mrežu kao nikada pre. Tenisu je potrebno da on pobeđuje ponovo - rekao je Bolitijeri.

Rodžer Federer
foto: EPA/Andy Rain

Rodžer Federer je to uspeo baš te 2017. kao i Rafael Nadal kome Bolitjeri takođe nije predviđao povratak u vrh, ali su ova trojica i u kasnim tridesetim dokazivali (Nadal i Đoković to i dalje dokazuju) da su od posebnog kova.

- Igrač sa takvim držanjem (Nadal), tako lakim reketom, neverovatno je šta je sve osvojio, ali on plaća cenu fizičke iscrpljenosti, jer je takav njegov stil igre. Neće mu biti lako da se vrati u vrh iz prostog razloga, koji je isti za sve šampione - kada vas se protivnici više ne plaše, onda ste u problemu. Nemaju više šta da izgube - rekao je tad Bolitjeri.

Rafael Nadal, Rolan Garos, Tenis
foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.