GRČEVITA BORBA DO KRAJA GODINE: Ako ne osvoji ovaj turnir, Novak ispada iz Top 10!
Novak Đoković, Foto: ANDY RAIN/EPA

biće mu teško

GRČEVITA BORBA DO KRAJA GODINE: Ako ne osvoji ovaj turnir, Novak ispada iz Top 10!

Radi se o sigurnom prisustvu u Tel Avivu, Bersiju i Torinu i titulama na tim turnirima

Objavljeno:

Uslovljen administrativnim zabranama i dugim pauzama, najbolji srpski teniser Novak Đoković strahuje da bi na kraju sezone mogao da ispadne iz Top 10 igrača planete. Mnogo poena je tu za odbranu, ali malo prostora za dodatni napredak na ATP listi. Nekoliko koraka i turnira je ostalo do Nove godine, pa će se tu dati zaključna nota ove turbulentne sezone.

Đoković se trenutno nalazi u Londonu gde će igrati na Lejver Kupu i prisustvovati svečanom činu penzionisanja Rodžera Federera. Ipak, ovaj turnir ne donosi nikakve bodove i tu neće moći da se napreduje sa te strane.

ATP trka se nastavlja u Tel Avivu gde će Novak prvi put zaigrati nakon osvojenog Vimbldona. Radi se o takmičenju iz serije 250, pa eventualni trofej donosi i toliki broj bodova.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Sve i da Srbin osvoji turnir, prići će tek na nekih 1000 bodova od šestog igrača sveta Stefanosa Cicipasa, a da pritom Grk nigde ne učestvuje te nedelje.

Sigurni naredni izaov za srpskog asa biće Masters u Parizu gde brani titulu. To je hiljadu bodova i nada da će se najbolje i desiti, jer bi u suprotnom došlo do dodatnih turbulencija.

1 / 10 Foto: Profimedia

Uz pretpostavku da će uspeti da se domogne trofeja u Izraelu, Novaku će biti veoma teško da održi tu gde jeste, a kamoli da napreduje.

Osim Bersija, Đoković brani i 600 bodova sa završnog Mastersa pošto je nakon toga eliminisan u polufinalu, a tu bi moglo da dođe i do novog bodovnog napretka.

Bodovnog da, ali teško i efektivnog napretka, ali to zavisi i od igrača koji su ispred Novaka. Sve ukupno, srpski teniser bi mogao da zaradi dodatnih 1150 bodova i bez pomerenja ostalih, ne bi mogao da prestigne Cicipasa.

Radi se o sigurnom prisustvu u Tel Avivu, Bersiju i Torinu i titulama na tim turnirima.

To je ono što je do Novaka - da odbrani Pariz i osvoji Tel Aviv i Torinu, a onda sledi drugi deo posla na koji on ne može da utiče.

Ispred Novaka se, otpozadi ka vrhu, nalaze Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Danil Medvedev, Rafael Nadal, Kasper Rud i Karlos Alkaras.

Karlos Alkaras
foto: EPA/Martin Divisek

Po predviđanjima, Kameron Nori bi mogao da iskoristi svaki kiks Novaka jer vrlo malo stvari brani u nastavku, dok će se Andrej Rubljov i Janik Siner teško pomučiti ukoliko misle da ga prestignu. Morale bi da se zadrže silne titule, da se uđe u neka finala, i sve to u kontinuitetu do kraja sezone.

Hurkač bi na mišiće mogao do završnog turnira, a Tejloru Fricu i Feliksu Ože Aliasimu bi samo Torino ukazao mogućnost da idu ispred Novaka.

Sve u svemu, samo ogroman kiks i rana eliminacija dovodi Đokovića u situaciju da potone iz Top 10 do nove sezone, a što se tiče napretka...

Cicipas ne brani mnogo i teško da neće zaraditi još koji bod do kraja sezone. Najveća mogućnost je pad Saše Zvereva ukoliko se odluči da pauzira do kraja godine.

Danil Medvedev
foto: Profimedia

Saša brani dve titule i Masters polufinale, tako da bi ga gubljavina poena dovela sigurno ispod Novaka.

Brani i Danil Medvedev dosta toga, ali ima i zalih koja ga spasava. Top 3 igrača su sigurna, makar od Đokovića.

Nadal je visoko i ne brani ništa, Rud je na sigurnoj distanci uz mnogo posla, a Karlito Alkaras bi dodatno mogao da se učvrsti na vrhu ATP liste.

Trenutno stanje tabele i turniri koji slede za Top 10 igrače i one koji mogu tu da završe:

  1. Karlos Alkaras 6740 - bodovi za odbranu: Beč (polufinale) i Masters Pariz (treće kolo)
  2. Kasper Rud 5850 - bodovi za odbranu: Beč (četvrtfinale), Masters Pariz (četvrtfinale) i završni Masters (polufinale)
  3. Rafael Nadal 5810 - nema bodove koje bi trebalo da brani do kraja sezone
  4. Danil Medvedev 5065 - igra trenutno 1/16 Meca, od ove runde samo zarađuje bodove, za odbranu: Masters Pariz (finale) i završni Masters (finale)
  5. Aleksander Zverev 5040 - bodovi za odbranu: Beč (titula), Masters Pariz (polufinale) i završni Masters (titula)
  6. Stefanos Cicipas 4810 - bodovi za odbranu: Beč (drugo kolo) i Masters Pariz (drugo kolo)
  7. Novak Đoković 3570 - bodovi za odbranu: Masters Pariz (titula) i završni Masters (polufinale)
  8. Kameron Nori 3550 - bodovi za odbranu: Beč (drugo kolo) i Masters Pari (treće kolo)
  9. Andrej Rubljov 3390 - bodovi za odbranu: San Dijego (polufinale), Moskva (drugo kolo), Sankt Peterburg (četvrtfinale), Masters Pariz (drugo kolo) i završni Masters (jedna pobeda u grupi)
  10. Janik Siner 3200 - bodovi za odbranu: Sofija (titula), Antverpen (titula), Beč (polufinale), Masters Pariz (drugo kolo), Štokholm (drugo kolo) i završni Masters (jedna pobeda u grupi)
  11. Hubert Hurkač 3105 - igra trenutno 1/16 Meca, brani titulu, bodovi za odbranu u nastavku: San Dijego (drugo kolo) i Masters Pariz (polufinale)
  12. Tejlor Fric 3055 - bodovi za odbranu: San Dijego (drugo kolo), Sankt Peterburg (finale), Masters Pariz (četvrtfinale) i Štokholm (drugo kolo)
  13. Feliks Ože-Alijasim 2950 - bodovi za odbranu: Beč (četvrtfinale), Masters Pariz (drugo kolo) i Štokholm (polufinale)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.