AKO ĐOKOVIĆ NE ODE NA US OPEN, NE BRINITE! Sprema se NEŠTO VELIKO!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

nema predaje

AKO ĐOKOVIĆ NE ODE NA US OPEN, NE BRINITE! Sprema se NEŠTO VELIKO!

Srpskom teniseru je uskraćeno pravo na najmanje četiri velike titule, ali jedna stvar ohrabruje

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastavlja da zadivljuje svet novim rekordima i nadljudskim sposobnostima koje iz dana u dan unapređuje. Međutim, više nema karijeru u svojim rukama, umesto da već uz njegovo ime stoji titula GOAT.

Sasvim neočekivano je "povređeni" Nadal iskočio u prvi plan sa osvojene 22 Grend slem titule, dok je Đoković osuđen da čeka na milost političara. Jednostavno, njegova dominacija je morala biti prekinuta, ali niko se nije nadao ovakvom epilogu.

Ako uzmemo u obzir sve nedaće koje su ga pratile od početka pandemije koronavirusa, dolazimo do objektivne brojke "4" Grend slem titule koje su mu nepravedno uskraćene.

Ili pehom, odlukom direktora turnira i vlada, ili svojom krivicom, Đoković je propustio priliku da učestvuje na četiri grend slema na kojima je imao velike šanse da pobedi – Vimbldon 2020, US Open 2020, Australijan open 2022. i (ono u šta i dalje ne verujemo) US Open 2022.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: @Starsport/Srđan Stevanović

Samo jedan turnir od četiri najveća je otkazan u 2020. godini, a to je bio Vimbldon.

Pošto je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila pandemiju, britanske vlasti su odlučile da se turnir ne održi.

Da je Đoković igrao te godine, po svoj prilici, verovatno bi pobedio. Tako je prekinut niz koji je počeo 2018. i 2019. godinom, da bi nastavljen 2021. i 2022. Gledajući unazad, pobeda na Vimbldonu 2020. mogla je na kraju da izjednači Đokovića sa Federerovim petostrukim uzastopnim rekordom i Nadalovim rekordom od dvadeset i dva Grend slema.

Ipak, samo nekoliko meseci kasnije, Đokovićeve velike šanse da osvoji US Open dramatično su se srušile. Loša sreća i ljuti udarac reketom koštali su ga još jedne velike titule.

U osmini finala protiv Pabla Karenja Buste, Đoković nije uspeo da osvoji tri set lopte na početku meča pri rezultatu 5:4. Busta je počeo da sustiže Đokovića i održao servis za 5:5, a potom i uspeo da mu uzme servis. Frustriran gubitkom servisa, Đoković je uzeo loptu iz džepa i, ne gledajući, slučajno pogodio grlo linijskog sudije.

Epilog je dobro poznat - nemilosrdna diskvalifikacija.

Gledajući žreb, Novak je bio apsolutni favorit za novu titulu. Osim Buste, tu su bili i Denis Šapovalov, Borna Ćorić, Aleksandar Zverev, Andrej Rubljov, Daniil Medvedev, Aleks de Minor i Dominik Tim.

Nijedan od ovih igrača nije imao Grend slem, a samo je Tim je igrao u finalu i poražen upravo od Đokovića na Australijan Openu.

Štaviše, Đoković je imao pobednički rekord u međusobnom odnosu sa šest od osam igrača. Rubljov i De Minor se nisu susreli sa Đokovićem, ali su bili znatno inferiorniji od njega.

Od 2016. to je bio prvi put da je pobednik Grend slema bio u vlasništvu nekoga ko nije član velike trojke.

Tada se činilo da ništa ne može da nadmaši katastrofu sa US Opena 2020. sve dok se Srbin nije suočio sa australijskom vladom u svemoćnom sukobu koji je iz minuta u minut pratio čitav svet.

Novak Đoković, Melburn, Tenis
foto: Profimedia

Mesecima se spekulisalo o nastupu nevakcinisanih igrača, a kada se činilo da ćemo konačno gledati Novaka tamo gde mu je mesto, desio se neočekivan preokret.

Nakon sletanja u Melburn, Đokovića su zadržale australijske granične snage, koje su dovele u pitanje validnost njegove putne vize.

Posle niza brzih pravnih bitaka, ministar za imigraciju Aleks Hok potvrdio je da je Đokovićeva viza zaista ukinuta 14. januara, što je sprečilo njegovo takmičenje na Australijan Openu.

Za ovu odluku su naravno postojali i drugi motiv osim zaštite zdravlja tenisera na turniru. Bila je to godina kada su se pripremali savezni izbori, pa je australijska vlada je želela da dobije podršku dela biračkog tela koji je bio oprezan prema koronavirusui koji je bio za strogu graničnu politiku.

Aleks Hok
foto: Printscreen Youtube, Profimedia

Iako je teže reći da li bi Đoković osvojio Australijan Open, od dva prethodna slučaja, nameće da je Novak stalno favorit u Melburnu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je jurio 10. jubilarnu titulu.

Na putu do finala u njegovoj polovini žreba bila su dva imena, Zverev i Nadal. U drugoj polovini žreba, Stefanos Cicipas, Rubljov i Medvedev su bili potencijalna pretnja.

Na kraju je Nadal pobedio i to posle sage o njegovoj povredi koja ga je potom mučila i na ostalim Grend slemovima. Španac je očigledno "namirisao" da je vreme da okrene istoriju u svoju korist, ali istina je da ova njegova titula nema istu važnost kao da je pobedio apsolutnog vladara Australijan Opena.

Novaku posle deportacije preti kazna od godine zabrane ulaska u tu zemlju, ali postoje indicije da se to rešenje preinači i da Đokovića gledamo na narednom Grend slemu.

US open
foto: EPA/John G Mabanglo

Sudbina se ponovo poigrala sa Đokovićevom sudbinom i sve je izvesnije da vlasnika 21 Grend slem titule nećemo gledati na US Openu. Nadal i Medvedev bi bili glavne prepreke za Novaka, ali imajući u vidu da je Đoković najbolji na tvrdim podlogama , on bi tamo imao najviše iskustva u pobedi u poređenju sa preostalim igračima u žrebu.

Ipak, Novak je nekako uvek uspevao da se izdigne iz ovih nedaća... Čini se da su ove poteškoće su samo nahranile njegovu moć i učvrstile njegovu odlučnost.

Sredinom fijaska 2020. i 2022. Đoković je umalo postigao nezamislivo – kalendarski grend slem 2021. koji je uključivao i pobedu nad Nadala na Rolan Garosu, postavši jedini čovek koji je to uradio dva puta.

Iako je izgubio u od Medvedeva u finalu US Opena 2021, svima je bilo jasno da će se vratiti jači nego ikada, i vratio se.

Da li nam posle potencijalno novog debakla sa US Openom sprema novi Novakov specijalitet... Videćemo...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.