FRANCUSKI BICIKLISTA OPTUŽUJE NADALA: Da smo mi to uradili, nas bi kaznili za doping, on nije teniski heroj!
Rafael Nadal, Foto: EPA/Yoan Valat

oštre reči

FRANCUSKI BICIKLISTA OPTUŽUJE NADALA: Da smo mi to uradili, nas bi kaznili za doping, on nije teniski heroj!

Pobdnik u biciklizmu, na Turu, čak iako ništa ne uradi – biće optužen za doping

Objavljeno:

Gijom Martan, poznati francuski biciklista, indirektno je optužio Rafaela Nadala za doping.

Martan je burno reagovao nakon što je Nadal osvojio 14. titulu na Rolan Garosu pobedivši Kaspera Ruda u finalu sa 3-0 u setovima.

Francuz se osvrnuo na izjavu Nadala u kojoj je priznao da je primio veliki broj injekcija u stopalo kako bi ga "umrtvio" i došao do stanja da se bori u Parizu.

- To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Mi ako smo povređeni ili bolesni ne možemo da trčimo, ne takmičimo se i to mi zvuči kao normalna stvar iz nekoliko razloga. Prvo, zbog zdravlja sportiste. Na duge staze ne znam koliko je to dobro po Nadalov zglob, a takođe, lekovi – a posebno injekcije – nemaju lekovito delovanje i sigurno mogu da utiču na performans, ili da čak unaprede nečiji performans. Zbog toga meni deluje da je ovo bilo na granici - izjavio je Martan za "Ekip".

Biciklizam je 2011. godine uveo pravilo "bez igli" i ono što je Rafa uradio na Rolan Garosu u tom sportu ne bi bilo moguće.

Rafael Nadal
foto: EPA/Mohammed Badra

- Da je biciklista uradio isto, čak i da to nije zabranjeno, svi bi krenuli da ga optužuju da je dopingovan. Tu je takva kulturološka pozadina zbog raznih klišea koji su vezani za biciklizam - objasnio je Martan.

Martan je uporedio Nadalovu situaciju sa onime sa čime je minule sezone bio suočen švedski as Zlatan Ibrahimović.

- Ljudi se dive Nadalu zbog toga kako je izdržao jake bolove. Verujem da je i Zlatan Ibrahimović pričao i injekcijama koje je primao u koleno. Njih zbog toga nazivaju herojima jer trpe velike bolove, ali oni u stvari koriste supstance kako bi izdržali bolove i, ponavljam, dolaze do samih granica. Pobednik u biciklizmu, na Turu, čak iako ništa ne uradi – biće optužen za doping - podvukao je 28-godišnji francuski biciklista.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.