VIMBLDON JE BOJKOTOVAN 1973. ZBOG NIKOLE PILIĆA!
Nikola Pilić i Novak Đoković, Foto: Starsport©

sećanje

VIMBLDON JE BOJKOTOVAN 1973. ZBOG NIKOLE PILIĆA!

Najbolji svetski teniseri traže od ATP-a da ponište bodove za ovogodišnji turnir na Vimbldonu, nakon što su čelnici "Ol England" kluba prošlog meseca odlučili da zabrane ruske i beloruske takmičare objavio je britanski dnevnik Telegraf.

Objavljeno:

Takva odluka mogla bi da bude doneta u naredna 24 sata, za šta je potrebno više od polovine glasova Upravnog odbora ATP-a, koji čine tri predstavnika igrača i tri predstavnika turnira.

U slučaju podele glasova, odlučuje glas predsednika ATP, bivšeg reprezentativca Italije Andre Gaudenzija.

Odluka čelnika najvećeg svetskog turnira da zabrane ruske i beloruske teniserke najoštrije je osuđena u svetu tenisa, kako od igrača, tako i od njihovih udruženja ATP i WTA, čiji je osnovni postulat da svi imaju jednako pravo da učestvuju.

Vimbldonu preti scenario iz 1973. godine. Predsednik "All England Cluba" Ian Hjuit branio je tu odluku, rekavši da je to "najodgovorniji mogući potez u trenutnim okolnostima".

Ukoliko igrači uspeju u svojoj inicijativi i ATP zaista poništi bodove za ovogodišnje izdanje Vimbldona, to bi otvorilo mogućnost najboljim teniserima sveta da bojkotuju turnir, što se dogodilo u leto 1973. godine.

Tada su skoro sva velika teniska imena odlučila da preskoče nastup na Vimbldonu podržavši Nikolu Pilića, kojeg je Teniski savez Jugoslavije suspendovao zbog spora oko nastupa u Dejvis kupu.

Bez ATP bodova Vimbldon zapravo postaje samo veoma bogata teniska egzibicija sa nagradnim fondom od 35 miliona funti, što nije zanemarljivo. Ukoliko se teniserke odluče na takav korak, očekuje se da će i Ženska teniska asocijacija (WTA) povući isti potez.

Naravno, i dalje postoji mogućnost da Vimbldon promeni odluku i ukine zabranu ruskim i beloruskim predstavnicima. Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira biće zatvorena početkom sledeće nedelje.

Do tada bi trebalo da se zna ishod ove priče.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.