PONAVLJA SE 1973! Najbolji teniseri BOJKOTUJU Vimbldon?!
Vimblodon, ilustracija, Foto: EPA/Olivier Hoslet

novi šok!

PONAVLJA SE 1973! Najbolji teniseri BOJKOTUJU Vimbldon?!

Postoji mogućnost da najbolji teniseri sveta preskoče Grend slem zbog ukidanja bodova kojima preti ATP

Objavljeno: 14:11h

Najbolji svetski teniseri traže od ATP-a traže ukidanje bodova za ovogodišnje izdanje Vimbldona nakon što su čelnici Grend slema odlučili da zabrane nastup ruskim i beloruskim takmičarima zbog ruske invazije u Ukrajini.

Takva bi odluka mogla biti donešena u sledeća 24 sata, a za to je potrebna većina glasova Upravnog odbora ATP-a koji čine trojica predstavnika igrača i trojica predstavnika turnira. U slučaju da su glasovi podeljeni, odlučuje glas predsednika ATP-a, Andree Gaudencija.

Odluka čelnika najvećeg svetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama naišla je većinom na oštre osude u belom sportu.

Vimbldon
foto: AP

Predsednik "All England Cluba" Ijan Hjuit branio je odluku tezom da je to "najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima".

Ako igrači uspeju u svojoj zamisli i ATP zaista ukine bodove za ovogodišnje izdanje Vimbldona, to bi otvorilo mogućnost da najbolji teniseri sveta bojkotuju turnir, što se dogodilo i u leto 1973.

Tada su gotovo sva velika teniska imena odlučila da preskoče nastup na Vimbldonu i podrže Nikolu Pilića koga je Teniski savez Jugoslavije suspendovao zbog spora oko nastupa u Dejvis Kupu. Bez ATP bodova Vimbldon zapravo postaje samo egzibicija sa nagradnim fodnom od 35 miliona funti.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Profimedia

Ako se teniseri odluče za takav korak, očekuje se da će WTA povući isti potez. Naravno, ostaje i mogućnost da Vimbldon promeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i beloruskim predstavnicima.

Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira biće zaključena početkom sledeće nedelje, a do tada će biti poznat rasplet ove priče.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.