JAVIO SE UKRAJINSKI TENISER IZ RATNOG KIJEVA: Njegov stav je jasan po pitanju ruskih tenisera!
Foto: Profimedia

bio je oštar

JAVIO SE UKRAJINSKI TENISER IZ RATNOG KIJEVA: Njegov stav je jasan po pitanju ruskih tenisera!

Ništa ne menja tp što igraju kao neutralni sportisti i što im je oduzeta zastava. Čak i sankcije koje su uvedene

Objavljeno:

Bivši ukrajinski teniser Aleksandar Dolgopolov rekao je da su teniski zvaničnici previše pasivni i da bi trebalo da suspenduju Ruse dok traje rat u Ukrajini.

Ovaj 33-godišnjak je za BBC izjavio da odluka da se ruskim teniserima dozvoli da nastave da se takmiče kao neutralni igrači, uz uklanjanje njihove zastave, "ne menja ništa".

Bivši 13. teniser sveta se vratio u Kijev kako bi se pridružio ukrajinskoj jedinici teritorijalne odbrane. Nedavno je prošao vojnu obuku kako bi naučio da koristi oružje.

Dok je razgovarao za BBC oglasile su se sirene za uzbunu u gradu, a Dolgopolov je rekao da je teško gledati strašne stvari koje se dešavaju u njegovoj zemlji.

Rusija i Belorusija suspendovane su iz međunarodnih takmičenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su Međunarodna teniska federacija (ITF), ATP i WTA dozvolili teniserima iz obe zemlje da nastave da se takmiče kao neutralni sportisti.

Ruski teniser Danil Medvedev je rekao da želi mir u svetu, dok je njegov sunarodnik Andrej Rubljov na turniru u Dubaiju napisao poruku: "Bez rata, molim vas".

Međutim, Dolgopolov je razočaran stavom teniskih zvaničnika.

- Poznajem sve te momke lično. Oni su fini momci i ne želim njih da uvredim, ali verujem da Rusiju treba blokirati u svim sportovima, kulturi. Mislim da je svaki Rus odgovoran za svoju vladu i svog predsednika - rekao je Dolgopolov.

- Ništa ne menja tp što igraju kao neutralni sportisti i što im je oduzeta zastava. Čak i sankcije koje su uvedene, čak ni uništena ekonomija nije dovoljna da se Vladimir Putin zaustavi - dodao je on.

Dolgopolov je istakao da nije dovoljno reći - "mi smo protiv rata".

- To svuda čujemo. I Mis univerzuma kaže da je protiv rata, na dodeli Oskara... - rekao je Dolgopolov i dodao da je "inspirativno" videti nekoliko ukrajinskih sportista, među kojima je i njegov kolega Sergej Stahovski, koji se prijavljuju za borbu.

Da bi se pripremio za povratak u Ukrajinu, Dolgopolov je prošao nekoliko dana vojne obuke.

- Kada ideš na takvo mesto, voleo bi da znaš kako funkcioniše puška. Ne znači da će zaista biti potrebna, ne znam da li hoće, ali znači da ću moći da se branim. Ako se nađem u nekoj bici da ću pucati i pogoditi metu - rekao je Dolgopolov.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.