PRESEDAN FIFA! Argentinci dobijaju ASTRONOMSKU LOVU - rast nagrada je NADREALAN, Srbi nisu mogli ni do utešne
Slavlje Argentinaca, Foto: EPA/Tolga Bozoglu

lova do krova

PRESEDAN FIFA! Argentinci dobijaju ASTRONOMSKU LOVU - rast nagrada je NADREALAN, Srbi nisu mogli ni do utešne

Nagrade za najbolje fudbalske selekcije su se sa godinama uvećavale

Objavljeno: 00:29h

Svetsko prvenstvo u fudbalu je završeno, a selekcija Argentine slavi treću titulu u istoriji.

Pored slave, "gaučosima" sleduje nestvarna suma novca! FIFA je šampionu sveta za 2022. godinu namenila rekordnu sumu od 42 miliona.

Na drugom mestu je Francuska, koja je izgubila u antologijskom meču posle izvođena penala, a srebro nosi 30 miliona dolara.

Zarada od nagrada na turniru je naglo porasla u poslednjih četrdeset godina. "Samo" 2,2 miliona dolara je sledilo za šampione iz '82 u Španiji, suma se prilično rapidno pela, a već je bila 8 miliona dolara u Japanu/Južnoj Koreji 2002. godine, pre nego što se više nego udvostručila na 20 miliona dolara na turniru održanom 2006. u Nemačkoj.

Nagrade su nastavile da rastu od tog datuma, a 2022. je nadmašila za 4 miliona dolara Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Tako da se izvodi zaključak da je za 40 godina nagrada porasla za 40 miliona.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske
foto: EPA/Georgi Licovski

Međutim, prvenstvo ne dodeljuje novac samo za prva dva tima.

Prema podacima koje je prikupio Sporting Njuz, FIFA je izdvojila ukupno 440 miliona dolara nagradnog fonda za ovogodišnje Svetsko prvenstvo.

Za treće mesto je dodeljeno 30 miliona dolara, zatim 25 miliona za četvrto mesto, 17 miliona za četvrtfinale, 13 miliona za osminu finala i na kraju 9 miliona za učešće u grupnim fazama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.