JASIN BONO - Svađao se sa novinarima zbog ARAPSKOG JEZIKA, rođen daleko od matične zemlje (VIDEO/FOTO)
Jasin Bono na rukama saigrača, Foto: EPA/ MOHAMED MESSARA

KO JE HEROJ MAROKA?

JASIN BONO - Svađao se sa novinarima zbog ARAPSKOG JEZIKA, rođen daleko od matične zemlje (VIDEO/FOTO)

Golman Sevilje odbranio dva penala protiv Španije i doneo "lavovima sa Atlasa" prvo četvrtfinale u istoriji

Objavljeno:
Veljko Petrović

Fudbalska reprezentacija Maroka plasirala se u istorijsko četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru pošto je pobedila Španiju posle penala 3:0.

Heroj jedinog preostalog predstavnika Afrike i arapskog sveta na Mundijalu slavio je zahvaljujući golmanu Jasinu Bonu koji je odbranio dva penala.

Jasin Bono brani jedan od penala
Jasin Bono brani jedan od penalafoto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ali, ko je čovek koji je odigrao 48 utakmica od 2013. godine u dresu "lavova sa Atlasa"?

U drugom kolu grupne faze otpevao je himnu protiv Belgije, ali je na par minuta do početka utakmice tražio izmenu zbog vrtoglavice i završio je u bolnici.

Zanimljivo da je čuvar mreže Sevilje rođen daleko od zemlje čije boje brani pošto je na svet došao pre 31 godine u Kanadi, tačnije u Montrealu.

Ipak, kao mlad se vratio u matičnu državu, a prvi seniorski klub bio mu je Vidad iz Kazablanke od 2010. do 2012. godine.

Jasin Bono
Jasin Bonofoto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Potom je usledio odlazak u Atletiko Madrid gde za tri godine nije odigrao nijednu utakmicu pošto je neprikosnoven bio Tibo Kurtoa.

Minute je dve sezone zaredom skupljao u Segundi u Saragosi na pozajmici, a potom je 2016. otišao u transferu u Đironi gde je ostao tri godine.

Jasin Bono
Jasin Bonofoto: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL

Zanimljivo da je u septembru 2019. godine došao na pozajmicu u Sevilju posle ispadanja Katalonaca iz Primere i bio je rezerva Tomašu Vasliku.

I tada je Bono prv put bio heroj pošto je u četvrtfinalu Lige Evrope odbranio penal Raulu Himenezu protiv Vulverhemptona.

U toj sezoni osvojena je Liga Evrope, a Jasin je odbranio ključni udarac u sitaciji jedan na jedan sa Romelukom Lukakom kada je pao Inter sa 3:2.

Iskusni golman debitovao je za Maroko 2023. godine i bio učesnik Svetskog prvenstva u Rusiji i tri Afrička kupa nacija i Olimpijskih igara 2012. godine.

Prvi izbor postao je kod selektora Ervea Renara 2019. godine na Afričkom kupu nacija u Egiptu, a dve godine kasnije završio je na naslovnim stranama.

Bio je to još jedan kontinentalni turnir u Kamerunu, a Bono je odbio da razgovara sa novinarima na bilo kom drugom jeziku sem arapskom.

Erve Renar kao selektor Maroka
Erve Renar kao selektor Marokafoto: EPA/Armando Babani

Jasin ima sigurnu budućnost u Sevlji pošto je u septembru 2020. godine potpisao novi ugovor na četiri godine, a 21. marta je dao prvi gol u karijeri.

U poslednjem minutu spasio je Andalužane poraza protiv Valjadolida - 1:1.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.