"NIKAD VIŠE ZIMSKO SVETSKO PRVENSTVO"! Čeferin jasan, govorio i o "šačici moćnika", Srbiji i večitima (FOTO)
Aleksander Čeferin, Foto: EPA/Christian Bruna

"NEĆEMO PRATITI FIFA"

"NIKAD VIŠE ZIMSKO SVETSKO PRVENSTVO"! Čeferin jasan, govorio i o "šačici moćnika", Srbiji i večitima (FOTO)

Dragan Stojković Piksi je rođeni lider, mislim da može da napravi ozbiljan rezultat na ovom Mundijalu, rekao je između ostalog predsednik UEFA

Objavljeno:

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin govorio je o Svetskom prvenstvu u Kataru i odmah istakao da će ga osvojiti evropska reprezentacija.

Takođe, Slovenac je govorio o nacionalnom timu Srbije, ali i borbi i pobedi nad "šačicom moćnika koji su pokušali da privatizuju fudbal".

- U uvodnim utakmicama mogli smo da vidimo puno uzbuđenja i nekoliko zapanjujućih rezultata. Početak obećava. Međutim turnir je tek počeo, za neke veće analize još je rano. Ipak, u jedno sam siguran - zimsko Svetsko prvenstvo nije dobro za fudbal i više ne bi smelo da se ponovi, jer previše opterećuje kalendar takmičenja i nacionalne lige - rekao je Čeferin.

Ceremonija otvaranja utakmica Svetskog prvenstva u Kataru
Ceremonija otvaranja utakmica Svetskog prvenstva u Katarufoto: EPA/Abir Sultan

Prvi čovek Evropske kuće fudbala kao osvajača Mundijala vidi Evropljane.

- Brazil i Argentina na papiru izgledaju zaista moćno i svakako spadaju u grupu favorita. Ali ne zaboravimo da od 2006. Mundijal osvajaju samo evropske reprezentacije. Mislim da će se taj niz uspeha ekipa sa našeg kontinenta nastaviti. Mnogi imaju kvalitet da idu do samog kraja.

Glavni favoriti - Fudbaleri Argentine
Glavni favoriti - Fudbaleri Argentinefoto: EPA/Rungroj Yongrit

Govorio je i o sudijskim nadoknadama na ovoj planetarnoj smotri.

- FIFA jeste najavila da će strože računati izgubljeno vreme, ali moram da priznam da smo svi iznenađeni ovako dugim zaustavnim vremenom u uvodnim utakmicama. Medicinske intervencije, učestala odugovlačenja, povećan broj izmena i VAR utiču na efiktivno vreme igre, ali mislim da treba naći pravu meru. U Ligi šampiona se, recimo, igra oko 60 minuta efektivno bez ovakvih nadoknada. Mislim da je to dobra smernica. UEFA definitivno neće pratiti ovaj princip koji FIFA primenjuje na svom turniru.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferinfoto: EPA/Paul Murphy

Naravno bilo je reči o Srbiji i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

- Srbija je mnogo dobila Piksijevim dolaskom na mesto selektora. On je rođeni lider, takav je bio i kao igrač. Ima iza sebe dragoceno iskustvo. Ako se sve kockice slože, ukoliko srce bude vrelo, a glava hladna, mislim da Srbija može da napravi ozbiljan rezultat na ovom prvenstvu. Naravno, faktora je mnogo koji utiču na konačan plasman, treba izbeći povrede i imati malo sreće.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: EPA/STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osvrnuo se i na najteži perod UEFA u ovom veku - Kriza sa koronavirusom i ozbiljan udar Superligaša.

- Stara poslovica kaže da nesreće nikad ne dolazi sama. Dok je ceo svet tražio izlaz iz krize izazvane pandemijom, šačica moćnika pokušala je to da iskoristi i privatizuje elitni fudbal za svoje sebične interese. Nisu uspeli i nikada neće uspeti! Jer fudbal je deo naše kulture i tradicije - pripada svima, svakom od nas! Izuzetno sam ponosan kako je evropska fudbalska porodica odgovorila na oba izazova. Ta sinergija Uefe, Saveza, liga, klubova i navijača zaista je jedinstvena.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferinfoto: EPA/ Robin Van Lonkhuijsen

Na kraju, pohvalio je i evropske rezultate Crvene zvezde i Partizana.

- Podigli su srpski fudbal na viši nivo. Ne bi bilo iznenađenje da Srbija u bliskoj budućnosti ima direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona. Verujem da bi rezultati Zvezde i Partizana mogli da imaju uticaj i na ostale klubove, da naprave iskorak u pravom smeru - zaključio je Čeferin u razgovoru za "Sportski žurnal".

(Espreso/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.