STRAŠNO! Teška porodična TRAGEDIJA - ko je zapravo Ivana Španović?
Foto: EPA/Franck Robichon

ispovest

STRAŠNO! Teška porodična TRAGEDIJA - ko je zapravo Ivana Španović?

Najbolja srpska atletičarka i njena majka...

Objavljeno:

Predivna i najbolja srpska atletičarka Ivana Španović pred sobom ima jasan cilj - medalja na Olimpijskim igrama u Parizu.

To je i motiviše da svakoga dana vredno radi i trenira. A ko je zapravo Ivana, odakle potpiče, gde je rođena itd... Njena majka Vesna, imala je tešku porodičnu priču o kojoj malo ko zna.

Ivana Španović
Ivana Španovićfoto: Starsport

SPORTSKA PORODICA

Ivana je sportski gen nasledila od majke Vesne (48), koja je sa 17 godina bila prvakinja bivše SFRJ u sprintu. Brat Nemanja (stariji od Ivane, rođen 1987.) je bivši fudbaler, a otac Ljubiša se rekreativno bavio košarkom i fudbalom. “Od majke je nasledila sportske gene, a od mene građu. Ali bez njene upornosti i vere u sebe, ništa ne bi postigla. Ona je oduvek bila naše zlato”, izjavio je svojevremeno otac Ljubiša, posle prvog velikog Ivaninog uspeha – osvajanja zlata na Svetkom juniorskom prvenstvu u Poljskoj.

PORODIČNA PRIČA

Majka Vesna morala je zbog porodične tragedije da prekine sportsku karijeru, o čemu je pričala za mazgazin "Story":

Vesna Španović
Vesna Španovićfoto: Printscreen/Arenasport TV

- Igrala sam ženski fudbal i rukomet. S druge strane, moja ljubav je bila disciplina skok u dalj, ali ipak sam se takmičila kao sprinterka i sa sedamnaest godina postala prvakinja one stare Jugoslavije u kojoj je konkurencija bila žestoka. Nazivali su me talentom koji obećava, ali uspeh nije potrajao. Moja majka je iznenada umrla od izliva krvi na mozak i ceo život mi se u trenutku preokrenuo. Inače, pored oca alkoholičara imala sam katastrofalno detinjstvo u kojem sam trenutke spokoja doživljavala jedino kada sam bila na takmičenju ili pripremama. Posle majčine smrti otac me je isterao iz stana, a zahvaljujući tetki, maminoj sestri, završila sam srednju školu i imala sreću da već sa devetnaest godina dobijem posao i zaposlim se kao trgovac. Zato sada kažem da je Ivana samo nastavila tamo gde sam ja stala, a i dan-danas kad ona trči, ja ne mogu da sedim: adrenalin mi skoči, vičem i dobacujem sa tribina… Ako je na stadionu tišina, ona se posle ljuti – govorila je Vesna.

BIOGRAFIJA:

1 / 7 Foto: Starsport

Dnevni list Sport ju je 2008. proglasio za srpskog mladog sportistu godine. Ivanina majka Vesna takođe je bivša atletičarka. Ivanin trener je bio Jani Hajdu, a sada je Goran Obradović. Ona je članica i nastupa za Atletski Klub Vojvodina iz Novoga Sada. Učestvovala je i na Univerzijadi 2009. u Beogradu. Na njoj je pobedila skokom od 6,64, što je bio za 17 cm bolji rezultat od drugoplasirane Ruskinje Irine Krjačikove. Ivana je svoj najbolji skok izvela u petoj seriji. To je bila prva zlatna medalja za Srbiju osvojena na Univerzijadi u Beogradu. Na Evropskom prvenstvu za juniore 2009. održanom u Novom Sadu popravila je svoj lični rekord na 6,71 m ali joj ni to nije bilo dovoljno za zlato. Bila je druga iza Ruskinje Darje Klišine koja je postavila novi evropski juniorski rekord od 6,80 m. Pored nacionalnih rekorda u skoku udalj na otvorenom i u dvorani, Ivana drži i rekord u petoboju. Na svetskom prvenstvu u atletici održanom u Moskvi, avgusta 2013. Ivana je osvojila bronzanu medalju sa svojim novim ličnim rekordom 6,82.

Bonus video:

00:06

Ivana Španović u teretani

(Espreso sport/Poreklo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.