Nikada niste čuli za njega: Priča o prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje! (FOTO)

Da pamtimo velikane

Nikada niste čuli za njega: Priča o prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje! (FOTO)

Sigurni smo da ogromna većina zaljubljenika u sport na ovim prostorima nije znala da je na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine među osvajačima odličja bio je jedan Srbin
Objavljeno:

Veliki narodi pamte svoje velike ličnosti. Pamte ne pukog pamćenja radi, već zbog podsećanja na put kojim je ponekad potrebno proći da bi se svojim talentima ostavio trag u vremenu. Mi, često vrlo pogrešno, mislimo da o svim našim velikim ličnostima dovoljno znamo. A, zapravo, istina je da čak i ne znamo za sve one velikane koji su ostavili trag za sva vremena. Ovo je priča o jednom takvom čoveku, Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama i prvom našem osvajaču olimpijske medalje. Tapavica se, doduše, nikada nije takmičio pod zastavom Srbije, tada Kraljevine Srbije, već je predstavljao Austrougarsku i bio u trinaestočlanom olimpijskom timu koji je učestvovao na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine.

Wikipedia
Zbog svoje sjajne građe i jakog tela prijavljen je bio u nekoliko disciplina - atletici (skok u dalj, skok motkom, bacanje koplja), rvanju, dizanju tegova i u tenisu. Na Igrama u grčkoj prestonici je odustao od atletskih takmičenja, ali je ostvario izuzetno zapažene rezultate. Na teniskom turniru je stigao do polufinala, a pošto se nije igrao meč za treće mesto, podelio ga je sa Konstantinosom Paspatisom. U rvanju grčko-rimskim stilom stigao je do podele 4. i 5. mesta, dok je u dizanju tegova sa dve ruke podigao 80 kilograma što je bilo dovoljno za šestu poziciju, dok je zbog povrede morao da se povuče iz takmičenja u dizanju tegova jednom rukom.
Wikipedia
Potpredsednik MOK-a i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Austrougarske u to vreme, Ferenc Kemenji, je bio zadivljen i impresioniran Srbinom, sa kojim je bio prijatelj, i u svojim memoarima ga je opisao: - Ovaj kršni momak, na čijim su prsima pucala dugmad i šavovi gardijske uniforme pod pritiskom nabujalih mišića, bio je veliki drug, ali i veliki strah za drugove u kasarni. Znao je da nosi pod miškom po dva pitomca i sa njima da optrči dva-tri kruga oko poligona za gađanje. Niko mu nije bio ravan u rvanju, a još manje u dizanju tereta i bacanju kamena s ramena. Tapavicu je većeg uspeha i zlatne medalje koštalo to što je precenio svoju snagu, pa je uoči takmičenja u dizanju tegova doživeo povredu mišića, ali je uprkos njoj bio fenomenalan u rvanju.
Iako je medalju osvojio pod zastavom Austrougarske, Međunarodna teniska federacija ga vodi kao jugoslovenskog tenisera koji je osvojio bronzanu medalju. Po završetku sportske karijere se posvetio arhitekturi i postao jedna od najznačajnijih ličnosti u toj oblasti. Njegova arhitektonska dela su zgrada Matice Srpske u Novom Sadu, nemačku ambasadu i Državnu banku Crne Gore na Cetinju... Preminuo je 1949. godine u Puli od hronične žutice, a u Herceg Novom mu je 1999. godine postavljena spomen bista na kojoj piše "prvom olimpijskom putniku iz Jugoslavije". Nedavno je o njemu snimljen dokumentarni film pod nazivom "Tapavica" koji će premijeru imati u Domu Omladine u utorak sa početkom u 20:30. (U. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.