MOK SE OGLASIO POSLE INCIDENTA U PEKINGU: Novinarima "objašnjenje" nije ubedljivo... (VIDEO)
Sjurd den Das, Foto: youtube/Johan Heersink

ZOI u Pekingu

MOK SE OGLASIO POSLE INCIDENTA U PEKINGU: Novinarima "objašnjenje" nije ubedljivo... (VIDEO)

Den Das kaže da su slične situacije česte, ali se retko dese pred kamerama

Objavljeno:

Svet je juče ostao zbunjen kada je novinar holandske televizije "NOS" koji izveštava sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu odvučen od strane kineskih policajaca sa mesta sa kojeg se uključio uživo u program svoje televizije.

Kamermanu Sjerda den Dosa je potom isključena oprema, a njegova koleginica ostala je zabezeknuta i zabrinuta nakon svih dešavanja.

Dobre vesti su da ni den Das, ni njegov kolega nisu povređeni u incidentu, koji je potrajao samo nekoliko sekundi i koji se brzo razrešio nakon što su kamere isključene. Nakon objašnjenja i dogovora sa tamošnjim policajcima, Holanđaninu je ponovo dopušteno da se uključi u program.

Zbog svega se oglasio i Međunarodni olimpijski komitet, koji je krivicu za čitavu situaciju prebacio na previše "revnosnog" člana obezbeđenja, koji nije smeo tako da odreaguje.

- Bio je to samo nesrećan slučaj. Ove stvari se dešavaju, ali ne tako često i mislimo da je ovo samo izuzetak - naglasili su iz MOK-a, istakavši da su kontaktirali televiziju "NOS" zbog incidenta, ali su oni to negirali, rekavši da nisu dobili nikakvu informaciju iz sedišta Komiteta.

Sami novinari u Pekingu rade u striktno zatvorenom sistemu i nemaju pravo da se kreću van ustaljenih trasa od hotela do mesta na kojima se održavaju sportski događaji. Čitava borilišta okružena su žicama, a na mestima ulaska i izlaska stoje stražari koji kontrolišu situaciju. Kineske vlasti mere pravdaju sprečavanjem širenja KOVID-a.

Stadion Ptičje gnezdo, Nacionalni stadion u Pekingu, Zimske olimpijske igre, Zimske olimpijske igre u Pekingu
foto: Profimedia

Rano u subotu ujutru se na Tviteru oglasio i den Das, koji je dao svoju verziju onoga što se desilo u Pekingu.

- Nešto pre sedam sati, počeli smo sa snimanjem u blizini "Ptičjeg gnezda". Policija nas je uputila da snimamo van mesta koje je u tom momentu bilo ograđeno i poslušali smo naređenje. Potom nam je bilo potrebno malo vremena da ponovo postavimo opremu i da se uključimo. Međutim, samo nekoliko sekundi nakon što smo se uključili u program, jedan čovek me je silom izgurao iz kadra bez prethonog upozorenja. Nosio je odelo na kojem je pisalo "javni volonter i čuvar reda". Nije se identifikovao.

- Istovremeno, drugi čovek nam je oduzeo osvetljenje. Kada smo upitali, nisu umeli da nam objasne šta smo mi to loše uradili. Ali dali su nam da nastavimo sa uključenjem sa parkinga iza ugla - pojasnio je Sjurd den Das.

Novinari u Kini moraju da poštuju brojne procedure i nije čudno da se sa vremena na vreme dese pojedini "incidenti", koji se mogu podvesti pod nepoznavanje situacije ili mesta sa kojeg treba izveštavati o događajima.

- U poslednjih par nedelja, mi smo kao i druge strane kolege, zaustavljani i po nekoliko puta od strane policije dok smo izveštavali o Igrama. Zato je teško pričati o onome što se desilo u petak kao izolovanom događaju, kako to inače MOK tvrdi da jeste. Međutim, sve se retko dešava ispred kamera. Bez obzira, vratili smo se na posao - zaključio je den Das.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.