OLIMPIJSKE IGRE SPREMAJU VELIKE PROMENE: U Parizu više NEĆEMO gledati fudbal i boks!?
Foto: Profimedia

postoji jedan uslov

OLIMPIJSKE IGRE SPREMAJU VELIKE PROMENE: U Parizu više NEĆEMO gledati fudbal i boks!?

U međuvremenu, pojedini članovi MOK koji su danas govorili u Pekingu povodom 139. zasedanja ove organizacije

Objavljeno:

Britanski Tajms objavio senzacionalnu vest da Međunaropdni olimpijski komitet razmatra skidanje fudbala sa liste olimpijskih sportova u slučaju da se u deklu sprovedu planovi da se Svetsko kup održava svake dve godine. cenjeni dnevnik ujedno je naveo da propvizoprno na Igrama Los Anđelesu 2028. godine neće biti boksa, modernog petoboja i dizanja tegova.

Boks ima rok do sledeće godine da ispuni određene kriterijume da povrati uključivanje. Problem je u tome što se "amaterski" boks kao i profesionalni, u poslednjih 30 godina pomerao sa lista mejnstrim sportova na margine interesovanja.

Ipak, sportski javnost je najviše uzdrmala vest za fudbal. U razgovoru za Tajms, jedan član MOK koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je poruka Međunaordnog olimpijskog klomiteta mnogo jasnija nego što se čini: Ako želite da fudbal ostane na Igrama, morate da odustanete od planova da se Mundijal igra na svake dve godine.

U međuvremenu, pojedini članovi MOK koji su danas govorili u Pekingu povodom 139. zasedanja ove organizacije, oštro su odbacili predlog FIFA i njegovog predsednika Đanija Infantina (nije bio prisutan u kineskoj prestonici).

Pojedini članovi MOK-a tražili su od Infantina da "napusti svoju ideju jer bi dvogodišnja frekvencija imala snažan negativan uticaj na druge sportove".

- Organizovanje Svetskog kupa u fudbalu na svake dve godine stvorilo bi nemerljivu štetu i ugrozilo sport, a posebno fudbal. Fudbaleri nisu roboti i moraju da se oporave i provode vreme sa svojim najmilijima. Stoga pozivam da se prekine ova incijativa, nespojiva sa našim olimpijskim vrednostima - najglasniji je bio predsednik Afričkih nacionalnih olimpijskih komiteta, Alžirac Mustafa Beraf.

Takođe protiv ideje FIFA, kako pišu strani mediji, ustali su Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije i Južnokorejac Riu Seung-min, Sportske komisije MOK.

- Fudbal treba da sarađuje solidarno sa drugim sportskim i međunarodnim savezima. Sport je za sve i potrebno nam je više solidarnosti među sportovima - rekao je Južnokorejac.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.