UMRO JE VELIKI MARČETA, TUGA DO NEBA!
Foto: Profimedia

neopisiva žalost!

UMRO JE VELIKI MARČETA, TUGA DO NEBA!

Ostaće upamćen kao višestruki državni rekorder

Objavljeno: 19:52h

U 70. godini života napustio nas je legendarni bacač diska i trener Dmitar Marčeta koji je nažalost preminuo od posledica koronavirusa. Marčeta je zbog oboljevanja od opasnog virusa bio primljen u bolnicu 6. januara.

Ostaće upamćen kao višestruki državni rekorder, trener Dragana Perića sa kojim je osvajao medalje na najvećim takmičenjima, ali i kao kondicioni trener nekih od najboljih srpskih košarkaša.

Atletikom se aktivno bavio između 1973. -1989. godine i 28 puta je nastupio za reprezentaciju Jugoslavije. Primarna disciplina mu je bila bacanje diska koji je najdalje bacio 1982. godine - 61,82 metara međutim, najveće uspehe je zabeležio je u bacanju kugle. U ovoj disciplinij je bio 7. na Svetskom prvenstvu 1977. sa hicem od 17,59 metara a dve godine ranije isto mesto je zauzeo na Univerzijadi sa hicem od 16,55 metara.

Državni rekord Jugoslavije u disku pomerao je tri puta i tih 61,82 metara je danas drugi rezultat svih vremna, a nadmašio ga je samo učenik Dragan Perić (61,94m). Dva puta je bio prvak Jugoslavije, a ajveće uspehe beležio je u dresu Crvene zvezde pod trenerskom palicom Milije Jocovića.

Nakon završene karijere postaje jedan od najboljih srpskih trenera za bacačke discipline, a ostaće upamćen kao trener Dragana Perića sa kojim je osvojio srebro na dvoranskom prvenstvu Evrope 1994. u Parizu i bronzu na dvoranskom Svetskom prvenstvu 1995. u Barseloni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.