ĐURĐE MATIĆ ZA ESPRESO NAJAVIO POHOD NA PARIZ 2024: "Osećao sam se super da oborim REKORD FELPSA!" A može i brže...
Foto: Printscreen/Twitter/@GWSwimDive, Profimedia

intervju sa novom nadom srpskog plivanja

ĐURĐE MATIĆ ZA ESPRESO NAJAVIO POHOD NA PARIZ 2024: "Osećao sam se super da oborim REKORD FELPSA!" A može i brže...

Treba reći i da je svemu prethodio rekord i na takmičenju 'Big Al Invitational' u Prinstonu, kada je Đurđe bio još brži i slavio rezultatom 45.72s

Objavljeno:

Rezultati na Svetskom prvenstvu u plivanju malim bazenima u Abu Dabiju generalno nisu bili onakvi kakvim su se nadali sprski takmičari. Ipak, uoči tog šampionata, u drugom delu sveta ostvaren je podvig koji je vratio nadu da bi Srbija uskoro opet mogla da ima plivača koji bi osvajao medalje na najvećim takmičenjima.

Mladi Đurđe Matić (18) je plivajući za juniorski tim koledža "Džordž Vašington" na bazenu 'Ležun Hol' oborio deset godina star rekord nikog drugog do velikog Majkla Felpsa - najuspešnijeg olimpijca svih vremena sa 28 medalja (23 zlatne) i po opštem mišljenju, najboljeg plivača svih vremena.

I to sve u gradiću Anapolisu koji se nalazi 40 km južno od Felpsovog rodnog Baltimora, u američkoj državi Merilend. Prirodno, vest je odjeknula domaćim, ali i stranim medijima, dok je Đurđe čestitke dobio i od ambasadora SAD-a u Srbiji.

1 / 2 Foto: Đurde Matić

- Iako je bio to samo rekord bazena osećao sam se super da oborim rekord tako uspešnog plivača i taj rezultat mi je dao veliki podstrek da i želju da nastavim još više i jače da treniram - počeo je Đurđe razgovor.

Treba reći i da je svemu prethodio rekord i na takmičenju 'Big Al Invitational' u Prinstonu, kada je Đurđe bio još brži i slavio rezultatom 45.72. Trku možete pogledati ispod:

Matić je rođen u Beogradu i sa plivanjem je počeo u PK Vračar. Posle toga je jedno vreme trenirao i u Hong Kongu gde je bio na studijama, pre SAD, pa je na osnovu svog iskustva uporedio uslove u srpskom plivanju sa onim u inostranstvu.

- Plivanje ima puno problema. Najveći je nedostatak bazena i termina za klubove. Dok sam trenirao u Vračaru imali bi treninge rano ujutro od 6 do 8 i kasno uveče od 20 do 22h što nisu baš najbolji uslovi za treniranje. Drugi veliki problem je nedostatak razumevanja u školama i fakultetima koji retko izlaze u susret plivačima. To je i jedan od razloga što se većina plivača opredeljuje da dođe u SAD zbog školovanja koje pruža priliku da uporedno nastave i plivačke karijere.

- Još jedan od velikih problema je što OKS (Olimpijski komitet Srbije) prepoznaje plivače tek kad naprave rezultat, do tada su prepušteni sebi i klubovima koji nemaju dovoljno sredstava da obezbede dovoljno termina za treninge koji bi doveli do takvih rezultata. Posle treniranja u SAD-u uvideo sam da je jedan od velikih nedostataka plivanja u Srbiji to što nemamo trenažni centar za vodene sportove koji bi samo reprezentacije mogle da koriste - objasnio je srpski plivač.

Đurđe Matić
foto: Printscreen/Twitter/@GWSwimDive

Đurđe je nekada plivao i leđno, a pitali smo ga i da li je delfin sada njegova glavna disciplina, ili će zadržati fokus i na kraulu? Kao njegova jača strana se izdvaja podvodna tehnika.

- Za sada ću se držati delfina jer mi on ide najbolje, plivao sam leđno, ali sam prestao zbog problema sa ramenom. Od kada sam počeo da treniram u Americi dosta treninga sam posvetio svom podvodnom što mi je mnogo pomoglo da popravim svoja vremena tako da bih rekao da podvodni jeste moja jača strana.

Sledeće godine Matić će najpre pokušati da se kvalifikuje za D1 NCAA prvenstvo, a glavni cilj je plasman na SP u Japanu. Ipak, ne zaleće se sa pričom o potencijalnom rezultatom u Fukuoki, već je fokusiran na primarni zadatak.

- Ne bih mogao da vam kažem kakav plasman bih imao na tako velikom takmičenju. Za početak mi je cilj da se kvalifikujem - čvrsto stoji na zemlji Đurđe.

Prošle godine je ispunio B normu za Tokio, a novi veliki san je ispunjenje A norme za OI u Parizu 2024. i odlazak na najveću sportsku smotru.

- Ja mislim da imam šanse da ispunim A normu za Pariz, trenutno imam dobre uslove i jako dobar tim sa kojim treniram i mislim da će mi to dosta pomoći da se približim A normi - zaključuje Matić.

Sa talentom koji je već dokazao i uz naporan rad u pravoj sredini, ne sumnjamo da ćemo tek pisati o Đurđevim uspesima.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.