UMRO MIROSLAV POPOVIĆ!
Foto: Profimedia

tuga

UMRO MIROSLAV POPOVIĆ!

Tužna vest stiže dan posle završenog Svetskog prvenstva u Beogradu

Objavljeno:

Član Borda Svetske bokserske federacije i nekadašnji trener reprezentacije Jugoslavije, Miroslav Popović, preminuo je u Beogradu, u 76. godini.

Nekadašnji bokser, bokserski trener, selektor reprezentacije Jugoslavije i dugogodišnji istaknuti sportski radnik rođen je 4. avgusta 1946. godine na Cetinju.

Osnovnu školu završio je u Beranama, a gimnaziju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Doktorirao je u Bugarskoj.

boks
foto: Profimedia

Kao takmičar pančevačkog Dinama uspio je da stigne do titule prvaka Vojvodine, a kao trener sa ekipama i pojedincima na raznim međunarodnim takmičenjima osvojio je oko 200 medalja, od toga 34 zlatne.

U januaru 1976. proglašen je za najboljeg trener Jugoslavije za mlade boksere, a već naredne godine bio je trener prvog sastava beogradskog Radničkog sa kojim je četiri godine uzastopno bio šampion bivše države.

Po mnogima najviše je postigao sa Vukašinom Dobrašinovićem, koji je osvajač bronzane medalje na Evropskom i Svjetskom šampionatu, a bio je i osvajač Zlatne rukavice, dok je njegov Damir Škaro na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio bronzanu medalju.

Bio je pomoćnik Bruna Hrastinskog kad je Slobodan Kačar osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi, a u nizu mnogih vrhunskih takmičara treba pomenuti da je trenirao Mirka Puzovića i Ljubišu Simića.

Dugo godina bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, a pripala mu je i posebna čast da na revijalnom meču u Las Vegasu između Evrope i Amerike, bude selektor Evrope.

Popović je 2012. godine izabran za predsjednika Združenih nezavisnih i slovenskih zemalja, jedne od deset konfederacija Svetske bokserske federacije (WBC), a bio je i predsednik Crvene zvezde.

Popović ima ćerku Lenu i sina Luka, koji je nastavio njegovim putem, jer je bokserski menadžer.

On je zahvaljujući svojim poznantstvima i ugledu u WBC-u mnogo učinio za crnogorski boks, otvorio put mnogim crnogorskim bokserima i njegov odlazak svakako je udarac za “plemenitu vještinu” u Crnoj Gori.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.