TRIJUMF EVROPSKE NEDELJE SPORTA U ARANĐELOVCU: Promovisani brojni talenti, discipline i zdrav život! (FOTO/VIDEO)
Foto: Sportski Savez Aranđelovac

PRAZNIK CELE OPŠTINE

TRIJUMF EVROPSKE NEDELJE SPORTA U ARANĐELOVCU: Promovisani brojni talenti, discipline i zdrav život! (FOTO/VIDEO)

Okupljeni su mogli da se informišu o karateu, tenisu, streljaštvu, rukometu, planinarenju...

Objavljeno: 09:46h

Evropska nedelja sporta po sedmi put je održana u Srbiji u periodu od 23. do 30. septembra, a svakog dana program je organizovan i u Aranđelovcu koji je četvrtu godinu zaredom bio deo manifestacije.

Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije kao koordinatori sproveli su projekat zajedno sa Delegacijom EU u Srbiji.

Događaj je pokrenut od strane Evropske komisije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života.

Prvog dana manifestacije u gradu pod Bukuljom, u sredu 23. septembra, promovisan je karate u KK Aranđelovac, a sve selekcije ovog kluba prikazale su svoje umeće i dočarale sve specifičnosti karatea kao sporta koji je ove godine bio i jedna od disciplina na Olimpijskim igrama.

Odatle je Srbiji zlatnu medalju donela Jovana Preković koja je stasala u olimpijsku šampionku uz trenera Roksandu Atanasov u KK Knjaz koji uz KK Aranđelovac danas okuplja veliki broj dece na svojim treninzima.

1 / 10 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Kako je istakao trener KK Aranđelovac Milan Ostojić, pored pravilnog fizičkog razvoja karate na pravi način razvija i psihu dece, a rad sa trenerima uči ih disciplini. Prednost karate sporta je i u tome što iako je više individualan sport on ima discipline u kojima se radi timski i sinhronizovano.

Drugog dana održana je promocija stonog tenisa u sali Akademije strukovnih studija "Šumadija". Ovaj sport je postao masovna rekreacija za sve generacije.

STK Aranđelovac koji postoji više decenija i aktivno se takmiči u Drugoj ligi Srbije Jug B, u poslednje vreme priključili su se brojni takmičari koji igraju rekreativnu STAR ligu, osnovanu 2019. godine. U okviru iste, trenutno nastupa 160 igrača svih generacija.

1 / 8 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Trećeg dana Evropske nedelje sporta, održan je javni trening tenisa na terenima SRC "Ivančević sport".

Teniski klub Ivančević osnovan je u aprilu 2004.godine, a najveći uspeh do sada je prvo mesto u Evropi do 16 godina koji je ostvarila Kristina Miletić.

Prvi put ove godine, na inicijativu rekreativaca, organizovan je i turnir, a zbog velikog broja prijavljenih takmičara, njih preko 40, formirane su 3 grupe.

1 / 10 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Klub koji je osnovao bivši fudbaler i trener Radmilo Ivančević postoji više od dve decenije, a u njemu sada rade tri licencirana trenera koji poklanjaju veliku pažnju devojčicama i dečacima, ali i rekreativcima kojih je sve više.

Streljaštvo je bilo u centru pažnje 26. septembra na Gradskoj streljani, gde je održana prezentacija sve popularnije olimpijske discipline od strane članova SK Aranđelovac.

Članovi ovog kluba kao predstavnici svojih škola prethodnih godina uvek su bili među prva tri mesta na Državnim školskim takmičenjima, a jedna od najuspešnijih takmičarki kluba Mladena Ristić, istakla je da je seniorska ekipa ove godine na Državnom prvenstvu Srbije bila treća, dok su juniorske selekcije, koje su se prvi put ove godine takmičile, takođe postigle odlične rezultate.

Višak energije, manjak koncentracije, poteškoće pri fokusu treba usmeriti na aktivnost kakva je streljaštvo.Ovo nije sport od akcije, ali zahteva mentalnu snagu, jer se borimo sa samim sobom.

U ponedeljak 27. septembra je održana promocija bodi bildinga u teretani "Big man". Mikica Milutinović je jedan od osnivača Bodi bilding saveza Jugoslavije, a u ovom sportu je 38 godina - otkako je osnovan klub 1983. godine.

1 / 10 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Organizovali su više od 15 prvenstava, teretanu posećuje oko 50 vežbača od kojih većina rekreativaca, ali ima i takmičara sa zapaženim rezultatima.

Cilj ovog sporta je zdravo, snažno i lepo oblikovano telo. Put do takmičenja je dug i potrebno je tri godine kontinuiranog rada koji osim redovnog vežbanja zahteva i posebnu ishranu, dovoljan unos tečnosti i pravilno odmaranje mišića.

Za rekreativce su kriterijumi značajno lakši, dovoljna je redovnost i zdrav stil života, a prvi rezultati brzo dolaze.

Narednog dana na Gradskom trgu Aranđelovca održana je promocija auto-moto i karting sporta.

1 / 9 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Oni koji vole ekstremne sportove i isprobavanje nečeg novog, adrenalinski nalet traže u usavršavanju veštine vožnje i, na kraju, u trkama. Kroz veliki broj vežbi i treninga, upoznavanje sa radom automobila ili motora, stiče se dovoljno samopouzdanja da se izađe i na stazu.

Potreban je položen vozački i dobra fizička a zavidna mentalna kondicija o čemu su trkači govorili okupljenima.

Sedmog dana članovi Planinarskog društva Bukulja su predstavili planinarenje i neophodnu planinarsku i alpinističku opremu.

PD Bukulja okuplja više od 100 članova različitih uzrasta koji se bave različitim granama ovog sporta kao što su planinarenje, alpinizam, pešačenje, a ove godine prvi put članovi ovog društva zajedno su bili deo ekspedicije koja se popela na planinu Ararat.

1 / 13 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

Kako je istakla Ljiljana Vasić, nikada nije kasno za bavljenje planinarenjem koje je od pre par godinu prešlo u kategoriju sporta.

Usledilo je pešačenje stazom Dr Dušan Mitrović Spirta dužine 4 km. Početak je bio u parku Bukovičke banje, a cilj - vrh Bukulje.

Evropska nedelja sporta završena je u četvrtak 30. septembra, prikladno - promocijom sporta koji ima poseban značaj u Aranđelovcu, rukometa.

1 / 11 Foto: Sportski Savez Aranđelovac

ORK Šamot 65 i ŽRK Bekament Bukovička banja su na prezentaciji u SRC"Šumadija" prikazali veštine najmlađih takmičarskih selekcija, a ono što je jedinstveno kod ova dva kluba jeste da su njihove škole rukometa besplatne, svima dostupne i provereno uspešne.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso/Sportski Savez Aranđelovca)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.