OBELEŽENO 100 GODINA VATERPOLA U SRBIJI: Vek protkan podvizima, trofejima i medaljama!
Foto: Profimedia

jubilej zlatnog sporta

OBELEŽENO 100 GODINA VATERPOLA U SRBIJI: Vek protkan podvizima, trofejima i medaljama!

Danas je održana svečanost koju je upriličio Vaterpolo savez Srbije

Objavljeno:

Na današnji dan obeležava se 100 godina od kako je Somborsko sportsko udruženje osvojilo prvo prvenstvo u vaterpolu u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Stoga se ovaj datum uzima kao početak aktivnog igranja vaterpola na prostorima Srbije

Šest godina kasnije (1927.) zabeleženo je prvo učešće na Evropskom prvenstvu u Bolonji, dok je 1936. bio prvi nastup na Olimpijskim igrama u Berlinu.

Na medalju se čekalo skoro tri decenije, tačnije do Evropskog prvenstva u Beču 1950. Trinaest godina kasnije, na "krov" Evrope popeo se i Partizan.

Meksiko 1968. je bio taličan, s obzirom da je tada i tamo osvojeno prvo olimpijsko zlato, a na drugo se čekalo do 1984. i Igara u Los Anđelesu.

U međuvremenu je Beogradu priređena čast da bude domaćin Svetskog prvenstva 1973, po prvi put.

Jedino zlato koje je falilo bilo je ono sa Svetskog prvenstva, a trojstvo je objedinjeno u Madridu 1986. Samo dve godine kasnije odbranjeno je zlato iz Los Anđelesa, kada su vaterpolisti stigli do trećeg najsjajnijeg olimpijskog odličja u Seulu.

Naročito plodna bila je 1991. kada je Partizan nastavio klupske uspehe osvajanjem Kupa kupova, a usledila su i slavlja na Svetskom prvenstvu u Pertu i Evropskom u Atini. Partizan je osvojio i LEN kup 1998, a na vrhu evropskog klupskog vaterpola pridružio mu se Bečej 2000.

Do osamostaljenja stigle su dve titule na Evropskim šampionatima (2001. u Budimpešti i 2003. u Kranju), kao i zlato sa Svetskog prvenstva u Montrealu 2005.

VK Partizan
foto: Kurir

Nakon 2006, Srbija je nastupala upravo pod tim imenom, ali su uspesi ostali na istom nivou. Iste godine osvojeno je Evropsko prvenstvo u Beogradu, a potom i Svetsko tri godine kasnije u Rimu.

Partizan je 2011. po sedmi put postao prvak Evrope, a dve godine kasnije Srbija objedinjuje obe titule na evropskom nivou kada je Zvezda uzela Ligu šampiona, a Radnički Evrokup. Između ta dva klupska uspeha i reprezenzacija je imala svoje kada je 2012. osvojila još jedno Evropkso prvenstvo u Ajndhovenu.

Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Dado Đilas

To je bio uvod u četiri uzastopna zlata na Evropskim takmičenjima s obzirom na to da su osvojena i ona u Budimpešti 2014, Beogradu 2016 i Barseloni 2018.

U tom periodu, zabeleženi su neverovatni uspesi i na drugim frontovima s obzirom na to da smo bili najbolji na Svetskom prvenstvu 2014, ali i prekinuli post na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Ne samo da su ga prekinuli, nego su vaterpolisti to zlato nedavno i odbranili u Tokiju.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.