HRVATI ISTRAŽUJU ZAŠTO SU SRBI BOLJI U VATERPOLU: "Pojačali smo ih dvojicom klasnih igrača!"
Marko Radulović, Foto: Profimedia

boli ih

HRVATI ISTRAŽUJU ZAŠTO SU SRBI BOLJI U VATERPOLU: "Pojačali smo ih dvojicom klasnih igrača!"

Iz Hrvatskog saveza tvrde da su reagovali da bi zadržali Marka Radulovića, ali da im je njegova majka poručila da je već odlučio da igra za Srbiju

Objavljeno:

Hrvatsku javnost još boli neuspeh vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju. Savez je s vremena na vreme na udaru, pominju se svi loši rezultati u poslednjih nekoliko godina, analizira njihov rad i ukazuje na propuste.

Jedan takav je vezan novog člana A selekcije Srbije, Marka Radulovića. Novinar Večernjeg lista, Anton Filić, pozabavio se njegovim slučajem da bi našao "odgovor na pitanje zbog čega su Srbi u vaterpolu uspešniji od Hrvata". Kako kaže, problem je delimično u tome "što smo ih pojačali dvojicom klasnih igrača."

Podsetio je da su "barakude" (koje on voli da zove "delfini") još jednom u prošlosti olako prepustile talentovanog igrača susedu. To je bio Vladimir Vujasinović koji je, kao i Radulović, rođen u Rijeci.

Vladimir Vujasinović
foto: Dado Đilas

Marko je rođen 6. januara 2001. a u oktobru 2018. je postao član Vojvodine. To nije izazvalo mnogo pažnje u hrvatskoj, čak ni odluka da sledeće jeseni uzme i srpsko državljanstvo, ali je ubrzo proglašen najboljim igračem SP za juniore u Pragu na kom je trijumfovala Srbija - predvođena Radulovićem.

Nakon toga, i srpski i hrvatski mediji su se opet zainteresovali za njega, a vaterpolista je svoj put do kapice Srbije ispričao Novostima.

- Otkad sam otišao iz Primorja, nije me zvao niko iz Hrvatske. Ni iz Saveza ni iz kluba, niti bilo ko od bivših saigrača. Zaključio sam da uopšte ne računaju na mene, a onda mi je stigao poziv mlade reprezentacije Srbije. Sad sam pozvan i u srpsku A-selekciju i prihvatio sam poziv.

Radulović (desno) je danas član Radničkog iz Kragujevca
Radulović (desno) je danas član Radničkog iz Kragujevcafoto: Profimedia

Hrvati su se najpre obratili Igoru Hiniću, nekadašnjem treneru Radulovića, dok je bio član Primorja.

– Ne bih ulazio u to, ali Raduloviću želim svu sreću. Izabrao je to što je izabrao. Nije ni prvi ni posljednji koji je to napravio – kazao je Hinić. Potpredsednik Hrvatskog vaterpolo Saveza Perica Bukić isto je poželo Raduloviću, ali je negirao njegove tvrdnje da ga niko nije želeo.

– Radulovićev odlazak iz Primorja i Hrvatske je njegov sportski, ali pre svega životni odabir. Može se to gledati kroz prizmu njegova nezadovoljstva u Primorju, ali da se taj momak vidio u Hrvatskoj, mogao je odabrati Split, Šibenik, Dubrovnik..., ali on je odabrao Novi Sad pa Kragujevac i to je njegovo pravo. Ali, apsolutno ne stoji da nije postojao interes hrvatskog vaterpola, jer se ja ne sećam da je selektor naše seniorske reprezentacije ikad razgovarao s nekim šesnaestogodišnjakom (tada je Marko još bio u Hrvatskoj a u izjavi je jasno da je mislio na period nakon toga, prim. aut.), a to se dogodilo upravo s Radulovićem, sve kako bi prevladao svoje mladalačke bubice. A s njim smo razgovarali i Zoran Roje, pa i ja lično, u ime Stručnog saveta HVS-a, ali on se očito već bio odlučio – napomenuo je Bukić i dodao:

Marko Radulović
foto: TELEVIZIJA ŠABAC/PRINTSCREEN

– Marko nije ni prvi, a zasigurno ni poslednji koji je kao Srbin umesto Hrvatske ili Crne Gore sportski i životno izabrao Srbiju. I u tome baš ništa nije sporno. Slično je odabrao i Vlado Vujasinović, koji je čak postao i kapiten Srbije. A moguće je da bi danas imao više sportskih uspeha da je ostao u Hrvatskoj. To nikad nećemo znati. Crna Gora bi danas verovatno imala tri medalje s Olimpijskih igara – umesto tri četvrta mesta – da su kojim slučajem Prlainović i Mandić ostali u Crnoj Gori. Ipak, ja sam uvek za to da igrač i sportski i ljudski odabere sredinu u kojoj se oseća ispunjenim – zaključio je Bukić.

Tadašnji selektor juniorske reprezentacije Hrvatske Joško Kreković je otkrio da su pozvali Radulovića. Ali kasno.

– Zvali smo Marka, ali njegova majka se zahvalila i rekla da je njen sin odlučio da igra za Srbiju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.