TUŽNE VESTI, UMRO JE VELIKI KARADŽA!
Sveće, Foto: Profimedia

tuga

TUŽNE VESTI, UMRO JE VELIKI KARADŽA!

To je “kumovalo” da 1954. godine postane član Košarkaškog kluba Borac, a odmah potom i Rukometnog kluba Borac i naredne tri godine se paralelno takmičio u oba sporta.

Objavljeno: 21:52h

Legendarni rukometaš Borca Jerolim Karadža preminuo je danas u Zagrebu u 84. godini.

Nekadašnji sjajni pivot banjalučkog Borca, ljudska i moralna gromada, koji je imao nadimak “leteći doktor” (prvi rukometaš u istoriji koji je prilikom šutiranja na protivnički gol skočio u šest metara, leteo prema golmanu i izbacio loptu iz ruke pre nego padne na tlo) sportom se počeo baviti u gimnaziji, koja je imala odličnu košarkašku i rukometnu ekipu.

To je “kumovalo” da 1954. godine postane član Košarkaškog kluba Borac, a odmah potom i Rukometnog kluba Borac i naredne tri godine se paralelno takmičio u oba sporta.

- Kada su naši rukometaši 1957. godine osvojili Kup Jugoslavije u rukometu stekli su pravo da igraju na kvalifikacijama za popunu tada novoformirane Savezne lige Jugoslavije. Iste su godine u Zadru i košarkaši Borca igrali kvalifikacije za Saveznu ligu, a u obje ekipe igrali su uglavnom isti igrači. Sudbina je htela da se samo rukometaši plasiraju u saveznu ligu te se većina igrača opredijelila za rukomet.

Sa RK Borcem je nanizao sjajne rezultate, sve do 1971. godine kada je završio karijeru.

- Za klub je u saveznoj ligi nastupao 276 puta i postigao 1.180 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. na Svetskom prvenstvu u DR Nemačkoj, a potom je još tri puta bio učesnik SP (1961. u SR Nemačkoj, 1964. u Čehoslovačkoj i 1967. u Švedskoj).

Prvi je rukometaš iz Jugoslavije koji je učestvovao na četiri svetska prvenstva. Za reprezentaciju je nastupio 70 puta i postigao 168 pogodaka. Zbog njegove atraktivne igre zvali su ga džoker, jer je bio poznat po svojim igračkim bravurama.

Nekoliko puta je proglašavan za najboljeg rukometaša BiH i Jugoslavije, a najveće priznanje dobio je tek 2000. godine godine kada je u anketi časopisa Međunarodne rukometne federacije “World handball” izabran za najboljeg pivota sveta prošlog veka i tako se svrstao među sedam najboljih rukometaša planete.

Posebno je bio dominantan 1960. godine, kada je proglašen za najboljeg rukometaša Jugoslavije.

- Ponosan sam na ono što sam ostvario u rukometu. Igrao sam u velikom klubu u kojem smo, zahvaljujući sjajnoj atmosferi, drugarstvu, s lakoćom osvajali titule prvaka Jugoslavije i pehare namenjene pobedniku kupa. Srećan sam što sam igrao sa Perovićem, Jovićem, Rodinom Prohaskom - rekao je Karadža jednom prilikom.

Jerolim Karadža rođen je 30. septembra 1937. godine u Skoplju, a njegova porodica se 1941. preselila u Banjaluku. Tu je završio realnu gimnaziju i potom diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1962. godine, a potom je specijalizirao.

U prvom delu lekarske karijere radio je u banjalučkom domu zdravlja i bolnici, a od 1976. bio je zaposlen u Bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu. Bio je član ekipe hirurga, koja je 2002. godine obavila prvo presađivanje pluća u Hrvatskoj, a u penziji je od 2007. godine. Mesto i vreme sahrane legendarnog rukometaša biće naknadno saopšteni.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.