SKANDAL U TOKIJU: Paraolimpijcu oduzeto ZLATO zato što je ZAKASNIO na takmičenje - svi besni zbog diskvalifikacije!
Foto: Profimedia

ostao i bez rekorda

SKANDAL U TOKIJU: Paraolimpijcu oduzeto ZLATO zato što je ZAKASNIO na takmičenje - svi besni zbog diskvalifikacije!

Malezijski olimpijski komitet napada kolege iz Ukrajine jer je na ovaj način njihov takmičar došao do zlatne medalje

Objavljeno:

Malezijski paraolimpijac Muhamed Zijad Zolkefli, osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, diskvalifikovan je pošto se nije na vreme pojavio na takmičenju.

Zolkefli je u utorak osvojio zlatnu medalju u katagoriji F20 bacanja kugle, ali mu je oduzeta jer je zakasnio na takmičenje.

Portparol Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Krejg Spens rekao je da su Zolkefil i još dvojica takmičara, koji nisu osvajači medalja, zakasnili na takmičenje. Prvo im je bilo zabranjeno da učestvuju, a posle njihovog protesta, organizatori su im dozvolili da se takmiče.

- Zakasnili su, možda su imali logičan razlog, pa im je dozvoljeno da se takmiče dok nije procenjena situacija i dok nisu razmotreni svi razlozi - rekao je Spens.

U saopštenju Svetske paraatletike navodi se da je sudija posle takmičenja utvrdio da "nije bilo opravdanog razloga za kašnjenje" i da su njihove žalbe na diskvalifikaciju odbijene.

Prema novom plasmanu, zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Maksim Koval, a njegov sunarodnik Aleksandar Jarovij srebro. Bronzana medalja pripala je Grku Efstratiosu Nikolaidisu.

Spens je rekao da je diskvalifikacija malezijskog bacača kugle naišla na bes na društvenim mrežama, usmeren na Ukrajince i da je Paraolimpijski komitet Ukrajine dobio mnogobrojne uvrede iz Malezije.

- Žao mi je. Pravila su pravila. Odluka je doneta, nisu Ukrajinci krivi što je jedan Malezijac zakasnio - naveo je Spens.

On je rekao da su sportisti zakasnili tri minuta na takmičenje, a da su ostali "stigli pet minuta ranije" i da misli da diskvalifikacija nije oštra kazna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.