NEMILOSRDNE SRPKINJE BRUTALNO BIJU: Donele su nam medalje i radost, a daleko od tog DA JE TU KRAJ!
Foto: Profimedia

RASTURAJU RIVALKE

NEMILOSRDNE SRPKINJE BRUTALNO BIJU: Donele su nam medalje i radost, a daleko od tog DA JE TU KRAJ!

Milica Mandić i Jovana Preković osvojile su zlato, dok se Tijana Bogdanović okitila bronzom i nadamo se da će i na narednim Igrama nastaviti uspešan niz

Objavljeno: 17:01h

Poseduju izuzetnu prirodnu lepotu, ali i veliko znanje o sportu kojim se bave. Pogađate, govorimo o našim osvajačicama medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Srbija se može pohvaliti kako na trećim uzastopnim Olimpijskim igrama ima devojke koje osvajaju medalju u borilačkim sportovima.

Iako su u našoj zemlji daleko popularniji kolektivni sportovi, sve više mladih počinje da se bavi borilačkim sportovima. Nekada su u žiži interesovanja u velikoj Jugoslaviji bili boks i rvanje, a sada su primat preuzeli tekvondo i karate.

Tekvondo je procvat u našoj zemlji doživeo zahvaljujući sada dvostrukoj olimpijskoj šampionki Milici Mandić.

Na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, Milica Mandić takmičila se u kategoriji preko 67 kg. u kojoj je osvojila zlatnu medalju. Tada je u finalu savladala An Karolin Graf 9:7 i donela prvu zlatnu olimpijsku medalju otkako Srbija učestvuje kao samostalna država.

Milica Mandić
foto: EPA/LINDSDEY PARNABY

Milica nije uspela da ponovi uspeh u Riju 2016. godine, ali se tada pojavila jedna nova mlada dama koja je oduševila celu naciju, Tijana Bogdanović. Ona je u Riju poražena u finalu od Korejke Kim Sohui sa 7:6 i tako stigla do srebrne medalje. Na putu do finala, Tijana je u četvrtfinalu ubedljivo savladala dvostruku olimpijsku šampionku Vu iz Kine 17:7 i u polufinalu Meksikanku Manarez 10:0.

Tijana Bogdanović
foto: EPA/Tatyana Zenkovich

Milica i Tijana u Tokiju su ponovo uspele da obraduju naciju. Poslednje veliko takmičenje u karijeri, kako je ranije najavila, kao da je bio dodatni motiv za Milicu Mandić koja je stigla do zlatne medalje. Do finala, Milica je redom eliminisala Kenijku Ogalo, Poljakinju Kovalčuk i Francuskinju Lorin, da bi u finalu bila bolja od Dabin Li iz Južne Koreje rezultatom 10:7.

Milica Mandić
foto: Profimedia

Tijana Bogdanović usepla je da nakon srebra iz Rija, kolekciji svojih medalja doda i bronzu iz Tokija. Ona je posle ispadanja u osmini finala otišla u repasaž u kojem je dobila priliku da se bori za bronzu. U poslednjoj borbi savladala je japansku predstavnicu Jamadu ukupnim rezultatom posle tri runde 20:6.

Tijana Bogdanović
foto: Profimedia

Kada je reč o karateu, Srbija je u Tokiju doživela zlatni trenutak zahvaljujući Jovani Preković. U svojoj karijeri Jovana je osvajala brojne medalje među kojima su bile svetsko i evropsko zlato, a sada je toj zbirci dodala i ono najsjanije olimpijsko.

Preković je do zlata imala dug put od šest borbi u jednom danu. Srpska karatistiknja bila je na visini zadatka, pobedila je u svim borbama. U velikom finalu je odlukom sudija bila bolja od Jin Šjaojan iz Kine i tako stigla do titule olimpijskog prvaka.

Jovana Preković
foto: Profimedia

Prava je šteta što karatea nažalost neće biti u Parizu 2024. godine, ali će zato u glavnom gradu Francuske, Tijana Bogdanović ukoliko sve bude kako treba, imati priliku da stigne do onoga što joj u karijeri nedostaje, a to je olimpijsko zlato. Pariz je za tri godine, a do tada ima još mnogo izazova i takmičenja u kojima ćemo se svi ponovo radovati kao što smo to činili i prethodnih dana za vreme trajanja Olimpijskih igara u Tokiju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.