HAMILTON KONTRIRA ORBANU - POZVAO MAĐARE DA GLASAJU PROTIV ANTI-LGBT ZAKONA: To je kukavički i nepravedno!
Foto: EPA/Lars Baron

politika u f1

HAMILTON KONTRIRA ORBANU - POZVAO MAĐARE DA GLASAJU PROTIV ANTI-LGBT ZAKONA: To je kukavički i nepravedno!

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti među maloletnicima, a u EU tvrde da je takav zakon diskriminatoran prema LGBTQ+ osobama

Objavljeno:

Šampion Formule 1, Britanac Luis Hamilton ocenio je danas, pred trku za Veliku nagradu Mađarske, da je anti-LGBT zakon koji su usvojile tamošnje vlasti "neprihvatljiv i kukavički".

Hamilton je na svom Instragram profilu napisao da uoči trke za VN Mađarske želi da pošalje podršku svima koji su ugroženi tim zakonom.

- Neprihvatljivo je, kukavički i nepravedno da oni na vlasti predlože takav zakon - naveo je sedmostruki svetski šampion.

Luis Hamilton
foto: EPA/Christian Bruna

- Svako zaslužuje da bude ono što jeste, bez obzira koga voli ili kako se identifikuje. Pozivam građane Mađarske da glasaju na predstojećem referendumu kako bi zastištitili prava LGBTQ+ zajednice. Potrebna im je naša podrška više nego ikad - istakao je Hamilton.

O istoj temi danas je govorio i Zebastijan Fetel, vozač Aston Martina.

- Neprijatno je za zemlju Evropske unije da donese ovakav zakon. Imali smo toliko prilika da učimo iz prošlosti, ne vidim kako i dalje ne možemo da shvatimo da svako treba da bude slobodan da radi šta hoće i voli koga hoće - rekao je Fetel.

Zebastijan Fetel, Sebastijan Fetel
foto: Florion Goga/POOL

Premijer Mađarske Viktor Orban je prošle nedelje najavio da će se u toj zemlji održati referendum i zatražio podršku birača za novi kontroverzni zakon koji podriva prava LGBT osoba, pošto je Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Budimpešte.

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti među maloletnicima.

Mađarska, Premijer, Viktor Orban
foto: Printscreen/dailymail.co.uk

Evropska komisija zakon smatra diskriminatornim prema LGBT+ osobama i pokrenula je prekršajni postupak protiv Mađarske, što može dovesti do upućivanja spora pred Sud pravde EU, a zatim i finansijskih sankcija.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.