DEČKO OD SKANDALA NEĆE BRANITI ZLATO U TOKIJU: Razbijao je epruvete sa uzorkom, ulazio u konflikte, ali to nije sve
Foto: Profimedia

nisu mu progledali kroz prste

DEČKO OD SKANDALA NEĆE BRANITI ZLATO U TOKIJU: Razbijao je epruvete sa uzorkom, ulazio u konflikte, ali to nije sve

Pored toga, osvojio je još dva olimpijska srebra i jednu bronzu, dok je na svetskim prvenstvima osvojio 11 zlatnih medalja, dva srebra i tri bronze

Objavljeno:

Aktuelni olimpijski prvak iz Rija na 200 metara kraul, Seun Jang, neće braniti najsjajnije odličje u Tokiju, pošto je Sud za arbitražu u sportu potvrdio njegovu suspenziju, iako je ona smanjena sa osam na četiri i po godine.

Jang je još 2018. godine odbio da da uzorak krvi za doping kontrolu, tačnije, čekićem je polupao epruvete sa izvađenim uzorkom.

Svetska plivačka federacija (FINA) je tada samo upozorila Janga, nakon čega je Svetska antidoping agencija (WADA) predala slučaj CAS-u.

WADA je zatražila suspenziju od dve do osam godina pošto je to Seunu bio drugi antidoping prekršaj. On je 2014. godine bio suspendovan na tri meseca zbog uzimanja nedozvoljenog stimulansa trimetazidina.

Seun Jang je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio zlatne medalje na 400 i 1.500 metara slobodno, dok je u Igrama u Rio de Žaneiru slavio na 200 metara slobodno.

Pored toga, osvojio je još dva olimpijska srebra i jednu bronzu, dok je na svetskim prvenstvima osvojio 11 zlatnih medalja, dva srebra i tri bronze.

Jang je problematičan i van bazena, pošto je pre osam godina izazvao tešku saobraćajnu nesreću kada se svojim poršeom zakucao u autobus.

Bio je upleten i u skandal tokom ceremonije proglašenja osvajača medalja na SP u Južnoj Koreji.

Najpre je u disciplini 400 metara slobodno Australijanac Mek Horton odbio da stoji na postolju pored zlatnog Janga, nije se rukovao sa njim, niti je želio da se fotografiše.

Dan kasnije nakon trke na duplo kraćoj deonici, na kojoj je takođe trijumfovao Kinez, isto je učinio i Britanac Dankan Skot, s tim da je ovog puta Jang sve želio da raspravi sa Skotom, pa su pale i pretnje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.