Pravi Roki je živeo u Jugoslaviji: Priča o Marijanu Benešu, čoveku sa pesnicama od čelika i najtragičnijom sudbinom na svetu, ostaviće vas bez daha! (VIDEO)
Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Najveći borac na Balkanu

Pravi Roki je živeo u Jugoslaviji: Priča o Marijanu Benešu, čoveku sa pesnicama od čelika i najtragičnijom sudbinom na svetu, ostaviće vas bez daha! (VIDEO)

Ja sve velike Srbe i velike Hrvate nazivam fašistima
Objavljeno: 23:14h

Srčanost u ringu ga, međutim, košta mnogo. Ne zna nazad, naleće na pesnice. Oko mu je teško povređeno, stradalo je. Ide na operaciju. Ne vidi, a opet boksuje. Poluslep.

Posle par godina, ponovo isti protivnik, Tores, koji mu je teško povredio oko. Opet ga udara palcem, u isto oko. Marijan je izgubio vid u ringu, u šestoj rundi. Izgubio je oko, zauvek. Ali morao je da dobije ovaj meč. U paklenom bolu, izubijao je protivnika i pobedio.

Krio je od sveta da ne vidi na jedno oko. Borio se i dalje, vešto je krio svoj nedostatak. Lomio je 26 kostiju u ringu. Od udaraca su mu uništene glasne žice.

Ali to je bilo ništa u poređenju sa paklom koji ga je čekao van ringa.

- Ja sam Hrvat, i Bosanac, i Srbin - govorio je Beneš.

Došao je rat, i prodali su ga, uništili su ga Srbi, Bosanci i Hrvati. Sve bivši Jugosloveni, koji su se preko noći pretvorili u ove koje smo pomenuli.

Marijan je ostao Jugosloven, zato je i najebao.

- Ja sam čovekoljubac, volim ljude. Nacionalnost me ne interesuje - govorio je Marijan i pisao sebi presudu koja ga je čekala u vremenu ludila.

Za Hrvate je postao "četnik", za Srbe je bio "ustaša". Vodili su ga da kopa rovove za vojsku republike Srpske, posle su ga odveli u logor.

Proteran je iz Banjaluke, svog grada, jer nije bio Srbin.

Ivicu, rođenog brata kojeg je voleo više od sebe, ubili su mu 1992. godine.

Telo Ivice Beneša nikada nije pronađeno.

Braća Antun Beneš i Josip Beneš umiru od tuge za bratom Ivicom.

Kakve zveri ubijaju druge zato što su druge vere, ili zato što nemaju veru?

Ostao je samo brat Marijan, slep, nem i tužan dokle pogled jednog oka seže.

- Ja sve velike Srbe i velike Hrvate nazivam fašistima - govorio je posle Beneš.

Zaradio je u karijeri 6 miliona maraka. Sve je potrošio. Na gluposti, na pametne stvari, ali najviše pomažući drugima. Sve je potrošio. Kad je ostao bez para, niko nije hteo da mu pomogne. Jer kome treba slepi i nemi bokser koji svira flautu i piše pesme?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.