POZNATOM SPORTISTI PREKIPELO: Muka mu je od svega, stupio u ŠTRAJK GLAĐU! ŽELI PRAVDU!
Foto: EPA/Steffen Schmidt

prodaje i medalju

POZNATOM SPORTISTI PREKIPELO: Muka mu je od svega, stupio u ŠTRAJK GLAĐU! ŽELI PRAVDU!

Kravčenko je razočaran stanjem u državi i pokušava da pomogne protivnicima režima

Objavljeno:

Jedan od najpoznatijih beloruskih sportista, Andrej Kravčenko, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama, izjavio je da će deset dana štrajkovati glađu u znak podrške žrtvama političke represije u Belorusiji.

Kravčenko, koji je olimpijsku medalju osvojio u desetoboju na Igrama u Pekingu 2008. godine, rekao je danas i da prodaje zlatnu medalju sa evropskog prvenstva 2011. godine kako bi pomogao porodicama političkih zatvorenika.

- Ljudi su trenutno iza rešetaka, to su njihovi stvarni životi, uništeni su životi njihovih porodica. Veoma mi je teško da svarim ovu užasavajuću belorusku stvarnost - naveo je Kravčenko.

Masovni antivladini protesti počeli su širom Belorusije posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine, zbog zvaničnih rezultata glasanja prema kojima je više od 80 odsto glasova dobio dugogodišnji autoritarni šef države Aleksandar Lukašenko.

Protivnici Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, ne priznaju rezultate izbore i tvrde da su pokradeni.

Protesti, na kojima je nekad bilo i 200.000 ljudi, trajali su mesecima, do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija mnoge pretukla. Kravčenko je bio jedan od uhapšenih i pretučenih.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.