GLEDALI SMO NAJOPASNIJE SRBE NA SVETU, SA OVIM MOMCIMA NEMA ŠALE: Posle svega, možemo da kažemo samo - OSU! (VIDEO)
Foto: Aleksandra Čolić

KJOKUŠINKAI KARATE

GLEDALI SMO NAJOPASNIJE SRBE NA SVETU, SA OVIM MOMCIMA NEMA ŠALE: Posle svega, možemo da kažemo samo - OSU! (VIDEO)

Ekipa portala Espreso je prisustvovala juniorskom Kjokušinkai turniru

Objavljeno: 21:06h

U subotu je u prostorijama Sportskog društva Radnički u Beogradu održan Kjokušinkai turnir “Nedovršen posao” koji je odredio putnike na Svetski Kup u Belorusiji.

U pitanju je bilo takmičenje za juniore, a naziv “Nedovršen posao” nosi zbog toga što se na Kupu održanom u Rusiji, u februaru ove godine, nije moglo imati u uvid ko je spreman za boje nacionalnog tima, pa je spisak putnika za Minsk određen na ovom takmičenju.

kyokushinkai, Karate, Crveni zmaj
foto: Aleksandra Čolić

Ekipa našeg portala bila je na ovom turniru i razgovarala sa sa predsedikom Kjokušinkai saveza Srbije, gospodinom Žarkom Petkovićem, selektorom reprezentacije Milanom Perićem, kao i sa najtrofejnijim borcem u Srbiji, vicešampionom Evrope Danielom Milićevićem.

Boje Srbije u glavnom gradu Belorusije braniće: Uroš Ivković, Damjan Stojković, Pavle Bukelić, Zdenko Lakušić, Mihailo Glamočlija, a selektor je Milan Perić.

Koliko ovakvi turniri znače mladim borcima istakao je i gospodin Petković.

Veliki značaj ovom turniru doprinelo je i prisustvo najtrofejnijeg borca na Balkanu Daniela Milićevića, momka koji je bio vicešampion Evrope, bivši reprezentativac Srbije, a sadašnji Amerike. I koji je pravi ambasador ovog karate stila u svetu.

Šta je Kjokušinkai?

Ovo je stil karatea čiji je osnivač Masutacu Ojama. Stil je zvanično osnovan 1964. godine i u svetu se može naići na više prevoda kao što su “put istine” ili “ apsolutna istina”. Ovaj najbrutalniji stil karatea se sa pravom smatra i najtežim, jer se najveći značaj daje samoj borbi i njenoj efektivnosti.

- Ovaj stil karatea je specifičan po tome, što je jedini u porodici ovog tradicionalnog sporta kome je dozvoljen ful kontakt. Dva borca se nalaze u ringu jedan preko puta drugog, i dozvoljeni su im udarci i nogama i rukama. Sa tim šti šakama je limit do vrata, a nogama može i vrat i glava da se udaraju. Iako je u pitanju ful kontakt, retko se dešava nokaut, zato što su borci maksimalno spremni za okršaj. Ako ne dođe do nokauta, onda sudije gledaju tehniku boraca i agilnost. Pet arbitara prati borbu, četiri van ringa, jedan u njemu, kako god pomoćnici odlučili glavnu reč daje glavni - rekao je predsednik Saveza Žarko Petković.

1 / 28 Foto: Aleksandra Čolić

Karate i Olimpijske igre

Karate je trebao prvi put u istoriji da se nađe na repeortoaru Olimpijskih igara u Tokiju, kao mestu odakle je ova drevna veština i potekla, ali zbog pandemije Koronavirusa, odustalo se od te ideje. Karate je specifičan sport, zato što ima više stilova i podstilova, ali ali nakon mnogo godina, tri najjača saveza su se dogovorila oko ujedinjena, da bi se pojavili na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

- Karate je od svog nastanka podeljen u mnogo stilova i zbog toga se nikada nije našao na Olimpijskim igrama. On nije kao tekvondo, koji je jedna celina i ne postoje podkategorije. U karateu svaki stil je različit, različita su bodovanja i sama takmičenja, da bi postao olimpijski sport. Ali 2020. godine je trebao prvi put da se pojavi u Japanu, tako reći svojoj kolevci. Tri stila su se ujedinila, polu kontakt, ful kontakt i point karate, ali zbog pandemije i svega što je zadesilo čitavu planetu u proteklih godinu dana na kraju se nije desilo - istakao je reprezentativac Srbije i Amerike, Daniel Milićević.

kyokushinkai, Karate, Crveni zmaj
foto: Aleksandra Čolić

Pozdrav između boraca glasi "Osu", a izgovara se Hus!

(Espreso/Vanja Aleksić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.