POSVETITE VIŠE PROSTORA I PAŽNJE ISTORIJI: Hamilton se bori protiv rasizma svom snagom!
Foto: EPA/Will Oliver

priča o rasizmu

POSVETITE VIŠE PROSTORA I PAŽNJE ISTORIJI: Hamilton se bori protiv rasizma svom snagom!

Svetski šampion u Formuli 1, Luis Hamilton, izjavio je da je pokret "Black Lives Matter" imao izuzetan uticaj na njegove vođnje u toku protekle sezone

Objavljeno:

Hamilton je ove godine vozeći u timu Mercedesa, osvojio svoju sedmu titulu i time izjednačio rekord Mihaela Šumahera.

Luis Hamilton
foto: AP

Pozvao je vlasti Velike Britanije da posvete više vremena mlađima kada je istorija u pitanju, naročito o istoriji tamnoputih ljudi.

- Kada odrastate u Velikoj Britaniji, učite uglavnom o istoriji belih ljudi, jednostavno je tako. Ne smemo da dozvolimo da ovaj pokret zamre. Moramo ga održavati, ali okolnosti konačno moraju da se promene. Želim da moji mlađi rođaci uče o istoriji obe strane. Naravno da uče o istoriji uopštem ali i o prošlosti tamnoputih, bilo bi lepo za njih da znaju više o poreklu svojih roditelja i njihovoj prošlosti kao tamnoputih ljudi - kaže Hamilton.

On je svestan da stvari neće ići tako jednostavno.

- U zamci smo jer istorija ne može da se saopšti bez konfrontacija dve stvari o kojima u ovoj zemlji ne vole da pričaju. Jedna je ropstvo, druga je nasilje imperije - rekao je vozač Mercedesa.

Nedavno je dobio nagradu za sportsku ličnost godine, ali kaže da je pokret "Black lives matter" imao velikog udela.

- Ovo su bile drugačije vožnje od onih iz prošlosti. Biti prvi na kraju trke i na kraju izvesti taj pozdrav klečanjem pokreta "Black lives matter", značilo je davanje dodatnog značaja celoj priči - zaključio je Hamilton.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.