SKANDAL TRESE VELIKU BRITANIJU: Otkrivena velika afera! Sportistima davali "čudesnu drogu" pred Olimpijske igre!
Foto: EPA/Andy Rain

da im poboljšaju učinke

SKANDAL TRESE VELIKU BRITANIJU: Otkrivena velika afera! Sportistima davali "čudesnu drogu" pred Olimpijske igre!

Na taj projekat su potrošene stotine hiljada funti javnog novca

Objavljeno:

Neviđeni skandal trese Veliku Britaniju, a uzdrmaće i same temelje sporta i olimpizma, pošto je otkrivena afera o "sistematskom dopingu" sportista iz Velike Britanije uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Britanski mediji bruje o tome da su njihovi sportisti pred OI 2012. godine korišćeni kao zamorčići za "čudesnu drogu" kako bi im se poboljšale performanse.

"Dejli mejl" otkriva da je na ovaj "projekat" potrošeno stotine hiljada funti javnog novca i da istovremeno nisu postojale garancije da će biti prekršena antidoping pravila, koja na kraju očigledno nisu.

Navodno u ovom eksperimentu je učestvovao 91 britanski sportista, a čak 40% njih je imalo nuspojave, uglavnom mučnine i povraćanje.

Iz "Dejli Mejla" tvrde da poseduju dokument koji to dokazuje. U prvoj fazi eksperimenta sportisti su unosili u sebe supstancu kroz "piće koje probuđuje energiju - DeltaG".

Glavna supstanca pomenutog pića jeste "sintetička verzija telesne kiseline", ili ti ketoni kako se zove u prirodi.

Međutim, Svetska antidoping agnecija (WADA) i Britanska antidoping agencija odgovorili su pomenutom mediju i dodali su da ketoni nisu zabranjeni, ali da WADA zadržava mogućnost da reaguje i pregleda celokupnu situaciju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.