UMRO SLOBODAN KIĆOVIĆ: Zvezda se oprašta od LEGENDE
Grb Crvene zvezde među navijačima, Foto: Starsport©

BOG DA MU DUŠU PROSTI

UMRO SLOBODAN KIĆOVIĆ: Zvezda se oprašta od LEGENDE

Mnogi će ga večno pamtiti

Objavljeno: 15:26h

U 79. godini u Ohaju (SAD) je preminuo Slobodan Kićović, jedan od najboljih plivača Primorca i Crne Gore svih vremena, prenosi Radio Kotor.

U Kotor je doselio sa 13 godina, iz Vasojevića, i ubrzo naučio da pliva, a kasnije je osvajao brojne titule i obarao rekorde u plivanju slobodnim stilom. U periodu od 1957. do 1960. bio je nepobediv u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u Crnoj Gori i Jugoslaviji.

Bio je državni rekorder na 1.500 m slobodno, a uz to prvak na 100 i 400 m slobodnim stilom.

Radio Kotor navodi da su ostale nezaboravne trke sa glavnim rivalima iz tog perioda, braćom Brinovec iz Kranja, kasnije Veljkom Rogošićem i drugim najboljim plivačima Jugoslavije.

Krajem 1959. godine napušta Primorac i prelazi u Partizan. Kasnije je bio član Crvene zvezde. Karijeru je završio u Jadranu iz Herceg Novog.

Bazen
Bazen foto: Printscreen/Facebook/Sportski centar Milan Gale Muškatirović

Osim plivanja igrao je i vaterpolo, ali je punu afirmaciju doživeo kao plivač pa je na Olimpijadi u Rimu 1960. plivao na 1.500 m slobodno i stigao do polufinala, kao i u štafeti 4x200 m slobodno (Mušnjak, Brinovec, Pirc i Kićović).

Daleke, 1959. godine Slobodan Kićović na 200 m slobodno postigao je najbolje vreme u Evropi.

Tokom duge karijere, posvećene sportu, Slobodan Kićović je radio kao trener u više klubova. Posljednjih decenija živio je u Kotoru i Ohaju gdje je i preminuo.

Prema svojoj želji pokojni Slobodan Kićović će biti kremiran u Ohaju, a njegov pepeo biće na tri mjesta. U Ohaju pored supruge, Slatini kod Andrijevice i u zalivu Boke Kotorske.

Matični klub Slobodana Kićovića, Primorac, izražava žaljenje povodom smrti nezaboravnog sportiste i saosjeća sa porodicom plivača koji je obilježio značajan dio istorije kotorskog kluba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Radio Kotor/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.