JA SAM RATNIK, MOJ BOG JE PERUN: Ruski VITEZ ima snažnu poruku za sve SLOVENE!
Aleksandar Povetkin, Foto: Profimedia

KAKVA POJAVA

JA SAM RATNIK, MOJ BOG JE PERUN: Ruski VITEZ ima snažnu poruku za sve SLOVENE!

- Nije mi se nimalo sviđala podela na pravoslavlje i staru veru. Ali zašto? I jedno i drugo je naša istorija - istakao je Povetkin

Objavljeno: 09:42h

Ruski bokser Aleksandar Povetkin bio je izazivač za svetsku titulu u boksu u superteškoj kategoriji, ali je poražen od Entonija Džošue u septembru 2018. godine, pa je ostao kratkih rukava.

Međutim, svetska javnost ovakvu pojavu nikada neće moći da zaboravi, jer iako je Povetkin Rus rođen kao pravoslavac, on je promenio veru, postavši pagan, koji veruje u mnogoboštvo, a za vrhovnog boga priznaje Peruna.

On je svojevremeno dao interesantan intervju za Sports.ru, a mi vam ga prenosimo u celosti, pošto smatramo da je krajnje interesantan.

Kada ste počeli da izlazite na mečeve uz pesmu „Rus"? - Krajem 2005. godine sedeo sam sa prijateljima, razgovarali smo. Svirala je muzika, a onda je neko pustio tu pesmu. Kad sam je čuo, kroz telo su mi prošli žmarci. „Stani, stani, to je pesma uz koju ću izlaziti!" Nakon toga sam se upoznao sa Nikolajem Emelinjim, autorom i izvođačem te pesme. Mnogi se prema toj muzici odnose sa ironijom. Mnogima se to ne sviđa. Ali, to je moje. Ako ne povređuje druge ljude, svako može da radi šta poželi.

Kada ste počeli da se interesujete za rodnoverje?

- Još kad sam se amaterski bavio sportom, 2004. godine. Počelo je neobično. Ustao sam ujutru i uključio televizor, a na programu je bio crtani "Detinjstvo Ratibora". To je na mene ostavilo utisak. Posle toga sam pogledao film "Prvobitna Rusija". Počeo sam da se interesujem, razgovarao sa svetim ocima, pravoslavnim. Nije mi se nimalo sviđala podela na pravoslavlje i staru veru. Ali zašto? I jedno i drugo je naša istorija. Meni je, po savesti i po duhu, bliže ono što je bilo pre hrišćanstva. To što je bilo u Kijevskoj Rusiji. Po tome sam ja rodnoveran.

Šta su za to govorili pravoslavni sveštenici?

- Govorili su da je to od satane, od nečastivog. Ja se sa tim ne slažem. U tome sam godinama, pričao sam sa raznim ljudima, uključujući i one koji se bave iskopavanjima. Istovremeno imam mnogo prijatelja hrišćana, koje cenim, volim i poštujem. Ja sam ruski Sloven. Za mene je glavno da živim časno i savesno. Na dobro ću odgovoriti dobrim, na zlo - tim istim.

Aleksandar Povetkin
Aleksandar Povetkin foto: Profimedia

Naš bog je Hrist. Ko je bog rodnovernih?

- Bilo je mnogoboštvo. Na primer, ti si zemljoradnik, tvoj bog je Veles. Ja sam vojnik, moj bog je Perun. Svarog je praroditelj bogova. Ponavljam, treba poštovati svoj narod, svoj rod, živeti časno i savesno. To i jeste moja vera. A danas ispovedanje u crkvi zamenjuje savest? Ne može to tako. Nikome ne želim da namećem nešto. To je moj put i idem njim.

Gde su rodnoverni hramovi?

- Priroda je naš hram. Ne ono što su ljudi napravili. Već ono što je priroda napravila. Za rodnoverne je najvažnije živeti u skladu sa prirodom. Zato je meni posebno teško da gledam kako je sada uništavaju. Ja nisam neki veliki vernik. Ja se prosto pridržavam određenog načina života, kakvog su se pridržavali i naši preci. Šta je Sloven? To je čovek koji obrađuje svoju zemlju i spreman je da je zaštiti, ukoliko je to neophodno. To je sve.

Ispričajte nam o svojim tetovažama. Vi ste jedini kome mogu postaviti interesantno pitanje o tome.

- To su moje amajlije (pokazujući na desnu podlakticu). Ovu sam napravio davno. Bili smo u kampu u Kislovodsku. Vidio sam taj znak na kući jednog čoveka. On mi je ispričao ta je to drevna amajlija, simbol mnogobožačke Rusije. Izgleda kao čovek koji se obraća Suncu. Odlučio sam da to uradim na ruci. Na levom ramenu je zvezda Rusije. A na dlanu je starim slovima ispisano "Za Rusiju". I još na grudima nosim sekiru Peruna. Krst ne nosim.

Tekst sa ruskog preveli Tamara Jovanović i Danko Cumbo

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pouke.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.